Gyógyszerkereső

QUETIAPINE-TEVA 200 mg retard tabletta

Hatóanyag:

quetiapine

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

60x buborékcsomagolásban

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  ANTIPSYCHOTICUMOK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-20839/12

 • Gyógyszeralkategória:

  Diazepinek, oxazepinek, thiazepinek és oxepinek

 • Gyártó:

  Teva Gyógyszergyár

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Quetiapine-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Quetiapine-Teva a kvetiapin nevű hatóanyagot tartalmazza, amely az antipszichotikumoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. A Quetiapine-Teva számos betegsége kezelésére szolgál, amelyek a következők:
- Bipoláris depresszió és major depressziós epizódok major depressziós zavarban: nagyon szomorúnak érzi magát. Lehangoltságot érez, bűntudata van, erőtlennek érzi magát, étvágytalan vagy nem tud aludni.
- Mánia: nagyon izgatott, emelkedett hangulatban van, lelkes, túlzottan aktív vagy rossz az ítélőképessége, azaz indokolatlanul agresszív vagy indulatkitörései vannak.
- Skizofrénia: olyan hangokat hall, olyan dolgokat érzékel, amelyek valójában nincsenek ott, olyan dolgokban hisz, amelyek nem léteznek, vagy különösen gyanakvó, szorongó, zavart, bűntudata van, feszült vagy rossz hangulatban van.
Ha a Quetiapine-Teva-t major depressziós zavar major depressziós epizódjainak kezelésére írják fel Önnek, akkor a betegsége kezelésére használt másik gyógyszer kiegészítéseként kell szednie.
Kezelőorvosa akkor is folytathatja a Quetiapine-Teva-kezelést, ha Ön jobban érzi magát.
2. Tudnivalók a Quetiapine-Teva szedése előtt
Ne szedje a Quetiapine-Teva-t
- ha allergiás a kvetiapinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:
- HIV-kezelésére szolgáló gyógyszerek.
- azol típusú gyógyszerek (gombás fertőzésekre).
- eritromicin vagy klaritromicin (fertőzésekre).
- nefazodon (depresszió ellen).
Ne szedje a Quetiapine-Teva-t, ha a fentiek valamelyike vonatkozik Önre. Ha nem biztos benne, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdi szedni a Quetiapine-Teva-t.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Quetiapine-Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- Önnek vagy családjában valakinek szívproblémája van vagy volt, például szívritmuszavar, a szívizom gyengesége vagy gyulladása, vagy ha olyan gyógyszert szed, amely hatással lehet a szívverésére.
- alacsony a vérnyomása.
- szélütése (sztrókja) volt, különösen, ha Ön idős korú.
- májproblémái vannak.
- valaha epilepsziás rohama volt.
- cukorbeteg vagy fennáll Önnél a cukorbetegség kockázata. Ez esetben orvosa ellenőrzi a vércukorszintjét a Quetiapine-Teva-kezelés alatt.
- tudomása van róla, hogy valaha lecsökkent a fehérvérsejtszáma (más gyógyszerek hatására vagy egyéb ok miatt).
- Ön demenciában (agyi funkcióvesztésben) szenvedő idős beteg. Ez esetben nem szedheti a Quetiapine-Teva-t, mert a gyógyszerek azon csoportja, ahova a Quetiapine-Teva is tartozik, emelheti a sztrók, vagy néhány esetben a halálozás kockázatát demenciában szenvedő idős betegeknél.
- Önnek, vagy valamelyik családtagjának korábban vérrögösödése (trombózisa, embóliája) volt, vagy az ehhez hasonló gyógyszerek alkalmazását követően vérrögösödés alakult ki.
- valaha előfordult már Önnel vagy megtörténik, hogy éjszakai alvás közben rövid időre abbamarad a légzése (alvási apnoé) és ha olyan gyógyszereket szed, amelyek lassítják a normális agyműködést (nyugtatók).
- valaha előfordult már Önnel vagy megtörténik, hogy nem tudja teljesen kiüríteni a hólyagját (vizeletretenció), prosztata megnagyobbodása, bélelzáródása van vagy megemelkedett a nyomás a szemében. Ezeket az állapotokat néha bizonyos betegségek kezelése során alkalmazott olyan egyéb gyógyszerek idézik elő (ún. antikolinerg szerek), amelyek az idegsejtek működésére hatnak.
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következők bármelyikét tapasztalja a Quetiapine-Teva bevétele után:
- Láz, súlyos izommerevség, verejtékezés vagy tudatállapot-változás ("neuroleptikus malignus szindróma" nevű betegség). Azonnali kezelésre lehet szüksége.
- Akaratlan izommozgások, különösen az arc és a nyelv esetén.
- Szédülés vagy súlyos aluszékonyság. Ez növeli a véletlen sérülések (elesés) kockázatát az idős betegeknél.
- Epilepsziás roham
- Hosszantartó, fájdalmas hímvessző merevedés (priapizmus).
Ezeket az állapotokat ez a gyógyszercsoport okozhatja.
Mihelyt lehetséges, tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következőket tapasztalja:
- Láz, influenzaszerű tünetek, torokfájás vagy más fertőzés, mivel ezek a nagyon alacsony fehérvérsejtszám következményei lehetnek, és a Quetiapine-Teva-kezelés leállítását és/vagy kezelést igényelhetnek.
- Állandó hasi fájdalommal járó vagy kezelésre nem reagáló székrekedés, mivel ezek súlyosabb bélelzáródáshoz vezethetnek.
Öngyilkossági gondolatok és depressziójának súlyosbodása
Ha Ön depresszióval járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek a kezelés első, kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet. Ezek a gondolatok még fel is erősödhetnek, ha hirtelen abbahagyja a gyógyszer szedését.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai, ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatok adatai szerint a depresszióban szenvedő 25 év alatti fiatal felnőtteknél gyakrabban fordultak elő önkárosítással, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy menjen azonnal kórházba. Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról és megkéri, hogy olvassa el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy az Ön depressziója súlyosbodik, vagy aggódnak az Ön magatartásában bekövetkező változások miatt.
Testsúlynövekedés
A Quetiapine-Teva-t szedő betegeknél testsúlynövekedést figyeltek meg. Önnek és kezelőorvosának rendszeresen ellenőrizni kell az Ön testsúlyát.
Gyermekek és serdülők
A Quetiapine-Teva nem javasolt gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.
Egyéb gyógyszerek és a Quetiapine-Teva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ne szedje a Quetiapine-Teva filmtablettát, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:
- HIV-kezelésére szolgáló gyógyszerek.
- azol típusú gyógyszerek (gombás fertőzésekre).
- eritromicin vagy klaritromicin (fertőzésekre).
- nefazodon (depresszió ellen).
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:
- epilepszia elleni gyógyszerek (például fenitoin, karbamazepin).
- magas vérnyomás elleni gyógyszerek.
- barbiturátok (álmatlanság ellen).
- tioridazin vagy lítium (antipszichotikum).
- olyan gyógyszerek, amelyeknek hatása van a szívverésre, például az elektrolit-egyensúlyt megbontó gyógyszerek (alacsony kálim- vagy magnéziumszint), mint pl. a diuretikumok (vízhajtó tabletták) vagy bizonyos antibiotikumok (fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek).
- olyan gyógyszerek, amelyek székrekedést okozhatnak.
- bizonyos betegségek kezelése során alkalmazott olyan gyógyszerek (úgynevezett antikolinerg szerek), amelyek az idegsejtek működésére hatnak.
Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt abbahagyná bármely felsorolt gyógyszer szedését.
A Quetiapine-Teva filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
- A Quetiapine-Teva-ra az étkezés hatással lehet, ezért legalább egy órával étkezés előtt vagy közvetlenül lefekvés előtt kell bevennie a gyógyszert.
- Óvatosan fogyasszon alkoholt. A Quetiapine-Teva és az alkohol együttes hatása álmosságot okozhat.
- Ne igyon grépfrútlevet, amíg Quetiapine-Teva-t szed. Ez befolyásolhatja a gyógyszer hatását.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség alatt nem szabad szednie a Quetiapine-Teva-t, csak ha kezelőorvosával megbeszélte. Ha Ön szoptat, nem szabad szednie a Quetiapine-Teva-t.
Elvonási tünetek jelentkezhetnek azon anyák újszülötteinél, akik a terhesség alatt Quetiapine-Teva-t szedtek. Ha az anya a terhesség utolsó trimeszterében (a terhesség utolsó három hónapjában) alkalmazta a Quetiapine-Teva-t, az újszülöttben a következő tünetek fordulhatnak elő: remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, nyugtalanság, légzési problémák, táplálkozási nehézség. Ha gyermekén a fenti tünetek bármelyikét észleli, keresse fel gyermekorvosát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A tabletta álmosságot okozhat. Ne vezessen, és ne kezeljen gépeket, amíg nem tudja, hogyan hat Önre a tabletta.
A vizeletből történő gyógyszerkimutatásra kifejtett hatás
Quetiapine-Teva alkalmazása mellett előfordulhat, hogy a vizeletből végzett gyógyszerkimutatás során egyes teszteljárások pozitív eredményt mutathatnak a metadonra és bizonyos, a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerekre, az ún. triciklikus antidepresszánsokra akkor is, ha nem szedi ezeket a gyógyszereket. Az eredmények igazolására specifikusabb teszteljárás alkalmazása ajánlott.
3. Hogyan kell szedni a Quetiapine-Teva-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A kezdőadagot kezelőorvosa határozza meg. A fenntartó adag (napi adag) az Ön betegségétől és szükségleteitől függ, de általában 150 mg és 800 mg között van.
- A tablettát naponta egyszer kell bevenni.
- A tablettát nem szabad elvágni, összerágni vagy összetörni.
- A tablettát egészben, vízzel nyelje le
- Lehetőleg éhgyomorra vegye be a tablettát (legalább egy órával étkezés előtt vagy lefekvéskor, kezelőorvosa fogja megmondani Önnek, hogy mikor).
- Ne igyon grépfrútlevet, amíg Quetiapine-Teva-t szed. Ez befolyásolhatja a gyógyszer hatását.
- Ne hagyja abba a tabletták szedését akkor sem, ha jobban érzi magát, hacsak a kezelőorvosa így nem rendelkezik.
Májproblémák
Ha májproblémái vannak, kezelőorvosa megváltoztathatja az adagját.
Idősek
Ha Ön időskorú, kezelőorvosa megváltoztathatja az adagját.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Quetiapine-Teva-t nem szabad gyermeknél és 18 év alatti serdülőknél alkalmazni.
Ha az előírtnál több Quetiapine-Teva-t vett be
Ha az előírtnál több Quetiapine-Teva-t vett be, álmosságot, szédülést érezhet, vagy rendellenes szívverést tapasztalhat.
Vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával vagy menjen azonnal a legközelebbi kórházba. Vigye magával a Quetiapine-Teva-t!
Ha elfelejtette bevenni a Quetiapine-Teva-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, amint eszébe jut, kivéve, ha már közeledik a következő adag bevételének ideje. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Quetiapine-Teva szedését
Amennyiben hirtelen megszakítja a kvetiapin szedését, előfordulhat, hogy nem tud aludni (álmatlanság), hányingere lehet, fejfájás, hasmenés, hányás, szédülés vagy ingerlékenység jelentkezhet. A kezelés megszakítása előtt kezelőorvosa javasolhatja az adag fokozatos csökkentését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Bármely alább felsorolt súlyos mellékhatás jelentkezése esetén azonnal hagyja abba a Quetiapine-Teva szedését és értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórházat:
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- Öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok és a depresszió súlyosbodása
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- Hirtelen jelentkező láz, főleg torokfájással és más influenzaszerű tünetekkel. Ezek a tünetek a kórosan alacsony fehérvérsejtszámra utalhatnak.
- Bőrreakciók jelei, például bőrkiütés, csalánkiütés, bőrcsomók, kipirulás, viszketés, esetleg az arc, szemhéjak és ajkak duzzanatával együtt, amely nehézlégzést, szédülést vagy sokkot is okozhat.
- Görcsroham vagy epilepsziás roham
- Nem uralható akaratlan mozgások, elsősorban az arcon vagy a nyelvben (tardív diszkinézia)
- Szívdobogás-érzés, szédülés- vagy ájulásérzéssel együtt. Ezek komoly szívritmuszavarok jelei lehetnek, ami súlyos esetben végzetes is lehet.
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- Súlyos fájdalom és/vagy duzzanat, valamint vörösség valamelyik lábban; hirtelen jelentkező súlyos mellkasi fájdalom, amely a bal karba sugározhat, vagy hirtelen jelentkező légszomj. Ezek a vérrögképződés jelei lehetnek az erekben.
- Súlyos felső hasi fájdalom, mely gyakran a hátba sugárzik, néha hányingerrel és hányással. Ezek a hasnyálmirigy gyulladásának jelei lehetnek.
- Állandó hasi fájdalommal járó vagy kezelésre nem reagáló székrekedés, mivel ez súlyosabb bélelzáródáshoz vezethet.
- A bőr és a szemek besárgulása (sárgaság), sötét színű vizelet, amely különösképpen szokatlan fáradtsággal vagy lázzal jár (májgyulladás jelei).
- Hosszantartó és fájdalmas hímvessző-merevedés.
- Láz, izzadás és izommerevség, súlyos álmosság vagy ájulásérzés együttes fellépése ("neuroleptikus malignus szindróma").
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- Súlyos, bőrkiütéssel vagy hólyagképződéssel járó bőrreakciók, szabálytalan vörös pontok vagy foltok megjelenése a bőrön és/vagy bőrhámlás, néha a száj, szemek vagy nemi szervek környékén, gyakran hirtelen fellépő lázzal vagy influenzaszerű tünetekkel együtt. Ezek a reakciók gyorsan kialakulhatnak.
- Megmagyarázhatatlan izomfájdalom, -érzékenység vagy -gyengeség. Ezek az esetleges súlyos izomkárosodás korai jelei lehetnek.
DRESS szindróma - eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó, gyógyszer okozta kiütés.
Tünetei: kiterjedt kiütés, láz, májenzimszintek megemelkedése, vérképelváltozások (eozinofília), nyirokcsomók megnagyobbodása és egyéb szervrendszerek érintettsége. Hagyja abba a Quetiapine-Teva szedését, ha ezek a tünetek kialakulnak, és keresse fel kezelőorvosát vagy azonnal kérjen orvosi segítséget.
További lehetséges mellékhatások
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1-et érinthet):
- Szédülés (eleséshez vezethet), fejfájás, szájszárazság
- Álmosság-érzés (ez a Quetiapine-Teva-kezelést folytatva idővel elmúlhat) (eleséshez vezethet)
- Megvonási tünetek (a kezelés abbahagyásakor jelentkeznek): álmatlanság, hányinger, fejfájás, hasmenés, hányás, szédülés, ingerlékenység. Fokozatos, legalább 1-2 hétig tartó megvonás javasolt.
- Testsúlynövekedés
- Rendellenes izommozgások, nehézség az izommozgások indításakor, izomremegés, nyugtalanság-érzés, fájdalom nélküli izommerevség
- A hemoglobin (a vörösvértestekben található, oxigént szállító fehérje) szintjének csökkenése
- Egyes vérzsírok szintjének emelkedése (trigliceridek és összkoleszterinszint).
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- Gyors szívverés
- Szívdobogás-érzés, a szívverés kimaradásának érzése
- Székrekedés, emésztési zavar
- Gyengeségérzés
- A kéz és a láb megduzzadása
- Alacsony vérnyomás felálláskor. Ez szédülést vagy ájulást okozhat (eleséshez vezethet).
- Vércukorszint-emelkedés
- Homályos látás
- Rendellenes álmok, rémálmok
- Étvágynövekedés
- Ingerlékenység
- Beszédzavarok
- Nehézlégzés
- Hányás (főként időseknél)
- Láz
- A pajzsmirigy-hormonok szintjének változása a vérben
- Bizonyos vérsejtek számának változása
- Bizonyos májenzimek szintjének emelkedése a vérben
- A prolaktin hormon szintjének emelkedése a vérben. A megemelkedett prolaktinszint ritka esetekben a következőkhöz vezethet:
- Mellduzzadás és váratlan tejtermelődés nőknél és férfiaknál egyaránt.
- Nőknél a menstruáció kimaradása vagy rendszertelen havi vérzés.
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- Kellemetlen érzés a lábakban ("nyugtalan láb" szindróma)
- Nyelési nehézség
- Szexuális zavarok
- Cukorbetegség
- A normálisnál alacsonyabb pulzusszám (bradikardia), amely a kezelés kezdetén jelentkezhet, és amely alacsony vérnyomással és ájulással járhat.
- Vizeletürítési nehézségek
- Rövid, átmeneti eszméletvesztés (eleséshez vezethet)
- Orrdugulás
- A vér nátriumszintjének csökkenése
- A már meglévő cukorbetegség súlyosbodása.
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- Mellduzzadás, váratlan tejcsorgás (galaktorrhoea)
- Menstruációs zavarok
- Alvajárás (járkálás, beszélés, evés vagy egyéb aktvitás alvó állapotban)
- Alacsony testhőmérséklet (hipotermia)
- A "metabolikus szindrómának" nevezett állapot, amelyben a következők közül 3 vagy több fennáll Önnél: has körüli elhízás, a "jó koleszterin" (HDL) szintjének csökkenése, a triglicerideknek nevezett vérzsírok szintjének emelkedése, magas vérnyomás és vércukorszint-emelkedés.
- A vér kreatin-foszfokináz (az izmokból származó anyag) szintjének emelkedése.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- Az antidiuretikus hormon (a vesében fokozza a vízvisszatartást) kiválasztásának zavara.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Elvonási tünetek jelentkezhetnek azon anyák újszülötteinél, akik a terhesség alatt Quetiapine-Teva-t szedtek.
Néhány mellékhatás csak vérvizsgálattal állapítható meg. Ide tartozik bizonyos zsírok (trigliceridek és összkoleszterin) szintjének vagy a vércukorszintnek a változása, a pajzsmirigyhormonok szintjének változása, a májenzimek szintjének emelkedése, bizonyos típusú vérsejtek számának csökkenése, a vörösvértestek számának csökkenése, a kreatin-foszfokináz (az izmokból származó anyag) szintjének emelkedése, a nátriumszint csökkenése és a prolaktin nevű hormon szintjének emelkedése.
A prolaktinszint-emelkedés a következőket eredményezheti:
- Mellduzzadás és váratlan tejtermelődés nőknél és férfiaknál egyaránt.
- Nőknél a menstruáció kimaradása vagy rendszertelen havi vérzés.
Kezelőorvosa időről időre kérni fogja az Ön vérvizsgálatát.
Mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
Ugyanazok a mellékhatások fordulhatnak elő gyermekeknél és serdülőknél, mint felnőtteknél.
A következő mellékhatások csak gyermekeknél és serdülőknél jelentkeztek, vagy náluk nagyobb gyakorisággal fordultak elő, mint a felnőtteknél.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1-et érinthet):
- A prolaktin nevű hormon vérszintjének emelkedése. Ez ritkán a következőket okozhatja:
- mellduzzadást és váratlan tejtermelődést lányoknál és fiúknál egyaránt
- lányoknál a menstruáció kimaradását vagy rendszertelen havi vérzést
- Étvágynövekedés
- Hányás
- Rendellenes izommozgások, nehézség az izommozgások indításakor, izomremegés, nyugtalanság-érzés, fájdalom nélküli izommerevség
- Vérnyomás-emelkedés.
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- Gyengeség-érzés, átmeneti eszméletvesztés (eleséshez vezethet)
- Orrdugulás
- Ingerlékenység.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Quetiapine-Teva filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Quetiapine-Teva?
- A készítmény hatóanyaga a kvetiapin. A Quetiapine-Teva retard tabletta 50 mg, 150 mg, 200 mg, 300 mg vagy 400 mg kvetiapint tartalmaz (kvetiapin-fumarát formájában).
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, vízmentes nátrium-citrát, magnézium-sztearát.
A tabletta bevonata: titán-dioxid (E171), hipromellóz, makrogol/PEG 400, poliszorbát 80.
Az 50 mg-os, 200 mg-os és 300 mg-os tabletta bevonatában van: sárga vas-oxid (E172) és vörös vas-oxid (E172).
Az 50 mg-os és a 300 mg-os tabletta bevonatában fekete vas-oxid (E172) is van.
Milyen a Quetiapine-Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
- Quetiapine-Teva 50 mg retard tabletta: Barna, mindkét oldalán domború, hosszúkás, egyik oldalán "Q50" mélynyomású jelöléssel ellátott, másik oldalán sima filmtabletta.
- Quetiapine-Teva 150 mg retard tabletta: Fehér, mindkét oldalán domború, hosszúkás, egyik oldalán "Q150" mélynyomású jelöléssel ellátott, másik oldalán sima filmtabletta.
- Quetiapine-Teva 200 mg retard tabletta: Sárga, mindkét oldalán domború, hosszúkás, egyik oldalán "Q200" mélynyomású jelöléssel ellátott, másik oldalán sima.
- Quetiapine-Teva 300 mg retard tabletta: Világossárga, mindkét oldalán domború, hosszúkás, egyik oldalán "Q300" mélynyomású jelöléssel ellátott, másik oldalán sima.
- Quetiapine-Teva 400 mg retard tabletta: Fehér, mindkét oldalán domború, hosszúkás, egyik oldalán "Q400" mélynyomású jelöléssel ellátott, másik oldalán sima.
Csomagolás:
Retard tabletták PVC/Aclar - Alumínium buborékcsomagolásban illetve 50 ml-es vagy 75 ml-es fehér átlátszatlan HDPE tartályban.
Kiszerelés:
Valamennyi erősség esetében 10, 20, 30, 50, 50 x 1db (adagonként perforált buborékcsomagolás) (kórházi csomag), 56 (naptári csomag), 60, 90 és 100 db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban, vagy 60 tablettát tartalmazó HDPE tartályban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.