Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

MOXIBIOT 400 mg filmtabletta

Hatóanyag:
moxifloxacin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
5x buborékcsomagolásban


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: 599

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
moxifloxacin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
7x buborékcsomagolásban


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: 599

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
moxifloxacin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
10x buborékcsomagolásban


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: 599

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: QUINOLONE ANTIBIOTICUMOK Törzskönyvi szám: OGYI-T-22664/01
Gyógyszeralkategória: Fluoroquinolonok Gyártó: KRKA d.d.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Moxibiot és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Moxibiot moxifloxacin hatóanyagot tartalmaz, amely az antibiotikumok fluorokinolonoknak nevezett csoportjába tartozik. A Moxibiot a fertőzést okozó baktériumok elpusztításával fejti ki hatását.
A Moxibiot a 18 éves, vagy annál idősebb betegek esetében a következő bakteriális eredetű fertőzések kezelésére használható, amennyiben azokat moxifloxacinra érzékenyek baktériumok okozzák.
A Moxibiot csak akkor használható ezeknek a fertőzéseknek a kezelésére, amikor az általában használt antibiotikumok nem alkalmazhatók, vagy nem voltak hatékonyak:
Az orrmelléküregek fertőzése, a légutak hosszantartó gyulladásának hirtelen rosszabbodása, a nem kórházban szerzett tüdőgyulladás (pneumónia), kivéve a súlyos eseteket.
A belső női nemi szervek enyhe vagy közepesen súlyos fertőzéses betegségei (kismedencei gyulladásos betegség), beleértve a méhkürt és a méhnyálkahártya fertőzéseit.
A Moxibiot önmagában nem elegendő az ilyen fertőzések kezelésére, ezért kezelőorvosa a filmtabletta mellé más, megfelelő antibiotikumot fog felírni Önnek a belső női nemi szervek fertőzéseinek kezelésére (lásd 2. pont, Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt, Figyelmeztetések és óvintézkedések, A Moxibiot szedése előtt beszéljen kezelőorvosával).
Amennyiben az alábbiakban felsorolt bakteriális fertőzések javulást mutattak a kezdeti moxifloxacin infúzióval történő kezelés alatt, a Moxibiot filmtablettát a kezelőorvos felírhatja a terápia befejezésére az alábbi esetekben:
Nem kórházban szerzett tüdőgyulladás (pneumónia), bőr- és lágyrész-fertőzések.
A Moxibiot 400 mg filmtabletta semmilyen típusú bőr- és lágyrész-fertőzésben, illetve súlyos tüdőgyulladásban nem alkalmazható kezdeti kezelésként.
2. Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt
Keresse fel kezelőorvosát, ha nem biztos abban, hogy Ön az alábbi betegcsoportok egyikébe tartozik:
Ne szedje a Moxibiot-ot:
Ha allergiás a moxifloxacinra, egyéb kinolon antibiotikumokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha terhes vagy szoptat;
- ha 18 évesnél fiatalabb;
- ha az úgynevezett kinolon antibiotikumok szedésével kapcsolatosan előzőleg inakat érintő problémája volt (lásd 2. pont Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt, Figyelmeztetések és óvintézkedések, 4. pont Lehetséges mellékhatások
- ha Önnél veleszületetten fennállnak, vagy a későbbiekben kialakultak a következő állapotok:
- bármilyen kóros szívritmussal járó állapot (ami látható az EKG-n, amellyel a szív elektromos működése vizsgálható);
- ha felborult a vérének sóháztartása (főként, ha alacsony a vérében a kálium- vagy a magnézium szint).
- ha nagyon lassú a szívverése (amit "bradikardiának" neveznek).
- ha gyenge a szíve (szívelégtelenség),
- ha már előfordult Önnél szívritmus-zavar,
vagy
- ha olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyek EKG elváltozásokat idézhetnek elő (lásd 2. pontban Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt, Egyéb gyógyszerek és a Moxibiot). Ez azért fontos, mert a Moxibiot EKG eltérést, vagyis a QT-szakasz megnyúlást idézhet elő, ami az elektromos jelek késleltetett továbbítását jelenti.
- Ha Ön súlyos m��jbetegségben szenved, vagy a májenzimek (transzaminázok) szintje magasabb a normál tartomány felső határának ötszörösénél.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Moxibiot szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.
- A Moxibiot megváltoztathatja az Ön szívéről készült EKG vizsgálat eredményét, különösen, ha Ön nő, vagy időskorú. Ha Ön jelenleg szed bármilyen, a vér káliumszintjét csökkentő gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt bevenné a Moxibiot-ot (lásd 2. pont Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt, Ne szedje a Moxibiot-ot, Egyéb gyógyszerek és a Moxibiot).
- Ha Önnél a nagy vérerek megnagyobbodását vagy "kidudorodását" diagnosztizálták (aorta aneurizma vagy nagy erek perifériás aneurizmája).
- Ha Önnél korábban előfordult aorta disszekció epizód (szakadás az aorta falában).
- Ha a családjában előfordult aorta aneurizma vagy aortadisszekció, vagy Önnél fennállnak egyéb kockázati tényezők vagy hajlamosító betegségek (pl.: kötőszöveti betegségek, mint például Marfan-szindróma, vagy vaszkuláris Ehlers-Danlos-szindróma, illetve érbetegségek, mint például Takayasu-arteritisz, óriássejtes arteritisz, Behcet-kór, magas vérnyomás vagy ismert ateroszklerózis)
- Ha Ön epilepsziában vagy olyan kóros állapotban szenved, amely a görcsrohamok kialakulásának kedvez, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni a Moxibiot-ot.
- Ha Önnek az elmeállapotával összefüggő (mentális) egészségügyi problémái vannak vagy voltak, a Moxibiot alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
- Ha Ön miaszténia gráviszban (kóros, súlyos esetekben akár bénuláshoz is vezető kóros izomgyengeségben) szenved, a Moxibiot szedése a betegség súlyosbodását okozhatja. Amennyiben úgy gondolja, hogy érintett ebben, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.
- Ha Önnél vagy az Ön családjában glukóz-6-foszfát-dehidrogenáz-hiány (ritka öröklődő megbetegedés) fordult elő, tájékoztassa erről kezelőorvosát, aki el fogja dönteni, hogy a Moxibiot alkalmas-e az Ön számára.
- Ha Ön olyan, a női belső nemi szerveket érintő, szövődményes kismedencei (pl. méhkürt-, petefészek-, vagy kismedencei tályoggal járó) fertőzéses betegségben szenved, amelyre kezelőorvosa intravénás kezelést lát szükségesnek, akkor a Moxibiot filmtabletta nem megfelelő Önnek.
- A női belső nemi szervek enyhe-mérsékelt fertőzéseinek kezelésére az Ön kezelőorvosának egy másik antibiotikumot is fel kell írnia a Moxibiot mellé. Ha a tünetek 3 napos kezelés után nem javulnak, forduljon kezelőorvosához.
- Nem szabad fluorokinolon vagy kinolon antibiotikumot tartalmazó gyógyszereket - köztük Moxibiot filmtablettát - szednie, ha korábban kinolon vagy fluorokinolon szedésekor bármilyen súlyos mellékhatást tapasztalt. Ilyen esetben mihamarabb tájékoztatnia kell kezelőorvosát.
Mialatt szedi a Moxibiot-ot
- Ha szívdobogás-érzése jelentkezik, vagy szabálytalan szívverést tapasztal a kezelés időtartama alatt, azonnal tájékoztatnia kell erről kezelőorvosát. Kezelőorvosa EKG vizsgálatot rendelhet el a szívritmus ellenőrzésére.
- A szívproblémák kockázata az adag emelésével fokozódhat. Emiatt az ajánlott adagolást be kell tartani.
- Ritkán kialakulhat súlyos, hirtelen jelentkező allergiás reakció (anafilaxiás reakció/sokk) - akár az első adag után is. Ennek tünetei többek között a mellkasi szorító-érzés, szédülés, hányinger vagy ájulásérzés, illetve fel��lláskor jelentkező szédülés. Ilyen esetben hagyja abba a Moxibiot szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget.
- A Moxibiot gyorsan kialakuló és súlyos májgyulladást okozhat, amely akár életveszélyes májelégtelenséghez vezethet (beleértve ebbe a halálos kimenetelű eseteket is, lásd még 4. pont Lehetséges mellékhatások). Ha hirtelen rosszul érzi magát és/vagy hányingere van, és ezzel egyidőben a szemfehérje besárgulását tapasztalja, sötétté válik a vizelete, viszket a bőre, vérzékenyebb lesz, illetve májbetegség miatt kialakuló idegrendszeri betegséget tapasztal (mindezek a csökkent májműködés, vagy gyorsan kialakuló, súlyos májgyulladás tünetei), kérjük, forduljon kezelőorvosához, mielőtt további tablettákat venne be.
- Amennyiben bőrreakció, a bőr felhólyagosodása és/vagy hámlás és/vagy nyálkahártya reakciók jelentkeznek (lásd 4. pont Lehetséges mellékhatások), azonnal forduljon kezelőorvosához, mielőtt folytatná a kezelést.
- A kinolon antibiotikumok, beleértve ebbe a Moxibiot-ot is, görcsrohamokat okozhatnak. Ha ez előfordul, hagyja abba a Moxibiot szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Ritkán idegkárosodás (neuropátia) tünetei jelentkezhetnek, különösen a lábfejekben és lábakban, illetve a kezekben és karokban, például fájdalom, égő érzés, bizsergő érzés, zsibbadás és/vagy gyengeség. Ha ilyen előfordul, hagyja abba a Moxibiot szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, hogy megelőzze egy esetlegesen visszafordíthatatlan állapot kialakulását.
- A kinolon antibiotikumok (beleértve a Moxibiot-ot is) első alkalmazásakor is előfordulhatnak mentális (értelmi, észbeli) egészségügyi problémák. Nagyon ritka esetben a kialakult depresszió vagy mentális egészségügyi probléma öngyilkossági gondolatokhoz és önkárosító magatartáshoz, pl. öngyilkossági kísérlethez vezethet (lásd 4. pont Lehetséges mellékhatások). Ha ilyen reakciókat tapasztal, hagyja abba a Moxibiot szedését és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
- Antibiotikumok, többek között a Moxibiot szedése alatt és után hasmenés léphet fel. Ha ez súlyossá és állandóvá válik, vagy ha vért, illetve nyákot lát a székletében, azonnal hagyja abba a Moxibiot szedését és kérje kezelőorvosa tanácsát. Ilyenkor ne vegyen be bélmozgást leállító vagy lassító gyógyszert.
- Ritkán előfordulhat ízületi fájdalom és duzzanat, illetve íngyulladás vagy ínszakadás. A kockázat fokozottabb, ha Ön időskorú (60 évesnél idősebb), szervátültetésen esett át, veseproblémái vannak, vagy jelenleg kortikoszteroid-kezelésben részesül. Az íngyulladás és ínszakadás a kezelés első 48 órájában, de akár a Moxbiot-kezelés leállítása után hónapokkal is jelentkezhet. Az ínfájdalom vagy íngyulladás (például a boka, a csukló, a könyök, a váll vagy a térd területén) első tüneteinek jelentkezésekor hagyja abba a Moxibiot szedését, forduljon kezelőorvosához, és helyezze nyugalomba a fájdalmas területet. Kerülje a szükségtelen terhelést, mivel az fokozhatja az ínszakadás kockázatát (lásd 2. pont Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt, Ne szedje a Moxibiot-ot és 4. pont Lehetséges mellékhatások).
- Ha hirtelen, éles fájdalmat érez a hasában, a mellkasában vagy a hátában, haladéktalanul menjen a sürgősségi betegellátó osztályra.
- A fluorokinolon antibiotikumok vércukorszint ingadozást okozhatnak, beleértve mind a vércukorszint csökkenését (hipoglikémia), mind a vércukorszint kóros emelkedését (hiperglikémia) is. A Moxibiottal kezelt betegek esetében a vércukorszint ingadozása főként idős, egyidejűleg a vércukorszintet csökkentő gyógyszerekkel (pl. szulfonilurea) vagy inzulinnal kezelt betegek esetében jelentkezett. Amennyiben Ön cukorbeteg, vércukorszintjének körültekintő rendszeres ellenőrzése szükséges (lásd a 4 Lehetséges mellékhatások pontot).
- Ha Ön időskorú és veseproblémái vannak, sok folyadékot kell innia a Moxibiot szedése alatt, ugyanis az elégtelen folyadékbevitel kiszáradáshoz vezethet, ami növeli a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát.
- Ha romlik a látása, vagy bármilyen szempanasza jelentkezne mialatt a Moxibiot-ot szedi, azonnal forduljon szemész szakorvoshoz (lásd 3. pont Hogyan kell szedni a Moxibiot-ot?, A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre és a 4. pont Lehetséges mellékhatások).
- A kinolon antibiotikumok érzékenyebbé tehetik a bőrét a napfényre vagy az ultraibolya sugárzásra. A Moxibiot szedésének ideje alatt kerülnie kell a hosszantartó napozást vagy az erős napsugárzást, továbbá nem szabad szoláriumot, illetve bármilyen egyéb UV lámpát használnia.
- A moxifloxacin hatásosságát súlyos égések, mélyszöveti fertőzések és a cukorbetegek lábfertőzésével kapcsolatos csontvelőgyulladással szövődött fertőzések (oszteomielitisz) kezelésében nem igazolták.
- A fluorokinolon vagy kinolon antibiotikumot tartalmazó gyógyszerek - köztük a Moxibiot - alkalmazása nagyon ritkán előforduló, de súlyos mellékhatásokkal jár, melyek némelyike hosszan fennálló (hónapokig vagy évekig tartó) rokkantságot okoz vagy esetlegesen visszafordíthatatlan. Ezek közé tartozik a felső vagy az alsó végtagokon jelentkező ín-, izom- és ízületi fájdalom, a járási nehézség, a furcsa érzékelések, például szúró, bizsergő, csiklandozó érzés, zsibbadás vagy égő érzés (paresztézia), az érzékelési zavarok, köztük a látás, az ízérzés és a szaglás, valamint a hallás romlása, a depresszió, a memória romlása, a nagyfokú fáradtság és a súlyos alvászavarok.
- Ha a Moxibiot alkalmazását követően a fenti mellékhatások bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon kezelőorvosához, mielőtt folytatná a kezelést. Ön és kezelőorvosa döntenek majd a kezelés folytatásáról, a más csoportokba tartozó antibiotikumok alkalmazásának lehetőségét is figyelembe véve.
Gyermekek és serdülők
Ne adja ezt a gyógyszert gyermekeknek és 18 éves kor alatti serdülőknek, mivel hatásossága és biztonságossága ebben a korcsoportban nem bizonyított (lásd 2. pont Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt, Ne szedje a Moxibiot-ot).
Egyéb gyógyszerek és a Moxibiot
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Moxibiot szedése előtt fokozottan figyeljen az alábbiakra:
- Ha Ön a Moxibiot mellett olyan gyógyszereket is szed, amelyek befolyásolják a szívműködést, akkor fokozott a szívritmuszavar kockázata. Ezért ne szedje együtt a Moxibiot 400 mg filmtablettát a következő gyógyszerekkel:
- bizonyos szívritmust szabályozó gyógyszerek (pl. kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol, dofetilid, ibutilid);
- antipszichotikumok (pl. fenotiazin, pimozid, szertindol, haloperidol, szultoprid);
- triciklusos antidepresszánsok;
- egyes kórokozók elleni gyógyszerek (szakvinavir, sparfloxacin, intravénás eritromicin, pentamidin, malária elleni szerek, különösen a halofantrin);
- bizonyos antihisztaminok (pl. terfenadin, asztemizol, mizolasztin);
- más gyógyszerek (pl. ciszaprid, intravénás vinkamin, bepridil és difemanil).
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha egyidejűleg olyan gyógyszereket is szed, amelyek csökkenthetik a vér káliumszintjét (pl. egyes vízhajtók és hashajtók, (nagy adagban alkalmazott) beöntés vagy kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentő gyógyszerek), amfotericin B), vagy lassú szívverést okoznak, mert ezek is fokozhatják a súlyos szívritmuszavarok kockázatát a Moxibiot alkalmazása során.
- Bármilyen, magnéziumot vagy alumíniumot tartalmazó gyógyszer (pl. az emésztési panaszokra szedett savkötők); vasat, cinket, vagy didanozint tartalmazó gyógyszerek; illetve bármilyen, szukralfát tartalmú (gyomorpanaszok kezelésére szolgáló) gyógyszer csökkentheti a Moxibiot hatását. A Moxibiot-ot 6 órával az ilyen típusú gyógyszer alkalmazása előtt, vagy az után vegye be.
- Az aktív szenet tartalmazó gyógyszerek és a Moxibiot egyidejű alkalmazása csökkenti a Moxibiot hatását, ezért együttadásuk nem javasolt.
- Ha Ön jelenleg szájon át adagolt véralvadásgátlót (orális antikoagulánst pl. warfarint) szed, szükségessé válhat, hogy a kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizze az Ön véralvadási idejét.
A Moxibiot egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Moxibiot étellel (ideértve a tejtermékeket is), vagy anélkül is bevehető.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ne szedjen Moxibiot-ot, ha terhes vagy szoptat.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az állatkísérletek nem utalnak a gyógyszer termékenységet károsító hatására.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Moxibiot szédülést vagy bizonytalanság-érzést okozhat, esetleg hirtelen jelentkező, átmeneti látásvesztést tapasztalhat, vagy rövid ideig tartó ájulás is elfordulhat. Ha ilyet érez, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni a Moxibiot-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek egy 400 mg-os filmtabletta, naponta egyszer.
A Moxibiot filmtablettát szájon át kell szedni. A tablettát egészben kell lenyelni (a keserű íz elfedése miatt), megfelelő mennyiségű folyadékkal. A Moxibiot-ot étellel, vagy anélkül is be lehet venni. Próbálja meg a tablettát minden nap ugyanabban az időpontban bevenni.
Az időskorú, alacsony testtömegű, vagy veseproblémában szenvedő betegek ugyanezt az adagot szedhetik.
A Moxibiot kezelés időtartama a fertőzés típusától függ. Ha kezelőorvosa másképp nem rendeli, a kezelés javasolt időtartama:
- idült hörghurut hirtelen súlyosbodása (heveny fellángolása): 5-10 nap
- kórházon kívül szerzett tüdőgyulladás (pneumónia) - kivéve a súlyos eseteket: 10 nap
- heveny orrmelléküreg-gyulladás (akut bakteriális orrmelléküreg-gyulladás): 7 nap
- a női belső nemi szervek enyhe-mérsékelt fertőzései (kismedencei gyulladásos),
pl. a méhkürt és a méhnyálkahártya fertőzései: 14 nap
Amikor a Moxibiot-ot egy moxifloxacin oldatos infúzióval végzett kezelési ciklus befejezésére alkalmazzák, az ajánlott kezelési időtartamok a következők:
- Kórházon kívül szerzett tüdőgyulladás (pneumónia): 7-14 nap
A tüdőgyulladásban szenvedő betegek többségét 4 napon belül szájon át szedett moxifloxacin kezelésre állították át.
- Bőr- és lágyszöveti fertőzések: 7-21 nap
A bőr- és lágyszöveti fertőzésben szenvedő betegek többségét 6 napon belül szájon át szedett moxifloxacin kezelésre állították át.
Fontos, hogy a kezelést az előírt ideig folytassa akkor is, ha néhány nap után jobban érzi magát. Ha túl korán abbahagyja a Moxibiot szedését, Ön esetleg nem gyógyul meg teljesen, a fertőzés kiújulhat és az Ön állapota rosszabbodhat. A fertőzést okozó baktériumok ellenállóvá válhatnak a moxifloxacinnal szemben.
Az ajánlott adagot és a kezelés időtartamát nem szabad túllépni (lásd 2. pont Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt, Figyelmeztetések és óvintézkedések).
Ha az előírtnál több Moxibiot-ot vett be
Ha az előírt napi egy tablettánál többet vett be, azonnal kérjen orvosi segítséget. Vigye magával a megmaradt tablettákat, a gyógyszer csomagolását, vagy ezt a betegtájékoztatót, hogy megmutathassa az orvosnak vagy a gyógyszerésznek, hogy mit vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Moxibiot-ot
Ha elfelejtette bevenni a tablettát, akkor vegye be minél hamarabb amint eszébe jut, még ugyanazon a napon. Ha nem jut eszébe ugyanazon a napon bevenni a kimaradt adagot, akkor a következő napon normál adagot (egy tablettát) vegyen be. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.
Ha bizonytalan abban, hogy mit kell tennie, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
Ha idő előtt abbahagyja a Moxibiot szedését
Ha túl korán fejezi be ennek a gyógyszernek a szedését, lehetséges, hogy Ön nem gyógyul meg teljesen, a fertőzés kiújulhat. Beszéljen kezelőorvosával, ha a kezelés vége előtt abba akarja hagyni a tabletták szedését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Moxibiot-kezeléssel összefüggésbe hozható legsúlyosabb mellékhatások a következők:
Ha Ön a következő jelek valamelyikét észleli:
- kórosan szapora szívverés (ritka mellékhatás)
- hirtelen rosszullét, a szemfehérje besárgulása, sötét vizelet, bőrviszketés, vérzékenységre való hajlam, figyelemzavar vagy álmatlanság (ezek a tünetek heveny májgyulladás jelei lehetnek, amely akár életveszélyes májelégtelenséghez is vezethet) (nagyon ritka mellékhatás, halálos kimenetelű eseteket is megfigyeltek)
- a bőr és a nyálkahártyák elváltozásai, mint például fájdalmas hólyagok a szájüregben/orrüregben vagy a péniszen/hüvelyben (Stevens-Johnson szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis) (nagyon ritka, akár életveszélyes állapotok)
- A vérerek gyulladása (a tünetek a bőrön - általában a lábszáron - megjelenő vörös foltok vagy ízületi fájdalom formájában jelentkezhetnek) (nagyon ritka mellékhatások)
- súlyos, hirtelen kialakuló generalizált allergiás reakció, beleértve nagyon ritkán az életveszélyes sokkot is (pl. légszomj, vérnyomásesés, gyors pulzus) (ritka mellékhatás)
- vizenyős duzzanat, beleértve a légutak vizenyős duzzanatát is (ritka mellékhatás, akár életveszélyes is lehet)
- görcsrohamok (ritka mellékhatás)
- a központi idegrendszerrel kapcsolatos zavarok, mint például fájdalom, égő érzés, bizsergés, zsibbadás és/vagy végtaggyengeség (ritka mellékhatás)
- depresszió (nagyon ritkán önkárosító magatartás, mint például öngyilkossági szándék/gondolatok, vagy öngyilkossági kísérlet megjelenéséhez vezethet) (ritka mellékhatás)
- elmezavar (esetlegesen önkárosító magatartás, mint például öngyilkossági szándék/gondolatok, vagy öngyilkossági kísérlet megjelenéséhez vezethet) (nagyon ritka mellékhatás)
- súlyos, véres és/vagy nyákos hasmenés (antibiotikum-kezeléssel összefüggő bélgyulladás, beleértve az álhártyás vastagbélgyulladást is), amely nagyon ritkán életveszélyes szövődményekkel járhat (ritka mellékhatás)
- az inak fájdalma és duzzanata (íngyulladás) (ritka mellékhatás) vagy ínszakadás (nagyon ritka mellékhatás)
hagyja abba a Moxibiot szedését, és azonnal forduljon orvoshoz, mivel sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége.
Továbbá amennyiben a következőt észleli:
- átmeneti látásvesztés (nagyon ritka mellékhatás)
azonnal forduljon szemész szakorvoshoz!
Amennyiben Önnél a Moxibiot szedése során életveszélyes szívritmuszavar (úgynevezett Torsade de pointes) vagy szívmegállás következik be (nagyon ritka mellékhatások), haladéktalanul értesítse kezelőorvosát arról, hogy Moxibiot-ot szed, és ne kezdje újra a kezelést!
Nagyon ritkán a súlyos izomgyengeség (miaszténia grávisz) tüneteinek súlyosbodásáról számoltak be. Amennyiben ilyet észlel, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.
Ha Ön cukorbeteg, és vércukorszintjének megemelkedését vagy csökkenését észleli (ritka, illetve nagyon ritka mellékhatás), haladéktalanul értesítse erről kezelőorvosát.
Amennyiben Ön olyan időskorú beteg, akinek fennálló veseproblémái vannak és a vizeletmennyiség csökkenését, a lábak, a boka vagy a lábfej duzzanatát, fáradtságot, hányingert, álmosságot, légszomjat vagy zavart viselkedést észlel (ezek veseelégtelenség, egy ritka mellékhatás jelei és tünetei lehetnek), azonnal forduljon a kezelőorvosához.
A Moxibiot-kezeléssel összefüggésbe hozható egyéb mellékhatásokat a mellékhatások előfordulásának valószínűsége alapján csoportosítottuk az alábbiak szerint:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- hányinger
- hasmenés
- szédülés
- gyomor- és hasi fájdalom
- hányás
- fejfájás
- egyes májenzimek (transzaminázok) vérszintjének megemelkedése
- ellenálló baktériumok vagy gombák által okozott fertőzések, pl. Candida okozta szájüregi- és hüvelyi fertőzések
- a szívritmus változása (EKG) alacsony kálium vérszinttel rendelkező betegek esetében
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- bőrkiütés
- gyomorpanaszok (emésztési problémák, gyomorégés)
- az ízérzés zavarai (nagyon ritkán az ízérzés elvesztése)
- alvászavarok (főként álmatlanság)
- egyes májenzimek (gamma-glutamil transzferáz és/vagy alkalikus foszfatáz) vérszintjének megemelkedése
- egyes fehérvérsejtek számának csökkenése (leukociták, neutrofilek)
- székrekedés
- viszketés
- szédülés érzése (pörgés vagy elesés)
- álmosság
- bélgázosság
- a szívritmus változása (EKG)
- beszűkült májfunkció (beleértve egy speciális májenzim vérszintjének megemelkedését (LDH))
- csökkent étvágy és energiabevitel
- alacsony fehérvérsejtszám
- hát-, mellkasi, csípőtájéki és végtagfájdalom
- a véralvadásban szerepet játszó vérsejtek számának megemelkedése
- izzadás
- egyes fehérvérsejtek számának emelkedése (eozinofilek)
- szorongás
- rosszullét (főként gyengeség vagy fáradtság)
- hidegrázás
- ízületi fájdalom
- szívdobogásérzés
- rendszertelen és szapora szívverés
- légszomj, beleértve az asztmás állapotokat is
- egy speciális emésztőenzim vérszintjének emelkedése (amiláz)
- nyugtalanság/izgatottság
- bizsergő érzés (szurkálás) és/vagy zsibbadás
- csalánkiütés
- a vérerek kitágulása
- zavartság és a tájékozódás zavara
- a véralvadáshoz szükséges speciális vérsejtek számának csökkenése
- látászavarok, beleértve a kettős látást és a homályos látást is
- csökkent véralvadás
- emelkedett vérzsírszint
- alacsony vörösvértestszám
- izomfájdalom
- allergiás reakció
- a vér bilirubin szintjének emelkedése
- a gyomornyálkahártya gyulladása
- kiszáradás
- súlyos szívritmus zavarok
- száraz bőr
- szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz)
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- izomrángás
- izomgörcs
- hallucináció
- magas vérnyomás
- duzzanat (a kezek, lábak, bokák, ajkak, száj, torok vizenyős duzzanata)
- alacsony vérnyomás
- veseműködési rendellenesség (beleértve egyes vesefunkciós vizsgálatok eredményét, mint például a karbamid és a kreatinin szintek emelkedését)
- májgyulladás
- szájüregi gyulladás
- fülzúgás
- sárgaság (a szemfehérje vagy a bőr sárgás elszíneződése)
- a bőr érzészavarai
- kóros álmok
- összpontosítási zavar
- nyelési nehézség
- a szaglás zavara (beleértve a szaglásvesztést is)
- egyensúlyzavarok és gyenge mozgáskoordináció (szédülés miatt)
- részleges vagy teljes emlékezetvesztés
- hallászavarok, beleértve a süketséget is (általában visszafordítható)
- emelkedett vér húgysavszint
- érzelmi labilitás
- zavart beszéd
- ájulás
- izomgyengeség
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- ízületi gyulladás
- rendellenes szívritmus
- a bőr érzékenységének fokozódása
- elidegenedés érzése (mintha nem önmaga lenne)
- fokozott véralvadás
- izommerevség
- egyes fehérvérsejtek számának jelentős mértékű csökkenése (agranulocitózis)
Ezeken felül, egyéb kinolon antibiotikumokkal végzett kezelés után nagyon ritka esetekben beszámoltak még az alábbi mellékhatásokról, amelyek a Moxibiot-tal végzett kezelés alatt is előfordulhatnak:
- a vér nátrium szintjének emelkedése,
- a vér kalcium szintjének emelkedése,
- a vörösvértestek szétesése következtében bekövetkező vérszegénység (hemolítikus anémia),
- izomreakciók, melyek izomsejt-károsodással járnak,
- a bőr fokozott érzékenysége a napfényre vagy az ultraibolya sugárzára.
Kinolon és fluorokinolon antibiotikumok adása nagyon ritka esetekben hosszan (akár hónapokig vagy évekig) tartó, illetve maradandó gyógyszermellékhatások kialakulásával jár, amelyek néhány esetben az eleve fennálló kockázati tényezőktől függetlenül jelentkeznek. Ezek a mellékhatások a következők lehetnek: íngyulladás, ínszakadás, ízületi fájdalom, végtagfájdalom, járási nehézség, rendellenes érzékelések, például szúró, bizsergő, csiklandozó, égő érzés, zsibbadás vagy fájdalom (neuropátia), depresszió, fáradtság, alvászavarok, memóriaromlás, valamint a hallás, a látás, az ízérzés és a szaglás romlása.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Moxibiot-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Moxibiot 400 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga a moxifloxacin. 400 mg moxifloxacin (moxifloxacin-hidroklorid formájában) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz 6 mPa•s, makrogol 4000, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172).
Milyen a Moxibiot külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Sötétrózsaszínű, mindkét oldalán domború, hosszúkás 15,9-16,6 mm hosszúságú és 5,8-7,0 mm vastagságú filmtabletta.
A Moxibiot 400 mg filmtabletta buborékcsomagolásban kapható: 5, 7, 10, 14, 25, 28, 30, 50, 70, 80, 100, vagy 120 filmtabletta, dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2020.