Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

PACLITAXEL-TEVA 6 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

Hatóanyag:
paclitaxel

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
5 ml


Tájékoztató ár: 26296 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
paclitaxel

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
16,7 ml


Tájékoztató ár: 85227 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
paclitaxel

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
50 ml


Tájékoztató ár: 253604 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: NÖVÉNYI ALKALOIDOK ÉS EGYÉB TERMÉSZETES KÉSZÍTMÉNYEK Törzskönyvi szám: OGYI-T-20013/01
Gyógyszeralkategória: Taxanok Gyártó: Teva Gyógyszergyár

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Paclitaxel-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Paclitaxel-Teva daganatellenes gyógyszer. Megállíthatja a daganatos sejtek osztódását és növekedését.
A Paclitaxel-Teva különböző típusú daganatok kezelésére alkalmazható:
Petefészek-daganat (előrehaladott vagy áttétet adó petefészek-daganat, a hasi műtét után visszamaradó daganat mérete > 1 cm)
Kezdő terápiaként platinatartalmú gyógyszerrel kombinációban, vagy második vonalbeli kezelésként, ha más platina-tartalmú kezelések hatástalanok voltak.
Emlődaganat (az elsődleges daganat sebészi eltávolítását követően a korai emlődaganat, előrehaladott vagy áttétet adó emlődaganat kezelése)
Kiegészítő kezelésként antraciklin- és ciklofoszfamid- (AC) kezelést követően.
Kezdő terápiaként az antraciklinek csoportjába tartozó gyógyszerrel kombinációban olyan betegeknél, akiknek az antraciklin megfelelő, vagy trasztuzumabbal kombinálva.
Önmagában adva azoknál a betegeknél, akik nem reagáltak a standard antraciklin-kezelésre, vagy akiknél az antraciklin-kezelés nem alkalmazható.
Bizonyos típusú tüdődaganat (nem kissejtes tüdődaganat)
Ciszplatinnal kombinációban azoknál a betegeknél, akiket potenciálisan gyógyító műtéttel és/vagy sugárterápiával nem lehet kezelni.
Használható továbbá egy különleges, az AIDS-hez társuló, rosszindulatú kötőszöveti daganat (Kaposi-szarkóma) kezelésére
Ha az egyéb kezelések, például a liposzomális antraciklinek nem hatásosak.
2. Tudnivalók a Paclitaxel-Teva alkalmazása előtt
Nem alkalmazható a Paclitaxel-Teva,
- ha allergiás (túlérzékeny) a paklitaxelre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, különös tekintettel a makrogol-glicerin-éter-ricinoleátra,
- ha szoptat,
- ha a májműködése jelentősen csökkent,
- ha a fehérvérsejtszáma (neutrofil) túl alacsony. Ezt az egészségügyi szakszemélyzet ellenőrzi Önnél.
- ha egyidejűleg fennálló súlyos, nem kezelt fertőzése van, és Kaposi-szarkóma ellen kezelik.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Paclitaxel-Teva alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával,
- ha súlyos allergiás (túlérzékenységi) reakciók jelentkeznek (pl. nehézlégzés, alacsony vérnyomás, arcduzzadás vagy bőrkiütés)
- mivel a készítmény alkoholt és makrogol-glicerin-éter-ricinoleátot tartalmaz (lásd "A Paclitaxel-Teva alkoholt és makrogol-glicerin-éter-ricinoleátot tartalmaz")
- ha az Ön vérképében komoly eltérések vannak; kezelőorvosa ellenőrizni fogja a vérképét minden Paclitaxel-Teva-kezelés előtt
- ha szívproblémák jelentkeznek Önnél a Paclitaxel-Teva-kezelés alatt; kezelőorvosának ellenőriznie kell az Ön szívműködését a következő Paclitaxel-Teva-kezelés előtt
- ha folyamatos tompaságot, bizsergést vagy fájdalmat érez a kezében és lábában (perifériás neuropátia); előfordulhat, hogy a Paclitaxel-Teva adagját csökkenteni kell
- ha hasmenés jelentkezik a Paclitaxel-Teva-kezelés alatt vagy röviddel az után; előfordulhat, hogy bélgyulladásról van szó (pszeudomembranózus kolitisz). Kezelőorvosának figyelembe kell vennie ezt a lehetőséget.
- ha a Paclitaxel-Tevát egyidejűleg alkalmazzák a tüdő sugárkezelésével, vagy gemcitabinnal; előfordulhat, hogy tüdőgyulladás alakul ki (intersticiális pneumonitisz)
- ha súlyos nyálkahártya-gyulladás (mukozitisz) alakul ki; előfordulhat, hogy a Paclitaxel-Teva adagját csökkenteni kell
- a Paclitaxel-Tevával kezelt férfi betegek a kezelés után még 6 hónapig nem nemzhetnek gyermeket, mivel ez fejlődési rendellenességeket okozhat
- a Paclitaxel-Tevával kezelt férfi betegek a kezelést megelőzően tájékozódjanak a hímivarsejtek (spermiumok) lefagyasztásának lehetőségéről, mivel a kezelés következményes meddőséggel járhat.
- fogamzóképes korú nőknek hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk a Paclitaxel-Teva-kezelés alatt és azt követően még legalább 6 hónapig.
Minden egyes paklitaxel-kezelés előtt Ön többféle előkészítő gyógyszert fog kapni, melyek a kortikoszteroidokhoz (pl. dexametazon), az antihisztaminokhoz (pl: difenhidramin vagy klórfenamin) és a H2-antagonistákhoz (pl: cimetidin vagy ranitidin) tartoznak. A megelőző kezelés csökkenti a súlyos túlérzékenységi reakciók kialakulásának esélyét (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások, Nem gyakori" c. részt).
Egyéb gyógyszerek és a Paclitaxel-Teva
Amennyiben az alábbi gyógyszerek valamelyikét a paklitaxel-kezeléssel azonos időben szedi, beszéljen kezelőorvosával:
- fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek (vagyis antibiotikumok, például eritromicin, rifampicin, stb.; amennyiben nem biztos abban, hogy a gyógyszer, amit szed, antibiotikum-e vagy sem, kérdezze meg kezelőorvosát,a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét), beleértve a gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszereket (például ketokonazol),
- a hangulat javítására alkalmazott gyógyszerek, melyeket antidepresszánsoknak is neveznek (például fluoxetin),
- görcsrohamok (epilepszia) kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például karbamazepin, fenitoin),
- a vér zsírszintjének csökkentését elősegítő gyógyszerek (például gemfibrozil),
- gyomorégésre vagy gyomorfekély kezelésére szolgáló gyógyszerek (például cimetidin),
- a HIV és az AIDS kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például ritonavir, szakvinavir, indinavir, nelfinavir, efavirenz, nevirapin),
- klopidogrel hatóanyagú gyógyszer vérrögképződés megelőzésére.
A Paclitaxel-Teva a következő módokon adható:
- a ciszplatin előtt, amennyiben kombinációban alkalmazzák; a vesefunkció gyakoribb ellenőrzése válhat szükségessé.
- a doxorubicin adását követően 24 órával, hogy a magas doxorubicinszint elkerülhető legyen.
Ha Önt a paklitaxel és doxorubicin vagy a trasztuzumab kombinációjával kezelik, a szívműködését ellenőrizni fogják a kezelés előtt és után is.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A paklitaxel magzatkárosodást okozhat. Kerülje el, hogy teherbe essen. Alkalmazzon hatékony fogamzásgátlást a Paclitaxel-Teva-kezelés alatt és még azt követően legalább 6 hónapig. Ha mégis teherbe esik, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
A Paclitaxel-Tevát a terhesség ideje alatt tilos alkalmazni, kivéve, ha egyértelműen szükséges.
A Paclitaxel-Tevát a szoptatás ideje alatt tilos alkalmazni. Abba kell hagyni a szoptatást a Paclitaxel-Teva-kezelés alatt.
A paklitaxellel kezelt férfi betegek a kezelést megelőzően tájékozódjanak a spermiumok lefagyasztásáról (kriokonzervációról), a meddőség lehetősége miatt.
Termékeny korban lévő férfi betegeknek hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk a paklitaxel-kezelést követően még legalább 6 hónapig.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs olyan ok, amely miatt a Paclitaxel-Teva-kezelések között Ön ne vezethetne gépjárművet, vagy ne kezelhetne gépeket, de nem szabad elfelejtenie, hogy a gyógyszer alkoholt tartalmaz, és ezért nem tanácsos vezetni közvetlenül a kezelés után. Mindenesetre nem vezethet gépjárművet, ha szédül, vagy az ájulás környékezi.
Ha valamiben nem biztos, beszélje meg kezelőorvosával, a gondozását végző egészségügyi szakemberrel vagy gyógyszerészével.
A Paclitaxel-Teva alkoholt és makrogol-glicerin-éter-ricinoleátot tartalmaz
Ez a készítmény 396 mg alkoholt (etanolt) tartalmaz milliliterenként (49,7% térfogat), amely egyenértékű 21 g alkohollal adagonként. A készítmény adagjában található alkoholmennyiség 525 ml sörnek (5% térfogat) vagy 210 ml bornak (12,5% térfogat) felel meg.
A készítményben található alkohol hatással lehet a gyermekekre, álmosságot vagy viselkedésbeli változásokat okozhat. Továbbá hatással lehet a koncentrálóképességükre és a fizikai aktivitásukra.
A készítményben lévő alkohol mennyisége befolyásolhatja a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket, mivel hatással van a döntési képességre és a reakcióidőre.
Amennyiben Ön epilepsziás vagy májproblémái vannak, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert.
A készítményben lévő alkohol mennyisége befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha más gyógyszereket is szed.
Ha Ön alkoholfüggőségben szenved, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert.
A gyógyszerkészítmény makrogol-glicerin-éter-ricinoleátot is tartalmaz, ami súlyos túlérzékenységi (allergiás) reakciót okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Paclitaxel-Tevát?
Kezelőorvosa határozza meg a szükséges adagot, és a kezelések számát. A Paclitaxel-Tevát orvos felügyelete mellett fogja kapni, aki bővebb információval szolgálhat Önnek.
A Paclitaxel-Teva mennyisége (adagja) az Ön testfelszínének négyzetméterben (m²) kifejezett nagyságától függ. Ezt a testmagasságból és a testsúlyból számolják. Az Önnek beadott dózis a vérvizsgálatok eredményeitől is függ. A daganat típusától és súlyosságától függően kaphatja a Paclitaxel-Tevát önmagában, vagy más daganatellenes szerrel (pl. ciszplatin, doxorubicin, trasztuzumab) kombinációban. A Paclitaxel-Tevát vénába (intravénásan) adják 3 vagy 24 órás cseppinfúzióban. A Paclitaxel-Tevát általában 3 hetente (Kaposi-szarkómában szenvedő betegeknél 2 hetente) adják. A szer beadása alatt a tűnek a vénában kell maradnia. Ha a tű kijön, vagy elmozdul, vagy ha az oldat a vénán kívül a szövetek közé jut (kellemetlenséget vagy fájdalmat érezhet) - azonnal szóljon az orvosnak vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek.
Alkalmazása gyermekeknél
A Paclitaxel-Teva alkalmazása 18 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem ajánlott, mivel a biztonságosságról és a hatásosságról e csoportra vonatkozóan nincsenek adatok.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő mellékhatások jelentkezhetnek többek között:
Azonnal értesítse kezelőorvosát:
- ha a szokásostól eltérő bármilyen véraláfutást, vérzést vagy fertőzésre utaló tünetet tapasztal, mint a torokfájdalom vagy láz.
Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):
- fertőzés (főleg húgyúti és felső légúti: az orrnyálkahártya gyulladása, ami orrdugulást, tüsszögést és váladékozást okoz (rinitisz), és torokgyulladás (faringitisz), valamint a száj herpesz szimplex, ill. gombás fertőzése), halálos kimenetelű eseteket is jelentettek
- eltérés a vérképben a csökkent csontvelőműködés következtében (mieloszuppresszió)
- a vérlemezkeszám csökkenése, amely véraláfutásokat és fokozott vérzési hajlamot okoz (trombocitopénia)
- fehérvérsejtszám-csökkenés, ami a fertőzések iránti nagyobb fogékonysággal jár (leukopénia, neutropénia), vérszegénység (anémia), vérzés
- enyhe allergiás reakciók (elsősorban bőrpír az arcon és bőrkiütések)
- kóros étvágytalanság
- idegrendszeri tünetek, elsősorban a kézfej és a láb állandó zsibbadása, bizsergése vagy fájdalma (perifériális neuropátia valamennyi tünete)*
- álmosság
- álérzékelés
- csökkent vérnyomás
- hányinger, hányás, hasmenés
- a nyálkahártya gyulladása (mukózitisz)
- szájnyálkahártya-gyulladás (sztomatitisz), hasi fájdalom
- hajhullás (a hajhullással járó esetek többsége a paklitaxel-kezelés megkezdése után kevesebb, mint egy hónappal jelentkezett. Előfordulása esetén a legtöbb betegnél kifejezett (több mint 50%-os) a hajhullás mértéke.)
- izom- és ízületi fájdalom
- gyengeség
- fájdalom
- kóros folyadék felhalmozódás a kezeken, a lábfejeken és az arcon (ödéma).
* A paklitaxel kezelés leállítását követő 6 hónap után is fennállhat
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- influenzaszerű tünetek
- rendellenesség a vérben (fehérvérsejtszám-csökkenés), amelyhez láz és fokozott fertőzésre való hajlam társul (neutropéniás láz)
- depresszió
- a neuropátia súlyos formája, amely főként állandósult tompaságérzéssel, bizsergéssel vagy fájdalommal jár a kezekben és lábakban (perifériás neuropátia), idegesség, alvászavar, a normálistól eltérő gondolkodás, ízérzés zavar, rendellenes járás, valamint mozgáskoordinációs zavar (hipokinézia), csökkent érzékelés (hipoesztézia) is fellép
- lelassult szívverés (bradikardia), szapora szívverés (tahikardia), szívdobogásérzés
- eszméletvesztés
- kitágult erek, amelyek kipirosodást eredményeznek
- orrvérzés
- szájszárazság, fekélyek a szájüregben
- fekete színű, illetve véres széklet (meléna)
- emésztési zavarok
- száraz bőr, viszketés, akné, átmeneti és enyhe köröm- és bőrelváltozások
- csontfájdalom
- lábgörcsök, izomgyengeség, hátfájdalom
- vizelési zavarok
- az injekció alkalmazásának helyén fellépő enyhe reakciók (bőrduzzanat a folyadék-visszatartás következtében (ödéma), fájdalom, bőrvörösség (eritéma), a bőr megkeményedése (induráció), érzékenység, a bőr elszíneződése vagy duzzanata, extravazáció (a gyógyszer kijut a vénákból), amely kötőszöveti gyulladáshoz vezet (fájdalmas duzzanat és pirosság), hegképződés (bőrfibrózis), és a bőrszövet elhalása (bőrnekrózis)). Az injekció alkalmazásának helyén fellépő reakciók akár egy héttel, vagy tíz nappal később is felléphetnek az alkalmazást követően.
- mellkasi fájdalom
- hidegrázás
- bizonyos enzimek (ASAT, SGOT) emelkedett szintje vérben.
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- súlyos fertőzés
- a vérbe került baktériumok által okozott súlyos vérnyomáscsökkenés sápadtsággal és nyugtalansággal, szapora szívveréssel és nyirkos bőrrel (szeptikus sokk)
- súlyos vérszegénység
- (késői) túlérzékenység
- súlyos túlérzékenységi reakciók (angioödéma), amelyek kezelést igényelnek (az alacsony vérnyomás, a nyelv vagy ajkak duzzanata, légzési problémák vagy általános bőrkiütés, hidegrázás, hátfájás, mellkasi fájdalom, gyors szívverés, gyomorfájás, a kezek és lábak fájdalma, verítékezés és magas vérnyomás miatt)
- súlycsökkenés, súlygyarapodás
- szemszárazság, tompa látás (ambliópia)
- látótérzavar
- szívinfarktus
- a szív pumpafunkciójának elégtelen működése (pangásos szívelégtelenség)
- a szívizom elváltozása (kardiomiopátia)
- a szívritmus zavarai (szapora szívverés: tünetmentes kamrai szapora szívverés, extra összehúzódással járó (ún. bigeminia) szapora szívverés)
- zavar a szív ingerület-vezetési rendszerében (AV-blokk), néha eszméletvesztéssel
- rendellenes elektrokardiogram (EKG)
- magas vérnyomás
- trombózis, vérrögök keletkezésével járó vénagyulladás, amelyet egy fájdalmas, kemény kötegként érzékelhetünk, piros bőrrel
- a köröm, illetve a körömágy elszíneződése
- a bilirubinszint emelkedése (a vörösvértestek lebontásából származó melléktermék).
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- súlyos vérmérgezés (szepszis)
- tüdőgyulladás (pneumonia)
- hashártyagyulladás (peritonitisz)
- lázas állapot, a fertőzések leküzdéséhez szükséges fehérvérsejtek számának csökkenésével (lázas neutropénia)
- súlyos általános és esetleg az életet is veszélyeztető túlérzékenységi reakciók (anafilaxiás reakciók)
- a mozgatóidegek érintettsége, amelynek következtében a karokban és a lábakban izomgyengeség lép fel (motoros neuropátia)
- szívelégtelenség
- légszomj
- mellkasi folyadékgyülem, tüdőgyulladás (interstíciális pneumónia)
- a tüdő állományának kötőszövetes elfajulása (tüdőfibrózis), légúti szűkület (tüdőembólia), légzési nehézség
- hasi fájdalom, amit bélelzáródás vagy bélátfúródás okoz
- hasnyálmirigy-gyulladás, amely súlyos fájdalmat okoz a hasban, illetve a hátban (pankreatitisz)
- a vastagbél esetenként súlyos folyamatos hasmenéssel járó gyulladása (iszkémiás kolitisz)
- bőrpír
- bőrkiütés, erősen viszkető bőrkiütés (pruritusz)
- láz
- folyadékveszteség (dehidráció)
- vízvisszatartás (ödéma)
- általános diszkomfortérzés
- a vér kreatinin szintjének emelkedése.
Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a csontvelői vérképző sejtek váratlan rendellenességei (akut mieloid leukémia, mielodiszpláziás szindróma)
- súlyos általános és esetleg az életet is veszélyeztető túlérzékenységi reakciók keringés-összeomlással (sokkal)
- zavartság, bizonyos idegek károsodása (vegetatív neuropátia), ami a bél izmainak bénulását (paralitikus ileusz) okozhatja
- hirtelen vérnyomásesés, néha szédüléssel, amit okozhat például hirtelen felállás ülő vagy fekvő helyzetből (ortosztatikus hipotonia)
- (epilepsziás) görcsök, az agy érintettsége, amit például a görcsök, az éberség csökkenése (enkefalopátia), koordinációs zavarok (ataxia) jellemezhetnek
- fejfájás
- szédülés
- a szemideg elváltozásai és/vagy látászavar (szkotóma szcintilláns)
- halláskárosodás (ototoxicitás), hallásvesztés, szédülés (vertigo)
- fülcsengés (tinnitusz)
- szabálytalan, gyors szívműködés (pitvarfibrilláció)
- a szív speciális helyéről kiinduló gyors szívverés (szupraventrikuláris tachikardia),
- a keringés összeomlása (sokk)
- köhögés
- magas vérnyomás a tüdőkben
- a vastagbél gyulladása esetleg súlyos folyamatos hasmenéssel (neutropéniás kolitisz, pszeudomembranózus kolitisz, nekrotizáló kolitisz)
- vérrög a hashártya ereiben (mezenteriális trombózis)
- a nyelőcső gyulladása (özofagitisz)
- folyadékgyülem a hasüregben (aszcitesz)
- székrekedés
- májműködési zavarok (májszövet-elhalás, hepatikus enkefalopátia) - halálos kimenetelű eseteket is észleltek
- súlyos túlérzékenységi reakciók lázzal, piros bőrkiütésekkel, ízületi fájdalommal és/vagy szemgyulladással (Stevens-Johnson szindróma)
- helyi bőrelhalás (epidermális nekrolízis), bőrkiütés piros (nedves) szabálytalan foltokkal (eritéma multiforme), csalánkiütés és bőrduzzanatok (urtikária)
- körmök elvesztése (a kezelést kapó betegeknek nap elleni védelemre van szükségük a kezeken és lábakon)
- a szőrtüszők gyulladása (follikulitisz)
- hólyagképződéssel vagy hámlással járó bőrgyulladás (exfoliatív dermatitisz).
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- a tumorsejtek lebomlásából származó termékek okozta komplikációk (tumorlízis-szindróma)
- folyadékgyülem a szemben (makula ödéma), fényfelvillanások a szemben (fotopszia), kis pontok vagy por lebegése a látótérben (úszó homályok az üvegtestben)
- vénagyulladás (flebitisz)
- túlzott mennyiségű kollagén lerakódása a bőrben (szkleroderma)
- allergiás állapot, amely ízületi fájdalmat, bőrkiütést és lázat okoz (szisztémás lupusz eritematózusz)
- az Ön tenyerén vagy talpán jelentkező bőrpír és duzzanat, amelyek a bőr hámlását okozhatják,
- disszeminált intravaszkuláris koaguláció ("DIC"). Ez vérzésre és/vagy vérrögképződésre való hajlammal járó veszélyes állapotot jelent.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Paclitaxel-Tevát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. Az első két számjegy a hónapot, az utolsó számjegyek az évet jelölik. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást. Az eredeti csomagolásban tárolandó.
A fagyasztás nem károsítja a készítményt.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Paclitaxel-Teva?
- A készítmény hatóanyaga a paklitaxel.
A Paclitaxel-Teva infúziós oldathoz való koncentrátum 6 mg paklitaxelt tartalmaz milliliterenként.
- Egyéb összetevők: makrogol-glicerin-éter-ricinoleát, vízmentes etanol és vízmentes citromsav.
Milyen a Paclitaxel-Teva készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Paclitaxel-Teva tiszta, színtelen vagy enyhén sárgás, viszkózus oldat.
5 ml-es, 16,7 ml-es, 25 ml-es és 50 ml-es injekciós üvegben, dobozban.
Az 5 ml-es üveg 30 mg paklitaxelt tartalmaz.
A 16,7 ml-es üveg 100 mg paklitaxelt tartalmaz.
A 25 ml-es üveg 150 mg paklitaxelt tartalmaz.
Az 50 ml-es üveg 300 mg paklitaxelt tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.