Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

CHAMPIX 0,5 mg filmtabletta, CHAMPIX 1 mg filmtabletta

Hatóanyag:
varenicline

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
11x0,5 mg + 14x1 mg buborékcsomagolásban (dobozban)


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
varenicline

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
11x0,5 mg + 14x1 mg buborékcsomagolásban (kártyacsomagolásban)


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
varenicline

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
11x0,5 mg+14x1 mg buborékcsomagolásban (kártyacsomagolásban)


Tájékoztató ár: 10794 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
varenicline

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
11x0,5 mg+14x1 mg és 28x1 mg buborékcsomagolásban (kártyacsomagolásban)


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: ADDICTIV KÓRKÉPEKBEN HASZNÁLT GYÓGYSZEREK Törzskönyvi szám: EU/1/06/360/008
Gyógyszeralkategória: Nikotinfüggőségben használt gyógyszerek Gyártó: Pfizer Europe

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a CHAMPIX és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A CHAMPIX hatóanyaga a vareniklin. A CHAMPIX olyan gyógyszer, melyet felnőtteknél alkalmaznak azért, hogy segítsen nekik a dohányzásról való leszokásban.
A CHAMPIX segít a dohányzás abbahagyása esetén jelentkező nikotin utáni vágy és a megvonási tünetek csökkentésében.
Bár a dohányzás abbahagyására kijelölt nap után nem ajánlatos rágyújtani, ha mégis cigarettázna a kezelés során, a CHAMPIX a cigarettázás élvezetét is képes csökkenteni. (A dohányzás abbahagyására kijelölt nap a kezelés második hetének egy napja, amelyiken a dohányzást abba fogja hagyni, lásd 3. pont.)
2. Tudnivalók a CHAMPIX szedése előtt
Ne szedje a CHAMPIX-ot:
Ha allergiás a vareniklin-tartarátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A CHAMPIX szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Depresszióról, öngyilkossági gondolatokról, öngyilkos magatartásról és öngyilkossági kísérletekről számoltak be CHAMPIX-ot szedő betegeknél. Ha CHAMPIX-ot szed, és Önt, családját vagy a kezelőorvosát nyugtalanító izgatottság, nyomott hangulat vagy viselkedésbeli változások alakulnak ki Önnél, vagy öngyilkossági gondolatok vagy öngyilkos magatartás jelentkezik Önnél, hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
A dohányzás abbahagyásának hatásai
A dohányzás CHAMPIX-kezeléssel vagy a nélkül történő abbahagyásából eredő hatások a szervezetében megváltoztathatják más gyógyszerek hatásait. További részletekért lásd lentebb az "Egyéb gyógyszerek és a CHAMPIX" részt.
Néhány embernél a dohányzás abbahagyása kezeléssel vagy kezelés nélkül a gondolkodásbeli vagy a magatartásbeli változás, a depresszió és a szorongás érzésének fokozott kockázatával társult, és a pszichiátriai betegségek rosszabbodásával járhat. Ha Önnek előzőleg pszichiátriai betegsége volt, beszélje ezt meg a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nyomott hangulat alakulhat ki a dohányzásnak kezeléssel vagy kezelés nélkül történő abbahagyása esetén. Depresszióról, ezzel együtt ritkán öngyilkossági gondolatokról és öngyilkossági kísérletről számoltak be a dohányzásról való leszokást megkísérlő betegeknél. Ezekről az érzésekről szintén beszámoltak a dohányzás abbahagyását CHAMPIX-kezeléssel megpróbálóknál is. Ha ezen tünetek a CHAMPIX szedésének abbahagyását követően továbbra is fennállnak, kezelőorvosának szoros megfigyelés alatt kell tartania Önt a tünetek megszűnéséig.
Görcsrohamok
Mondja el kezelőorvosának, ha korábban görcsrohamai voltak vagy epilepsziás, mielőtt elkezdi a CHAMPIX-kezelést. A CHAMPIX szedése alatt néhány beteg görcsrohamokról számolt be.
Szív- és érrendszeri tünetek
Új vagy súlyosbodó szív- vagy érrendszeri (ún. kardiovaszkuláris) problémákat jelentettek elsősorban azoknál a betegeknél, akiknek már a kezelés előtt is szív- és érrendszeri problémái voltak. Mondja el kezelőorvosának, ha a CHAMPIX-kezelés alatt bármilyen változás van ezen tünetekben. Sürgősen kérjen orvosi segítséget, ha szívroham vagy szélütés (sztrók) tüneteit észleli.
A CHAMPIX-kezelés abbahagyása
Ön átmenetileg fokozott ingerlékenységet, dohányzási kényszert, depressziót és/vagy alvászavarokat tapasztalhat, ha abbahagyja a CHAMPIX szedését. Ilyenkor kezelőorvosa úgy dönthet, hogy
CHAMPIX adagját fokozatosan csökkenti a kezelés végén.
Gyermekek és serdülők
A CHAMPIX alkalmazása 18 évesnél fiatalabb gyermekeknél és serdülőknél nem javasolt, mert a biztonságosságot és a hatásosságot még nem igazolták.
Egyéb gyógyszerek és a CHAMPIX
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Akár részesül CHAMPIX-kezelésben, akár nem, a dohányzás abbahagyása miatt az Ön szervezetében bekövetkező változások következményeként más gyógyszerek eltérő hatást fejthetnek ki. Ezért egyes esetekben adagmódosítás válhat szükségessé. Példaképpen említhető a teofillin (légzési problémák kezelésére alkalmazott gyógyszer), a warfarin (a véralvadást gátló gyógyszer) és az inzulin (cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer). Ha bizonytalan valamiben, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha súlyos vesebetegségben szenved, kerülnie kell a cimetidin (gyomorproblémák kezelésére szolgáló gyógyszer) és CHAMPIX egyidejű alkalmazását, mivel ez a CHAMPIX vérszintjének emelkedését okozhatja.
A CHAMPIX alkalmazása a dohányzás abbahagyását elősegítő egyéb terápiákkal
A CHAMPIX más, a dohányzás abbahagyását elősegítő gyógyszerekkel való kombinált szedésének biztonságosságát és előnyeit még nem tanulmányozták. Emiatt a CHAMPIX más, a dohányzás abbahagyását elősegítő terápiákkal történő kombinálása nem ajánlott.
A CHAMPIX egyidejű bevétele étellel és itallal
A CHAMPIX bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is.
Terhesség és szoptatás
Terhesség alatt nem szedhet CHAMPIX tablettát.
Gyermekvállalási szándék esetén beszéljen kezelőorvosával. Ha CHAMPIX-kezelést akar kezdeni, azt úgy kell időzíteni, hogy a teherbe esés előtt befejezze a kezelést.
Bár nem vizsgálták, a CHAMPIX átjuthat az anyatejbe. A CHAMPIX szedésének megkezdése előtt forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A CHAMPIX okozhat szédülést és álmosságot. Ne vezessen, ne kezeljen bonyolult gépeket és ne kezdjen semmilyen más, esetlegesen kockázatos tevékenységbe mindaddig, amíg nem tapasztalja ki, hogy ez a gyógyszer befolyásolja-e az Ön fenti tevékenységek végzéséhez szükséges képességeit.
3. Hogyan kell szedni a CHAMPIX-ot?
Ön nagyobb valószínűséggel hagyja abba a dohányzást, ha motivált az abbahagyásra. Kezelőorvosa és gyógyszerésze elláthatja Önt tanácsokkal, támogatást nyújthat, további információforrásokat bocsáthat az Ön rendelkezésére ahhoz, hogy segítsen biztosítani leszokási kísérletének sikerességét.
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Mielőtt elkezdi a CHAMPIX szedését, általában a kezelés második hetében (a 8. és a 14. nap között) kell kijelölnie egy időpontot, amikor abba fogja hagyni a dohányzást. Amennyiben nem szeretné vagy nem tudja 2 héten belül kijelölni az abbahagyás tervezett dátumát, a kezelés elkezdését követő 5 héten belül kijelölheti azt. Ezt a dátumot emlékeztetőül rá kell írnia a gyógyszer dobozára.
A CHAMPIX tablettákat egészben, vízzel kell lenyelni.
A CHAMPIX fehér (0,5 mg-os) és kék (1 mg-os) tabletta formájában kapható. Önnek a fehér tablettákkal kell kezdenie a szedést, és általában utána kell áttérnie a kék tablettákra. Az alábbi táblázatban található a szokásos adagolási útmutató, amit Önnek a szedés első napjától követnie kell.

A 12 hetes kezelés után, ha abbahagyta a dohányzást, kezelőorvosa egy további 12 hetes kezelést ajánlhat, napi kétszer egy CHAMPIX 1 mg filmtablettával, mert ez segít elkerülni a dohányzásra való visszaszokást.
Ha Ön nem képes, vagy nem hajlandó rögtön leszokni a dohányzásról, akkor a kezelés első 12 hetében csökkentenie kell, majd a kezelési időszak végére teljesen abba kell hagynia a dohányzást. Ezután újabb 12 hétig tovább kell szednie napi kétszer a CHAMPIX 1 mg filmtablettát, tehát a gyógyszeres kezelés teljes időtartama 24 hét lesz.
Ha olyan nemkívánatos hatásokat tapasztal, amelyek elviselhetetlenek az Ön számára, kezelőorvosa úgy dönthet, hogy az adagot átmenetileg vagy tartósan napi kétszer 0,5 mg-ra csökkenti.
Ha veseproblémái vannak, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdené szedni a CHAMPIX-ot. Kisebb adagra lehet szüksége.
A dohányzás abbahagyását támogató terápiában a dohányzásra való visszaszokás kockázata közvetlenül a kezelés utáni időszakban fokozott lehet. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy a kezelés végén fokozatosan csökkenti az Ön CHAMPIX adagját.
Ha az előírtnál több CHAMPIX-ot vett be
Ha véletlenül több CHAMPIX-ot vett be, mint amit a kezelőorvosa rendelt, azonnal orvosi segítséget kell kérnie vagy el kell mennie a legközelebbi kórház ügyeletére. Vigye magával tablettásdobozát.
Ha elfelejtette bevenni a CHAMPIX-ot
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Fontos, hogy a CHAMPIX-ot rendszeresen, minden nap, a napnak ugyanazon szakában szedje. Ha elfelejtette bevenni a soronkövetkező adagot, vegye be, amint eszébe jutott. Ha már csaknem eljött a következő adag bevételének ideje, ne vegye be a kihagyott tablettát.
Ha idő előtt abbahagyja a CHAMPIX szedését
A klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy a dohányzás abbahagyásának esélyét az növeli, ha a gyógyszer minden adagját a fentiekben leírtak szerint, a megfelelő időpontokban és az ajánlott kezelési időszakon át beveszi. Ezért, hacsak kezelőorvosa el nem rendeli a kezelése abbahagyását, fontos, hogy a fenti táblázatban megadott utasításoknak megfelelően szedje a CHAMPIX-ot.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A dohányzás abbahagyása kezeléssel vagy a nélkül többféle tünetet okozhat. Ezek közt szerepelhet a hangulat változása (depresszió, ingerlékenység, frusztráció vagy szorongás érzése), álmatlanság, koncentrálási nehézség, csökkent szívritmus, fokozott étvágy vagy testtömeg-gyarapodás.
Ha CHAMPIX-ot szed és Önnél izgatottság, nyomott hangulat, viselkedésbeli változás vagy öngyilkossági gondolatok jelennek meg, hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
Nagyon gyakori mellékhatások, amelyek 10 emberből egynél többet érinthetnek, az alábbiak:
- orr- és torokgyulladás, különös álmok, alvási probléma, fejfájás
- hányinger.
Gyakori mellékhatások, amelyek 10 ember közül legfeljebb egyet érinthetnek, az alábbiak:
- légúti fertőzés, a melléküregek gyulladása
- testtömeg-növekedés, csökkent étvágy, fokozott étvágy
- álmosság, szédülés, az ízérzés megváltozása
- légszomj, köhögés
- gyomorégés, hányás, székrekedés, hasmenés, puffadásérzet, hasi fájdalom, fogfájás, emésztési zavar, szélgörcs, szájszárazság
- bőrkiütés, viszketés
- ízületi fájdalom, izomfájdalom, hátfájás
- mellkasi fájdalom, fáradtság
Nem gyakori mellékhatások, amelyek 100 ember közül legfeljebb egyet érinthetnek, az alábbiak:
- gombás fertőzés, vírusfertőzés
- pánikérzés, gondolkodási nehézség, nyugtalanság, hangulatingadozások, depresszió, szorongás, hallucináció, a nemi vágy megváltozása
- görcsroham, remegés, lehangoltság, tapintásérzés csökkenése
- kötőhártya-gyulladás, szemfájdalom
- fülcsengés
- mellkasi fájdalom, gyors szívverés, szívdobogásérzés, emelkedett pulzusszám
- emelkedett vérnyomás, hőhullám
- az orr, a melléküregek és a torok gyulladása, orrdugulás, a torok és a mellkas duzzanata, rekedtség, szénanátha, torokirritáció, melléküregpangás, köhögést okozó fokozott orrváladékozás, orrfolyás
- friss vér a székletben, gyomorirritáció, a székelési szokások megváltozása, böfögés, szájfekélyek, ínyfájdalom
- bőrvörösség, akne, fokozott verítékezés, éjszakai verítékezés
- izomgörcsök, mellkasi fájdalom
- rendellenesen gyakori vizelés, éjszakai vizelés
- fokozott menstruációs vérzés
- mellkasi kellemetlen érzés, influenzaszerű betegség, láz, gyengeség- vagy betegségérzet
Ritka mellékhatások, amelyek 1000 ember közül legfeljebb egyet érinthetnek, az alábbiak:
- fokozott szomjúságérzet
- rossz közérzet vagy boldogtalanság, lelassult gondolkodás
- agyvérzés (sztrók)
- fokozott izomfeszülés, beszédzavar, a mozgáskoordináció zavara, csökkent ízérzékelés, megváltozott alvási ritmus
- látászavarok, szemfehérje-elszíneződés, tág pupillák, fényérzékenység, rövidlátás, fokozott könnyezés
- szabálytalan szívverés vagy szívritmuszavarok
- torokfájás, horkolás
- vérhányás, a szokásostól eltérő széklet, lepedékes nyelv
- ízületi merevség, bordafájdalom
- cukor megjelenése a vizeletben, fokozott mennyiségű vizelet és gyakori vizelés
- hüvelyfolyás, a nemi működés megváltozása
- hidegérzet, ciszta
Kevés, a dohányzás abbahagyását CHAMPIX-kezeléssel megkísérlő betegnél más mellékhatások is jelentkeztek, de pontos gyakoriságuk nem ismert: szívroham, öngyilkossági gondolatok, a személy elveszíti a kapcsolatot a valósággal és nem képes tisztán gondolkodni vagy dönteni (pszichózis), gondolkodásbeli vagy magatartásbeli változások (mint például erőszakos és abnormális viselkedés), alvajárás, cukorbetegség és magas vércukorszint. Ezenkívül jelentettek még súlyos bőrreakciókat, beleértve az eritéma multiformét (a bőrkiütés egyik fajtája) és a Stevens-Johnson-szindrómát (súlyos, a bőr, a száj, a szem vagy a nemi szevek körüli bőrfelület felhólyagosodásával járó betegség), valamint súlyos allergiás reakciókat, köztük ér eredetű vizenyőt, ún. angioödémát (az arc, a száj és a torok duzzanata). Hagyja abba a CHAMPIX szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha bőre hámlani kezd vagy hólyagok jelennek meg rajta, vagy ha arca, szája vagy torka feldagad.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a CHAMPIX-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A kártyacsomagoláson vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Buborékcsomagolás: Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. Tartály: Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a CHAMPIX
- A készítmény hatóanyaga: 0,5 mg vareniklin illetve 1 mg vareniklin a vonatkozó sorrendben
- Egyéb összetevők:
Tablettamag - CHAMPIX 0,5 mg és 1 mg filmtabletta
Mikrokristályos cellulóz
Vízmentes kalcium-hidrogénfoszfát
Kroszkarmellóz-nátrium
Vízmentes, kolloid szilícium-dioxid
Magnézium-sztearát
Tabletta filmbevonat - CHAMPIX 0,5 mg filmtabletta
Hipromellóz
Titán-dioxid (E171) Makrogolok
Triacetin
Tabletta filmbevonat - CHAMPIX 1 mg filmtabletta
Hipromellóz
Titán-dioxid (E171) Makrogolok
Indigókarmin alumínium lakk (E132) Triacetin
Milyen a CHAMPIX külleme és mit tartalmaz a csomagolás
- 0,5 mg-os filmtabletta: fehér, filmbevonatú, módosított kapszula formájú tabletta, egyik oldalán
"Pfizer", másik oldalán "CHX 0.5" mélynyomású jelöléssel ellátva.
- 1 mg filmtabletta: világoskék, filmbevonatú, módosított kapszula formájú, tabletta, egyik oldalán "Pfizer", másik oldalán "CHX 1.0" mélynyomású jelöléssel ellátva.
A CHAMPIX az alábbi kiszerelésekben kapható:
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
- Egy a kezelés megkezdésére szolgáló kiszerelés, amely 2 buborékfóliát tartalmaz: egy átlátszó buborékcsomagolást, amelyben 11 db CHAMPIX 0,5 mg filmtabletta, és egy másik átlátszó buborékcsomagolást, amelyben 14 db CHAMPIX 1 mg filmtabletta van kártyacsomagolásban.
- Egy a kezelés megkezdésére szolgáló kiszerelés, amely 2 buborékfóliát tartalmaz: egy átlátszó buborékcsomagolást, amelyben 11 db CHAMPIX 0,5 mg és 14 db CHAMPIX 1 mg filmtabletta, és egy másik átlátszó buborékcsomagolást, amelyben 28 db CHAMPIX 1 mg filmtabletta van kártyacsomagolásban.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 2 átlátszó buborékcsomagolást tartalmaz, bennük egyenként 14 db CHAMPIX 1 mg filmtablettával, kártyacsomagolásban.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 2 átlátszó buborékcsomagolást tartalmaz, bennük egyenként 28 db CHAMPIX 1 mg filmtablettával, kártyacsomagolásban.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 2 átlátszó buborékcsomagolást tartalmaz, bennük egyenként 14 db CHAMPIX 0,5 mg filmtablettával, kártyacsomagolásban.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 2 átlátszó buborékcsomagolást tartalmaz, bennük egyenként 28 db CHAMPIX 0,5 mg filmtablettával, kártyacsomagolásban.
- Egy a kezelés megkezdésére szolgáló kiszerelés, amely 2 buborékcsomagolást tartalmaz: egy átlátszó buborékfóliát, amelyben 11 db CHAMPIX 0,5 mg filmtabletta, és egy másik átlátszó buborékcsomagolást, amelyben 14 db CHAMPIX 1 mg filmtabletta van dobozba csomagolva.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 2 átlátszó buborékcsomagolást tartalmaz, bennük egyenként 14 db CHAMPIX 1 mg filmtablettával, dobozba csomagolva.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 4 átlátszó buborékcsomagolást tartalmaz, bennük egyenként 14 db CHAMPIX 1 mg filmtablettával, dobozba csomagolva.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 8 átlátszó buborékcsomagolást tartalmaz, bennük egyenként 14 db CHAMPIX 1 mg filmtablettával, dobozba csomagolva.
- Egy követő (fenntartó) kiszerelés, amely 10 átlátszó buborékcsomagolást tartalmaz, bennük egyenként 14 db CHAMPIX 1 mg filmtablettával, dobozba csomagolva.
- Egy lezárt, 56 db CHAMPIX 1 mg filmtablettát tartalmazó kék - fehér HDPE tartály gyermekbiztonsági záras kupakkal, dobozba csomagolva.
- Egy lezárt, 56 db CHAMPIX 0,5 mg filmtablettát tartalmazó kék - fehér HDPE tartály gyermekbiztonsági záras kupakkal, dobozba csomagolva.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.