DEXAMETHASONE KRKA 4 mg tabletta

Hatóanyag:

dexamethasone

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

50x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

4026

Eü. emelt támogatás:

Igen

  • Gyógyszerfőkategória:

    SYSTEMÁS CORTICOSTEROIDOK ÖNMAGUKBAN

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-23079/09

  • Gyógyszeralkategória:

    Glucocorticoidok

  • Gyártó:

    KRKA d.d.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Dexamethasone Krka és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Dexamethasone Krka szintetikus glükokortikoid. A glükokortikoidok a mellékvesekéregben termelődő hormonok. A gyógyszer gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, allergia elleni és immunrendszert elnyomó hatásokat fejt ki.

A Dexamethasone Krka a következő betegségek kezelésére ajánlott: reumás és autoimmun betegségek (például szisztémás lupusz eritematózusz, reumatoid artritisz, juvenilis idiopátiás artritisz, poliarteritisz nodóza), légúti betegségek (például bronchiális asztma, krupp), bőrbetegségek (például eritroderma, pemfigusz vulgárisz), gümőkóros agyhártyagyulladás (csak fertőzés elleni gyógyszerekkel együtt), vérbetegségek (például idiopátiás trombocitopéniás purpura felnőtteknél), agyödéma, tüneteket okozó mielóma multiplex, akut limfoblasztos leukémia, Hodgkin-kór és non-Hodgkin limfóma (más gyógyszerekkel kombinálva), daganatos betegségek palliatív kezelése, kemoterápia okozta hányinger és hányás megelőzése/kezelése és műtét után jelentkező hányás megelőzése és kezelése, a hányáscsillapító terápia részeként.

Dexamethasone Krka 4 mg tabletta
A Dexamethasone Krka 4 mg tablettát az új koronavírus-betegség (COVID-19) kezelésére alkalmazzák felnőttek és (12 éves vagy idősebb, legalább 40 kg testsúlyú) serdülők esetében, akiknél légzési nehézség áll fenn és állapota oxigénterápiát tesz szükségessé.

2. Tudnivalók a Dexamethasone Krka szedése előtt

Ne szedje a Dexamethasone Krka-t
- ha allergiás a dexametazonra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha Ön a szervezet egészét érintő fertőzésben szenved (kivéve, ha arra kezelést kap);
- ha gyomor- vagy nyombélfekélye van;
- ha élő kórokozót tartalmazó oltóanyaggal végzendő védőoltás előtt áll.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Ha a COVID-19-fertőzés kezelése alatt áll, ne hagyja abba a többi szteroid gyógyszere szedését, kivéve ha kezelőorvosa erre utasította.

A Dexamethasone Krka szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha Ön valaha is szenvedett súlyos depresszióban vagy mániás depresszióban (bipoláris zavar), beleértve azt is, ha a szteroid gyógyszerek, például dexametazon szedése előtt vagy az alatt volt depressziós;
- ha bármelyik közeli családtagja szenvedett ezekben a betegségekben.

A szteroidok (például dexametazon) szedése során pszichiátriai problémák léphetnek fel.
- Ezek a betegségek súlyosak lehetnek.
- Általában a gyógyszer alkalmazásának megkezdését követő néhány napon vagy héten belül kezdődnek.
- Nagyobb valószínűséggel lépnek fel nagy adagok alkalmazásakor.
- Ezen problémák többsége elmúlik az adag csökkentésével vagy a gyógyszer felfüggesztését követően, bár jelentkezésük esetén kezelést igényelhetnek.

Forduljon orvoshoz, ha Önnél (vagy annál a betegnél, aki ezt a gyógyszert szedi) mentális egészségi problémák tünetei mutatkoznak. Ez különösen fontos, ha depressziós vagy öngyilkosságot fontolgat. Néhány esetben a mentális egészségi problémák a gyógyszer adagjának csökkentésekor, vagy az adagolás felfüggesztését követően jelentkeztek.

A Dexamethasone Krka szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha:
- Önnek vese- vagy májproblémái vannak (például májzsugor vagy krónikus májelégtelenség),
- feokromocitómában (mellékvese-daganatban) szenved, vagy fennáll Önnél a gyanú, hogy feokromocitómában szenved),
- Önnek magasvérnyomás-betegsége, szívbetegsége van, vagy a közelmúltban szívrohama volt (szívizomszakadásról számoltak be mellékhatásként),
- Ön cukorbeteg, vagy a családi kórtörténetében szerepel ez a betegség,
- Önnek csontritkulása (oszteoporózisa) van, legfőképpen, ha Ön menopauzás nő,
- megegyező hatóanyagú vagy más szteroidok alkalmazásakor izomgyengeség lépett fel Önnél,
- zöldhályog (szemnyomás-emelkedés) esetén, vagy a családi kórtörténetében szereplő zöldhályog vagy szürkehályog (a szemlencse látásromláshoz vezető elhomályosulása) esetén,
- Ön miaszténia gráviszban (izomgyengeséget okozó betegségben) szenved,
- Önnek vastagbél-betegsége vagy (peptikus) gyomorfekélye van,
- Önnek pszichiátriai problémái vannak, vagy korábban pszichiátriai betegségben szenvedett, amely ilyen típusú gyógyszer hatására súlyosbodott,
- Ön epilepsziás (ismétlődő görcsrohamokkal járó betegség),
- migrénje van,
- pajzsmirigy-alulműködése van,
- Önnek parazita fertőzése van,
- Ön tüdőgümőkórban (tuberkulózis), szepszisben, vagy a szem gombafertőzésében szenved,
- Önnek malária betegsége van, ami az agyat érinti,
- Önnek herpesze van - ajakherpesz, nemi herpesz vagy a szemen kialakult herpesz szimplex (lehetséges szaruhártya perforáció miatt),
- asztmája van,
- a vérerek vérrög okozta elzáródása (tromboembólia) miatt kezelik,
- Önnek szaruhártya fekélye vagy sérülése van.

A gyógyszer szedése során feokromocitómás krízis alakulhat ki, amely halálos kimenetelű lehet. A feokromocitóma egy ritkán előforduló mellékvesedaganat. A krízis a következő tünetekkel járhat: fejfájás, verejtékezés, szívdobogásérzés és magas vérnyomás. Ha ezeket a jeleket tapasztalja, akkor haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.

A kortikoszteroid-kezelés csökkentheti a szervezet fertőzés elleni védekezőképességét. Emiatt néha olyan kórokozók is előidézhetnek fertőzést, melyek az egészséges immunrendszer esetén nem okoznak betegséget (úgynevezett "opportunista" fertőzés). Ha bármilyen fertőzése alakul ki ezzel a gyógyszerrel végzett kezelés során, azonnal forduljon kezelőorvosához. Ez különösen fontos, ha tüdőgyulladás tüneteit észleli (köhögés, láz, légszomj és mellkasi fájdalom). Zavartnak is érezheti magát, legfőképpen, ha Ön időskorú. Arról is be kell számolnia kezelőorvosának, ha korábban már volt tüdőgümőkórja (tuberkulózis), vagy olyan vidékeken tartózkodott, ahol gyakori az orsóféreg-fertőzés.

Fontos, hogy ennek a gyógyszernek a szedése során kerülje az érintkezést mindenkivel, aki bárányhimlőben, övsömörben vagy kanyaróban szenved. Ha úgy gondolja, hogy ezen megbetegedések közül bármelyikkel kapcsolatba kerülhetett, azonnal forduljon kezelőorvosához. Arról is tájékoztatnia kell orvosát, ha Önnek volt fertőző megbetegedése (például kanyaró, bárányhimlő), vagy bármiféle védőoltásban részesült.

Beszéljen kezelőorvosával, amennyiben rosszindulatú hematológiai betegségben szenved, és az úgynevezett tumorlízis-szindróma tünetei közül bármelyik jelentkezik Önnél: izomgörcs, izomgyengeség, zavartság, látásvesztés vagy látászavar, valamint nehézlégzés.

Forduljon kezelőorvosához, amennyiben Önnél homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.
A gyógyszerrel végzett kezelés homályos vagy eltorzult látással járó szembetegséget (centrális szerózus korioretinopátiát) okozhat. Ez általában csak az egyik szemen alakul ki.

Az ezzel a gyógyszerrel végzett kezelés íngyulladást okozhat. Szélsőséges esetekben az ín elszakadhat. Ennek a kockázatát bizonyos antibiotikumokkal végzett kezelés, továbbá veseproblémák fokozzák. Forduljon kezelőorvosához, ha ízületei vagy inai fájdalmát, merevségét vagy duzzanatát észleli.

A Dexamethasone Krka-val végzett kezelés úgynevezett mellékvesekéreg-elégtelenséget okozhat. Ennek hatására a gyógyszer hatásossága megváltozhat stressz, sérülés, műtét, gyermekszülés vagy betegség után és a szervezete nem feltétlenül képes a szokott módon reagálni a súlyos (például balesettel, műtéttel, gyermekszüléssel vagy betegséggel járó) stresszhatásokra.
Ha a Dexamethasone Krka szedése során vagy abbahagyása után balesetet szenved, beteg, vagy más, meghatározott fizikai stresszhatásnak van kitéve, vagy bármiféle (akár fogászati) műtétre szorul, vagy védőoltásra van szüksége (különösen, ha azt élő vírust tartalmazó oltóanyaggal végzik), tájékoztatnia kell az Önt ellátó személyt, hogy Ön szteroidokat szed vagy szedett a közelmúltban.

Ha Önnél (a szervezet hormontartalmát ellenőrző) úgynevezett szuppressziós próbára, allergiás bőrpróbára, vagy baktériumfertőzést kimutató vizsgálatra kerül sor, akkor tájékoztatnia kell az azt végző személyt, hogy Ön dexametazont szed, mivel ez a gyógyszer befolyásolhatja a vizsgálati eredményeket.

Előfordulhat továbbá, hogy kezelőorvosa csökkenti az Ön étrendjének sótartalmát és káliumpótló készítményt ír fel Önnek, amíg ezt a gyógyszert szedi.

Ha Ön időskorú, ennek a gyógyszernek egyes mellékhatásai súlyosabbak lehetnek, mindenekelőtt a csontritkulás (oszteoporózis), magas vérnyomás, alacsony kálium szint, cukorbetegség, fertőzések iránti fogékonyság és a bőr elvékonyodása. Kezelőorvosa gondosan ellenőrizni fogja Önt.

Gyermekek
Ha gyermek szedi ezt a gyógyszert, fontos, hogy a kezelőorvos rövid időközönként ellenőrizze a növekedését és fejlődését.
A dexametazon nem adható krónikus tüdőbetegségben szenvedő koraszülött csecsemőknek.

Egyéb gyógyszerek és a Dexamethasone Krka
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- véralvadásgátló gyógyszerek (például warfarin)
- acetilszalicilsav és hasonló (nem-szteroid gyulladáscsökkentő) gyógyszerek, például indometacin
- cukorbetegség kezelésére használatos gyógyszerek
- magas vérnyomás kezelésére használatos gyógyszerek
- szívbetegségek kezelésére használatos gyógyszerek
- diuretikumok (vízhajtók)
- amfotericin B injekció
- fenitoin, karbamazepin, primidon (epilepszia elleni gyógyszerek)
- rifabutin, rifampicin, izoniazid (tüdőgümőkór kezelésére használatos gyógyszerek)
- savlekötők - legfőképpen a magnézium-triszilikát tartalmúak
- barbiturátok (altatók és szorongásoldó gyógyszerek)
- aminoglutetimid (rákellenes gyógyszer)
- karbenoxolon (gyomorfekély kezelésére használatos gyógyszer)
- efedrin (az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő szer)
- acetazolamid (zöldhályog és epilepszia kezelésére használatos)
- hidrokortizon, kortizon és más kortikoszteroidok
- ketokonazol, itrakonazol (gombafertőzésekre)
- ritonavir (HIV kezelésére)
- antibiotikumok, például eritromicin, fluorokinolonok
- miaszténia gráviszban az izomműködés segítésére alkalmazott gyógyszerek (például neosztigmin)
- kolesztiramin (magas koleszterinszint kezelésére)
- ösztrogén hormonok (például fogamzásgátló tabletta)
- tetrakozaktid (a mellékvesekéreg működésének vizsgálatára használatos)
- szultoprid (súlyos érzelmi ingadozások csillapítására szolgáló pszichiátriai gyógyszer)
- ciklosporin (szervkilökődés megelőzésére transzplantáció után)
- talidomid (például mielóma multiplexben alkalmazzák)
- prazikvantel (bizonyos féregfertőzések kezelésére)
- élő kórokozót tartalmazó oltóanyagokkal történő védőoltás
- klorokvin, hidroxiklorokvin és meflokvin (malária elleni szerek)
- szomatotropin
- protirelin

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. A súlyos mellékhatások kockázata fokozottabban áll fenn, ha a dexametazont a következő gyógyszerekkel együtt szedi:
- egyes gyógyszerek megnövelhetik a Dexamethasone Krka hatását, kezelőorvosa ezért úgy dönthet, hogy gondosan ellenőrzi az Ön állapotát, ha Ön ilyen gyógyszereket szed (ide tartozik többek között néhány, HIV kezelésére szolgáló gyógyszer, úgymint ritonavir, kobicisztát)
- acetilszalicilsav és hasonló (nem-szteroid gyulladásgátló) gyógyszerek, például indometacin
- cukorbetegség kezelésére használatos gyógyszerek
- szívbetegségek kezelésére használatos gyógyszerek
- diuretikumok (vízhajtók)
- amfotericin B (injekcióban)
- acetazolamid (zöldhályog és epilepszia kezelésére használatos)
- tetrakozaktid (a mellékvesekéreg működésének vizsgálatára használatos)
- karbenoxolon (gyomorfekély kezelésére használatos)
- klorokvin, hidroxiklorokvin és meflokvin (malária elleni szerek)
- magasvérnyomás-betegség kezelésére használatos gyógyszerek
- talidomid (például mielóma multiplexben alkalmazzák)
- élő kórokozót tartalmazó oltóanyagokkal történő védőoltás
- az izomműködést miaszténia gráviszban segítő gyógyszerek (például neosztigmin)
- antibiotikumok, például fluorokinolonok

Olvassa el minden, a Dexamethasone Krka-val együtt szedendő gyógyszer betegtájékoztatóját, az utóbbira vonatkozó tudnivalókért, a Dexamethasone Krka tablettával történő kezelés megkezdése előtt. Talidomid, lenalidomid vagy pomalidomid alkalmazása esetén különösen nagy figyelmet kell fordítani a terhesség kimutatására és a fogamzásgátlásra.

A Dexamethasone Krka egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A dexametazont étkezés közben vagy az után kell bevenni, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a gyomor-bél rendszer irritációját. Az alkohol vagy koffein tartalmú italok kerülendők. Ajánlott a gyakori, kisebb étkezések beiktatása, esetleg savlekötők szedése, ha ezt kezelőorvosa javasolja.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Dexamethasone Krka csak abban az esetben alkalmazható a terhesség -főleg az első trimeszter- során, ha ennek előnye messze meghaladja az anyát és a magzatot fenyegető kockázatot. Ha Ön teherbe esik a gyógyszer szedése során, akkor ne hagyja abba a Dexamethasone Krka szedését, hanem azonnal értesítése kezelőorvosát a terhességéről.
A glükokortikoidok kiválasztódnak az anyatejbe. Nem zárható ki az újszülöttet/csecsemőt fenyegető kockázat. El kell dönteni, hogy a szoptatást függesztik fel, vagy megszakítják a kezelést, figyelembe véve a szoptatás előnyét a gyermekre nézve, valamint a terápia előnyét az anyára nézve.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha mellékhatásokat (zavartságot, hallucinációkat, szédülést, fáradtságot, álmosságot, ájulást vagy homályos látást) tapasztal, ne vezessen, ne használjon szerszámokat és kezeljen gépeket, ne végezzen semmiféle balesetveszélyes munkát.

A Dexamethasone Krka laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Dexamethasone Krka-t?

A Dexamethasone Krka-t mindig a kezelőorvosa által felírt módon szedje. Kezelőorvosa dönti el, hogy mennyi ideig kell szednie a dexametazont. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Dexamethasone Krka tabletta hatáserősségei: 4 mg, 8 mg, 20 mg és 40 mg. A tabletták két egyenlő részre oszthatók, ezáltal további, 2 mg-os és 10 mg-os hatáserősségek biztosíthatók, illetve megkönnyíthető a tabletta lenyelése.

A dexametazon szokásos adagja 0,5-10 mg naponta, a kezelt kórképtől függően. Súlyosabb betegségekben 10 mg-ot meghaladó napi adagra lehet szükség. A gyógyszeradagot a beteg egyéni válaszreakciójának és a betegség súlyosságának megfelelően kell beállítani. A mellékhatások visszaszorítása érdekében a lehető legkisebb hatásos adagot kell alkalmazni.

Ha nincs más előírás, az alábbi adagolási ajánlások az irányadóak:
Az alább említett adagolási ajánlások csak tájékoztató jellegűek. A kezdeti és a napi adagot mindig a beteg egyéni válasza és a betegség súlyossága alapján kell meghatározni.


- Agyödéma: a kezdő adag és a kezelés időtartama a kiváltó októl és a súlyosságtól függ; 6-16 mg (legfeljebb 24 mg) naponta, szájon át 3-4 részletben.
- Akut asztma: felnőttek: 16 mg/nap, két napon át. Gyermekek: 0,6 mg/ttkg egy vagy két napon át.
- Krupp: gyermekek: 0,15-0,6 mg/ttkg egyszeri adagban.
- Akut bőrbetegségek: a kórfolyamat természetétől és kiterjedésétől függően, a napi adag 8-40 mg, egyes esetekben akár 100 mg - utóbbit a klinikai szükséglettől függően fokozatosan csökkenteni kell.
- Reumás szisztémás betegségek aktív szakasza: szisztémás lupusz eritematózusz: 6-16 mg/nap.
- Súlyos, progresszív kórlefolyású aktív reumatoid artritisz: gyors, destruktív kórformákban 12-16 mg/nap, extraartikuláris tünetek esetén 6-12 mg/nap.
- Idiopátiás trombocitopéniás purpura: 40 mg 4 napon át, ciklusokban.
- Tuberkolózisos agyhártya-gyulladás: II-es vagy III-as fokozatú betegségben szenvedő betegek intravénás kezelésben részesülnek 4 héten át (0,4 mg/ttkg/nap az első héten, 0,3 mg/ttkg/nap a második héten, 0,2 mg/ttkg/nap a harmadik héten és 0,1 mg/ttkg/nap a negyedik héten. Ez után szájon át történő kezelés következik 4 héten át, először 4 mg/nap összadag, amit hetente 1 mg-mal csökkentenek. Az I-es fokozatú betegségben szenvedők két héten át kapnak intravénás kezelést (0,3 mg/ttkg/nap az első héten, 0,2 mg/ttkg/nap a második héten). Ezt 4 hetes szájon át történő kezelés követi (0,1 mg/ttkg/nap a 3. héten, majd 3 mg/nap összadag, amit hetente 1 mg-mal csökkentenek).
- Daganatos betegségek tüneti kezelése: a kezdő adag és a kezelés időtartama a kóroktól és a betegség súlyosságától függ, 3-20 mg/nap. Rendkívül nagy, akár 96 mg/nap adagok is alkalmazhatók tüneti kezelésre. Az optimális adagolás, továbbá a tabletták számának csökkentése érdekében, a kisebb (4, illetve 8 mg) és a nagyobb (20, illetve 40 mg) hatáserősségek kombinálhatók.
- Citosztatikumok, emetogén kemoterápia okozta hányás megelőzése és kezelése, a hányáscsillapító terápia részeként: 8-20 mg dexametazon kemoterápia előtt, majd 4-16 mg/nap a 2. és a 3. napon.
- Műtét utáni hányás megelőzése és kezelése, a hányáscsillapító terápia részeként: 8 mg egyszeri adagban, a műtét előtt.
- Tüneteket okozó mielóma multiplex, akut limfoblasztos leukémia, Hodgkin-kór, és non-Hodgkin limfóma kezelése más gyógyszerekkel együtt: A szokásos adagolás 40 mg vagy 20 mg egyszer naponta.

Az adag és az alkalmazás gyakorisága terápiás sémától és az egyidejűleg alkalmazott gyógyszer(ek)től függően változik. A dexametazon-kezelés során szem előtt kell tartani az egyidejűleg adott gyógyszer(ek) alkalmazási előírásában a dexametazon alkalmazására vonatkozó útmutatásokat. Ezek hiányában a helyi vagy a nemzetközi terápiás protokollokat és iránymutatásokat kell követni. A gyógyszert felíró orvosoknak gondosan - a kórfolyamatot és a beteg kórállapotát figyelembe véve - mérlegelniük kell, hogy mekkora adagban alkalmazzák a dexametazont.

Hosszú távú kezelés
Néhány betegség hosszú távú kezeléséhez, a kezdeti terápia után a glükokortikoid-kezelés során a dexametazonról át kell térni prednizon/prednizolon alkalmazására, hogy ezáltal csökkentsük a mellékvesekéreg-működés csökkenését (szuppresszióját).

Dexamethasone Krka 4 mg tabletta
Covid-19-fertőzés kezelésére: felnőtt betegeknél 6 mg ajánlott naponta egyszer, legfeljebb 10 napig.
Alkalmazása serdülőknél: serdülők (12 évesek vagy idősebbek, legalább 40 kg testsúlyúak) számára 6 mg az ajánlott adag naponta egyszer, legfeljebb 10 napon át.

Alkalmazása gyermekeknél
Ha gyermek szedi ezt a gyógyszert, fontos, hogy a kezelőorvos rövid időközönként ellenőrizze a növekedését és fejlődését.

Ha az előírtnál több Dexamethasone Krka-t vett be
Ha túl sok gyógyszert vett be, azonnal forduljon orvoshoz vagy menjen kórházba.

Ha elfelejtette bevenni a Dexamethasone Krka-t
Ha elfelejt bevenni egy adagot, vegye be, amint eszébe jut - kivéve, ha már közeli a következő adag bevételének ideje. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Dexamethasone Krka szedését
Ha le kell állítania a kezelését, akkor kövesse kezelőorvosa tanácsát. Azt tanácsolhatja Önnek, hogy csökkentse a gyógyszermennyiséget fokozatosan, amíg végleg abbahagyja a szedését. A kezelés túlságosan gyors leállítása az alábbi tünetek jelentkezhetnek: alacsony vérnyomás, továbbá - egyes esetekben - a kezelt betegség kiújulása.
"Megvonási tünetegyüttes" is felléphet, lázzal, izom- és ízületi fájdalommal, az orrnyálkahártya gyulladásával (rinitisz), testtömeg-csökkenéssel, bőrviszketéssel és kötőhártya-gyulladással (konjunktivitisz). Ha túlságosan hamar hagyja abba a kezelést és az említett tünetek közül jelentkezik néhány, mielőbb forduljon kezelőorvosához.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal forduljon orvoshoz, ha súlyos mentális egészségi problémákat tapasztal. Ezek a dexametazonhoz hasonló gyógyszereket szedő 100 beteg közül kb. 5-öt érinthetnek, és a következők lehetnek:
- nyomott kedélyállapot, öngyilkossági gondolatok,
- feldobottság érzése (mánia) vagy kedélyhullámzások,
- szorongás, alvászavarok, a gondolkodás nehézsége, vagy zavartság és memóriazavar,
- nem létező dolgok érzékelése, látása vagy hallása (hallucinációk). Különös és ijesztő gondolatok, a reakciók megváltozása, magányosság érzése.

Azonnal tájékoztassa orvosát, ha a következőket tapasztalja:
- súlyos hasi fájdalmak, hányinger, hányás, hasmenés, nagyfokú izomgyengeség és kimerültség, rendkívül alacsony vérnyomás, testtömeg-csökkenés és láz - mivel ezek mellékvesekéreg-elégtelenség tünetei lehetnek;
- hirtelen jelentkező hasi fájdalom, érzékenység, hányinger, hányás, láz, véres széklet - mivel ezek a bél perforációjának tünetei lehetnek (legfőképpen, ha Ön bélbetegségben szenved vagy szenvedett).

Ez a gyógyszer súlyosbíthatja fennálló szívproblémáját. Ha légszomjat vagy bokaduzzanatot tapasztal, azonnal forduljon kezelőorvosához.

Egyéb lehetséges mellékhatások (gyakoriságuk nem ismert):
-- Nagyobb eséllyel alakulnak ki fertőzések, például vírus- és gombafertőzések, többek között szájpenész, tüdőgümőkór vagy más korábbi (például szemfertőzések) fertőzések kiújulása.
-- A fehérvérsejtek számának csökkenése vagy növekedése, kóros véralvadás.
-- Allergiás reakció a gyógyszerre, amely akár súlyos, életveszélyes is lehet (bőrkiütés, a garat vagy a nyelv duzzanata, súlyos esetekben nehézlégzés és szédülés).
-- A szervezet hormonjainak szabályozási zavara, a testszerte vizenyő és testtömeg-növekedés, "holdvilág-arc" (Cushing-kóros tünet). A hormonális működések hatékonyságának megváltozása stresszhatás, trauma, műtét, gyermekszülés vagy betegség esetén, a szervezet nem feltétlenül képes a szokásos módon reagálni súlyos stresszhatásra (például baleset, műtét, gyermekszülés, betegség), a növekedés megállása gyermekeknél és serdülőknél, rendszertelen vagy hiányzó menstruációs ciklusok, túlzott testszőrzet kialakulása (különösen nőknél).
-- Testtömeg-növekedés, a fehérje- és kalciumegyensúly megbomlása, fokozott étvágy, a sóháztartás egyensúlyzavara, vízvisszatartás a szervezetben, káliumvesztés (amely szívritmuszavart okozhat), a cukorbetegség elleni gyógyszerek megnövekedett adagszükséglete, fel nem ismert cukorbetegség megnyilvánulása, magas koleszterin és triglicerid szintek (hiperkoleszterinémia és hipertrigliceridémia).
-- Szélsőséges kedélyváltozások, skizofrénia (mentális betegség) súlyosbodhat, depresszió, alvásképtelenség.
-- Heves, szokatlan fejfájás látászavarokkal a kezelés megvonásakor, görcsök, epilepszia súlyosbodása, szédülés.
-- Fokozott szemnyomás, papillaödéma, a szemmembránok elvékonyodása, a szem vírus-, gomba-, baktériumfertőzéseinek sűrűbb előfordulása, a szaruhártyafekély tüneteinek súlyosbodása, fennálló szemfertőzés súlyosbodása, a szemgolyó kidülledése, szürkehályog, látászavar, látásvesztés, homályos látás.
-- Pangásos szívelégtelenség (arra hajlamos egyéneknél), a szívizomzat megrepedése nemrégiben bekövetkezett szívroham után, szívelégtelenség.
-- Magas vérnyomás, vérrögök, a vér alvadékonyságának fokozódása tromboembóliás szövődményekhez vezethet (a vérrögépződés elzárhatja a vérereket, például a lábakban vagy a tüdőben).
-- Csuklás.
-- Hányinger, hányás, gyomorpanasz, hasi puffadás, nyelőcsőgyulladás és -fekély, gyomor- és vékonybél-fekélyek, amelyek perforálódhatnak és vérezhetnek, hasnyálmirigy-gyulladás (ami hát- és hasi fájdalmat okozhat), bélgázok, a nyelőcső gombás (candida) fertőzése.
-- Elvékonyodott, sérülékeny bőr; szokatlan bőrjegyek, bőr alatti bevérzések, a bőr vörössége és gyulladása, striák, szemmel látható tág hajszálerek, akné, fokozott verejtékezés, bőrkiütés és -duzzanat, haj ritkulása, szokatlan zsírlerakódás, túlzott szőrnövekedés, vízvisszatartás a szervezetben, pigmentzavarok, sérülékenyebb, könnyen megrepedő hajszálerek, bőr alatti bevérzések (fokozott hajszálér-törékenység), a száj körüli bőr irritációja (periorális dermatitisz).
-- A csontritkulás a csonttörések fokozott kockázatával (oszteoporózis), csontelhalás, íngyulladás, ínszakadás, izomsorvadás, miopátia, izomgyengeség, a csontnövekedés korai leállása (az epifízis-fugák idő előtti záródása).
-- A hímivarsejtek számának és mozgékonyságának változásai, impotencia.
-- Védőoltásra és bőrpróbákra adott csökkent válaszreakció, elhúzódó sebgyógyulás, diszkomfort-érzés, rossz közérzet.
-- "Megvonási tünetegyüttes" is felléphet, lázzal, izom- és ízületi fájdalommal, az orrnyálkahártya gyulladásával (rinitisz), testtömeg-csökkenéssel, fájdalmas viszkető csomók kialakulásával a bőrön, és kötőhártya-gyulladással (konjunktivitisz).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Dexamethasone Krka-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.
A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Dexamethasone Krka?
- A készítmény hatóanyaga: dexametazon.

Dexamethasone Krka 4 mg tabletta
4 mg dexametazont tartalmaz tablettánként.

Dexamethasone Krka 8 mg tabletta
8 mg dexametazont tartalmaz tablettánként.

- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, vízmentes kolloid szilícium-dioxid és magnézium-sztearát (E470b). Lásd 2. pont: "A Dexamethasone Krka laktózt tartalmaz".

Milyen a Dexamethasone Krka külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
4 mg-os tabletta: fehér vagy csaknem fehér, kerek, metszett élű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta (vastagság: 2,5-3,5 mm; átmérő: 5,7-6,3 mm). A tabletta egyenlő adagokra osztható.

8 mg-os tabletta: fehér, vagy csaknem fehér, ovális, egyik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta (vastagság: 3,5-5,5 mm; hossz: 8,7-9,3 mm). A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Dexamethasone Krka 4 mg-os tabletta:10, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 100, 10×1, 20×1, 28×1, 30×1, 50×1, 56×1, 60×1 és 100×1 tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Dexamethasone Krka 8 mg-os tabletta: 10, 20, 30, 50, 60, 100, 10×1, 20×1, 30×1, 50×1, 60×1 és 100×1 tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 04. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.