Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

RELTEBON 40 mg retard tabletta

Hatóanyag:
oxycodone

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
30x buborékcsomagolásban (pvc/al)


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: OPIOIDOK Törzskönyvi szám: OGYI-T-22673/20
Gyógyszeralkategória: Természetes opium-alkaloidok Gyártó: Actavis Group

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Reltebon és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Reltebon hatóanyagként oxikodon-hidrokloridot tartalmaz, ami az opiátoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Ezek erős fájdalomcsillapítók.
A Reltebon felnőtteknél és 12 éves, valamint idősebb serdülőknél alkalmazható olyan erős fájdalom csillapítására, amelyet kizárólag opioid fájdalomcsillapítókkal lehet megszüntetni.
2. Tudnivalók a Reltebon szedése előtt
Ne szedje a Reltebon-t
- ha allergiás az oxikodon-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha súlyos légzési problémái vannak, a vérében alacsony az oxigén szintje (hipoxia) vagy magas a széndioxid-szint.
- ha súlyos, krónikus, légúti szűkülettel járó (obstruktív) tüdőbetegségben, a tüdőkeringés krónikus túlterheltsége miatt kialakuló szívbetegségben (kor pulmonále), vagy akut, súlyos asztmában szenved.
- ha bélműködés bénulásban szenved.
- ha akut has betegsége van, vagy késleltetett a gyomor kiürülése.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Reltebon szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Ön időskorú vagy legyengült állapotú,
- ha Önnek tüdő-, máj-, vagy veseproblémája van,
- ha bizonyos pajzsmirigybetegségben szenved, vagy károsodott a pajzsmirigy működése,
- ha mellékvese elégtelenségben (Addison kórban) szenved,
- ha prosztata megnagyobbodása van,
- ha alkoholizmusban szenved, vagy alkohol-elvonó kezelést kap,
- ha igazolt opioidfüggőségben szenved,
- ha igazoltan hasnyálmirigy-gyulladásban szenved,
- ha valamilyen ok, pl. fejsérülés miatt koponyaűri nyomásfokozódása van,
- ha keringésszabályozási zavarban szenved,
- ha epeúti vagy húgyvezeték kólikája van,
- ha alacsony vérnyomásban szenved vagy csökkent a vértérfogata,
- ha epilepszája van, vagy hajlamos a görcsrohamokra,
- ha MAO-gátlókkal (depresszió kezelésére használt gyógyszerek) kezelik,
- ha gyulladásos bélbetegségben szenved,
- ha nemrégiben hasi műtétet végeztek Önnél.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti állapotok bármelyike vonatkozik Önre jelenleg, vagy vonatkozott a múltban.
A Reltebon retard tablettának úgynevezett primer függőségi potenciálja van. Tartós alkalmazás során a hatásokkal szembeni tolerancia alakulhat ki, aminek következtében a beteg egyre magasabb adagokat igényel a fájdalom csillapításához.
A Reltebon hosszú távú alkalmazása fizikai függőséghez vezethet és a kezelés hirtelen leállításakor megvonási tüneteket okozhat. Amikor a betegnek többé nincs szüksége az oxikodon-hidroklorid kezelésre, az adagot tanácsos fokozatosan csökkenteni a megvonási tünetek elkerülése érdekében.
Előírás szerinti alkalmazás mellett a krónikus fájdalomban szenvedő betegeknél a fizikai vagy pszichológiai függőség kialakulásának kockázata jelentősen kisebb, és ezt kell összevetni az esetleges előnyökkel. Kérjük, ezt beszélje meg kezelőorvosával.
Ritkán kialakulhat a fájdalommal szembeni fokozott érzékenység, amely nem reagál az adagok emelésére. Ha ez megtörténik, kezelőorvosa lecsökkentheti az Ön adagját vagy átállítja Önt egy másik opioid fájdalomcsillapítóra.
A Reltebon alkalmazása nem ajánlott műtét előtt vagy a műtétet követő 24 órán belül.
A Reltebon különös körültekintéssel alkalmazandó azoknál a betegeknél, akiknél már előfordult alkohollal vagy gyógyszerrel való visszaélés.
Ne fogyasszon alkoholt, amíg szedi a Reltebon-t. A Reltebon szedése alatti alkoholfogyasztás aluszékonyabbá teheti Önt vagy megnövelheti az olyan, súlyos mellékhatások kockázatát, mint a légzésleállás veszélyével járó felületes légzés, illetve eszméletvesztés.
Gyermekek és serdülők
Az oxikodont 12 év alatti gyermekeknél nem vizsgálták. A biztonságosságot és hatásosságot nem állapították meg, ezért alkalmazása nem ajánlott 12 év alatti gyermekeknél.
Idős betegek
Az ép vese- és májműködésű idős betegeknél általában nem szükséges az adag módosítása.
Egyéb gyógyszerek és a Reltebon
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az alábbi gyógyszerek befolyásolhatják a Reltebon hatásait vagy mellékhatásainak kialakulását
• altatók vagy nyugtatók (altatók, trankvillánsok)
• depresszió elleni gyógyszerek (antidepresszánsok)
• műtéti altatószerek, fájdalomcsillapítók (anesztetikumok)
• izomlazítók
• egyéb opioidok vagy az alkohol fokozhatják az oxikodon mellékhatásait, főként a légzés elnyomását (légzésdepresszió)
• egyéb gyógyszerek, amelyek a központi idegrendszer paraszimpatikus és kolinerg idegrostjaira hatnak
• allergiák kezelésére szolgáló gyógyszerek (antihisztaminok)
• hányás elleni szerek (antiemetikumok)
• a Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek felerősíthetik az oxikodon bizonyos mellékhatásait (pl. székrekedés, szájszárazság vagy vizelési zavarok)
• kumarin típusú véralvadásgátló gyógyszerek (antikoagulánsok)
• monoamino-oxidáz-gátlók (MAOI-k), pl. moklobemid, fenelzin, izoniazid, tranilcipromin vagy szelegilin, mivel ezek felerősíthetik az oxikodon bizonyos mellékhatásait (pl. az izgatottságot, vérnyomáscsökkenést vagy -emelkedést).
• közönséges orbáncfű (gyógynövény készítmény)
• epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek (karbamazepin, fenitoin),
• tuberkulózis kezelésére alkalmazott gyógyszerek, mint amilyen a rifampicin.
A Reltebon és nyugtatószerek, például a benzodiazepinek vagy más hasonló gyógyszerek egyidejű alkalmazása növeli az álmosság, a légzési nehézségek (légzésdepresszió), a kóma előfordulásának kockázatát, és életveszélyes lehet. Ezért e gyógyszerek egyidejű alkalmazása csak akkor merülhet fel, ha más kezelési lehetőségek nem jöhetnek szóba.
Azonban ha a kezelőorvosa a Reltebont nyugtatókkal együtt írja fel Önnek, akkor az egyidejű alkalmazás időtartama és az alkalmazott adag korlátozott kell, hogy legyen.
Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön nyugtatókat szed, és szigorúan tartsa be az orvos által javasolt adagolást. Segíthet, ha a barátokat és a családtagokat tájékoztatja a fentebb említett jelekről és a tünetekről. Keresse fel kezelőorvosát, ha e tünetek bármelyikét észleli magán.
A következő gyógyszerek esetleg növelhetik az oxikodon vérszintjét, ezért lehet, hogy kezelőorvosának át kell gondolnia a Reltebon adagját:
- Fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. klaritromicin, eritromicin és telitromicin) vagy gombafertőzés elleni szerek (pl. ketokonazol, vorikonazol, itrakonazol és pozakonazol).
- HIV kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. boceprevir, ritonavir, indinavir, nelfinavir és szakvinavir).
- Cimetidin (gyomorégés kezelésére szolgáló gyógyszer).
- Olyan gyógyszerek, mint a paroxetin és fluoxetin (depresszió elleni szerek).
- Kinidin (szívbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer).
A grépfrútlé szintén növelheti az oxikodon vérszintjét.
A Reltebon egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Reltebon szedése alatt ne fogyasszon alkoholt. A Reltebon szedése alatti alkoholfogyasztás aluszékonyabbá teheti Önt vagy megnövelheti az olyan, súlyos mellékhatások kockázatát, mint a légzésleállás veszélyével járó felületes légzés, illetve eszméletvesztés.
A grépfrútlé gátolhatja az oxikodon lebomlását és ezzel fokozhatja annak hatását. Ezért a Reltebon szedése alatt ne igyon grépfrútlevet.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Az oxikodon terhes nőknél történő alkalmazására vonatkozóan csupán korlátozott számú adat áll rendelkezésre. Az oxikodon átjut a méhlepényen és bekerül a magzati vérkeringésbe.
Az oxikodon terhesség alatti alkalmazása megvonási tüneteket idézhet elő az újszülöttnél. A szülés előtti 3-4 hétben opioiddal kezelt anyák gyermekeinél fokozottan kell figyelni a légzésleállás tüneteire. A szülés alatt alkalmazott oxikodon súlyos légzési problémákat idézhet elő az újszülöttnél. A Reltebon terhesség alatt kizárólag akkor alkalmazható, ha az előnyök felülmúlják a csecsemőt érintő esetleges kockázatokat.
Szoptatás
Az oxikodon bejuthat az anyatejbe és légzési problémákat okozhat az újszülöttnél. A Reltebon ezért nem alkalmazható szoptatás alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az oxikodon befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Stabil terápia mellett általában nem szükséges a beteget eltiltani a vezetéstől. A kezelőorvosnak egyénenként kell az eseteket elbírálnia. Kérjük, beszélje meg kezelőorvosával, hogy vezethet-e gépjárművet és milyen feltételek mellett.
A Reltebon laktózt (tejcukrot) tartalmaz
Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Reltebon-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Felnőttek és serdülők (12 évesek vagy idősebbek)
Az ajánlott kezdő adag 5 mg vagy 10 mg oxikodon-hidroklorid, 12 órás időközönként. Kezelőorvosa azonban a fájdalom kezelésére szükséges adagot fogja felírni Önnek.
A terápia során a napi adag további meghatározása, az egyszeri adagok megosztása, és bármilyen adagbeállítás a kezelőorvos feladata. Mindezek az előző adagolástól függenek.
Azok a betegek, akik már szedtek opioidokat a kezelést magasabb adagokkal kezdhetik, figyelembe véve az opioid-kezelés során szerzett tapasztalataikat.
Az állandó séma szerint Reltebon-nal kezelt betegek közül néhánynak "mentő" kezelésként gyorsan ható fájdalomcsillapításra van szüksége az áttöréses fájdalom enyhítésére. A Reltebon nem alkalmazható áttöréses fájdalom kezelésére.
Nem daganatos fájdalom kezelésére a legfeljebb napi 40 mg oxikodon-hidroklorid (naponta kétszer 20 mg) általában elegendő, de esetleg magasabb dózisokra is szükség lehet. A daganatos fájdalomban szenvedő betegek napi 80-120 mg dózist is igényelhetnek, ami egyedi esetben legfeljebb 400 mg-ra növelhető.
A kezelést rendszeresen ellenőrizni kell a fájdalomcsillapítás és egyéb hatások tekintetében, hogy a legjobb fájdalomterápiát lehessen biztosítani, továbbá, hogy időben kezelni lehessen bármilyen jelentkező mellékhatást, illetve el lehessen dönteni, a kezelés folytatásának szükségességét.
Máj-/vesekárosodás, vagy alacsony testtömeg
Amennyiben Ön máj- és/vagy veseműködés károsodásban szenved, vagy alacsony a testtömege, kezelőorvosa alacsonyabb kezdő adagot írhat elő.
Az alkalmazás módja és időtartama
A retard tablettákat egészben, megfelelő mennyiségű (1/2 pohár) vízzel vagy folyadékkal nyelje le, étellel vagy anélkül, reggel és este, egy meghatározott rend szerint (pl. reggel 8-kor és este 8-kor).
A tablettákat tilos eltörni, összetörni vagy elrágni, mivel ez a retard tulajdonságok károsodása miatt gyors oxikodon felszabaduláshoz vezet. Az eltört, összetört vagy elrágott Reltebon tabletták bevétele az oxikodon dózis gyors felszabadulásához és esetleg halálos mennyiség felszívódásához vezethet (lásd a "Ha az előírtnál több Reltebon-t vett be" pont). A Reltebon kizárólag szájon át alkalmazandó. Ha a gyógyszerrel való visszaélés során injekcióban (visszérbe adott injekcióban) adják be, a tabletta segédanyagai helyi szövetelhalást (nekrózis), a tüdőszövetek változásait (granulómák a tüdőben) vagy egyéb súlyos, esetleg halálos eseményeket idézhetnek elő.
(Kizárólag a gyermekbiztos buborékcsomagolásra vonatkozóan:)
A gyermekbiztos buborékcsomagolás használatára vonatkozó utasítások:
1. Ne próbálja meg kinyomni a tablettát közvetlenül a buborékcsomagolásból. A tabletta nem nyomható ki a fólián keresztül, a fóliát kell lehúzni.
2. Először a perforáció mentén tépjen le egy buborékot a fóliacsíkról

3. Ezután óvatosan fejtse le a buborék hátlapját

4. Most már kiveheti a tablettát a buborékból.
(Kizárólag a gyermekbiztos tablettatartályra vonatkozóan:)
A gyermekbiztos tablettatartály használatára vonatkozó utasítások:
Nomja le a fedelet, majd a fedél elfordításával nyissa ki a tartályt.

Kezelőorvosa a fájdalom erőssége és az alapján állítja be az adagot, hogy Ön miként reagál a kezelésre. A kezelőorvosa által előírt mennyiségű tablettát vegye be naponta kétszer.
Ha az előírtnál több Reltebon-t vett be
Ha az előírtnál több Reltebon tablettát vett be, azonnal tájékoztatnia kell kezelőorvosát vagy a helyi mérgezési központot. A következő tünetek jelentkezhetnek: beszűkült pupillák, felületes légzés, petyhüdt vázizomzat, aluszékonyság és vérnyomáscsökkenés. Súlyos esetekben keringés összeomlás, mentális és motoros inaktivitás, eszméletlenség, a szívritmus lelassulása, vizenyő felszaporodása a tüdőben, alacsony vérnyomás, valamint halál következhet be. Az erős opioidok, pl. oxikodon nagy adagjaival történő visszaélés halálos kimenetelű lehet. Semmilyen körülmények között ne végezzen tartós összpontosítást igénylő feladatokat, mint amilyen a gépjárművezetés.
Ha elfelejtette bevenni a Reltebon-t
Amennyiben az előírtnál kisebb adag Reltebon-t vesz be, vagy kihagyja a tabletták bevételét, ennek következtében a fájdalomcsillapítás nem lesz megfelelő vagy a hatás teljesen megszűnik.
Beveheti az elfelejtett tablettát, ha a következő, rendszeres bevétel ideje több mint 8 óra múlva esedékes. Ezt követően az előírás szerint folytathatja a tabletták szedését.
Akkor is beveheti a retard tablettákat, ha 8 óránál kevesebb idő van hátra a következő esedékes adagig, de ebben az esetben a következő adag bevételét 8 órával el kell halasztania. 8 óránként egyszer vehet be Reltebon-t, gyakrabban nem.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Reltebon szedését
Ne hagyja abba a kezelést orvosa tájékoztatása nélkül.
Amikor a beteg már nem igényli a Reltebon-kezelést, az adagolást fokozatosan ajánlott megszüntetni, a megvonási tünetek elkerülése érdekében.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Jelentős mellékhatások vagy jelek, amelyekre fel kell figyelni, illetve intézkedések, amelyeket ezen mellékhatások vagy jelek kialakulásakor szükségesek:
Ha az alábbiak közül bármelyik mellékhatást tapasztalja, hagyja abba a Reltebon szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
A lassú és felszínes légzés (légzésdepresszió) az opioidok legjelentősebb kockázata, ami legnagyobb valószínűséggel idős vagy legyengült betegeknél fordul elő. Ennek következményeként az arra hajlamos betegeknél az opioidok nagyfokú vérnyomásesést okozhatnak.
Ezen kívül az oxikodon pupillaszűkületet, hörgőgörcsöt és simaizom-görcsöt is előidézhet, valamint elnyomhatja a köhögési reflexet.
További lehetséges mellékhatások
Nagyon gyakori (10-ből 1-nél több beteget érinthet):
- aluszékonyságig fokozódó fáradtság (szedáció) - ez legnagyobb valószínűséggel a tablettaszedés elkezdésekor vagy az adag emelésekor fordul elő, de néhány nap múlva meg kell szűnnie.
- szédülés
- fejfájás
- székrekedés
- émelygés
- hányás
- viszketés.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- gyengeségérzet (aszténia)
- számos pszichológiai mellékhatás, mint például:
- hangulatváltozás (pl. szorongás, depresszió)
- aktivitás megváltozása (idegesség és álmatlanság)
- a teljesítmény megváltozása (szokatlan gondolatok, zavartság, emlékezetkiesés, elszigetelt esetekben beszédzavarok)
- önkéntelen remegés vagy reszketés
- felületes, lassuló légzés (légzésdepresszió)
- nehézlégzés vagy sípoló légzés
- szájszárazság, ami ritkán szomjúsággal jár; emésztőrendszeri zavarok, pl. gyomorfájdalom, hasmenés; gyomorrontás, étvágytalanság
- bőrbetegségek, mint például bőrkiütés, ritkán fokozott fényérzékenység, elszigetelt esetekben viszkető, vagy hámló bőrkiütés, nagyfokú verítékezés
- vizelési zavarok (gyakori vizeletürítés).
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- allergiás reakciók
- kiszáradás
- izgatottság
- a percepció változásai, mint pl. érzelmi labilitás, elszemélytelenedés, nagyfokú boldogságérzet, képzelgések, ízérzés változás, látászavarok, kórosan éles hallás, szédülés vagy forgó jellegű szédülés, csökkent nemi vágy; gyógyszerfüggőség (lásd a 2. pontot)
- kóros antidiuretikus hormontermelés
- memóriavesztés, görcsrohamok, fokozott izommerevség, izomnyújtás nehézsége, fokozott vagy csökkent izomtónus; hirtelen fellépő akaratlan, ismétlődő mozgás (tikkelés); csökkent tapintásérzékelés; tájékozódási zavar, beszédzavar; ájulás; bizsergés vagy zsibbadás
- rosszullét, felgyorsult pulzus, a beteg érzi a saját szívverését (palpitáció)
- értágulat
- fokozott köhögés; gégegyulladás; orrfolyás; a hang megváltozása; nehézlégzés
- szájfekélyek; fogínygyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás; nyelési nehézség, szelek, haspuffadás, bélelzáródás
- emelkedett májenzim értékek
- száraz bőr
- vizelési nehézség
- szexuális zavarok, impotencia
- baleseti sérülések
- fájdalom (pl. mellkasi fájdalom); víz felszaporodása a szövetekben (ödéma); hidegrázás; szomjúság; migrén; fizikai függőség, megvonási tünetekkel
- könnytermelés megváltozása, pupillaszűkület, látáskárosodás.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- nyirokcsomó betegség
- vérnyomás csökkenés, ülő vagy fekvő testhelyzetből való felálláskor jelentkező szédülés
- izomgörcs (önkéntelen izom-összehúzódás)
- fogínyvérzés; étvágyfokozódás; szurokszéklet; a fogak elszíneződése
- herpesz (bőr- és nyálkahártya-betegség)
- viszkető bőrkiütés (csalánkiütés)
- vér a vizeletben
- testtömeg változások (csökkenés vagy növekedés); kötőszövet-gyulladás (cellulítisz).
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- súlyos túlérzékenységi reakciók (anafilaxiás reakciók)
- agresszió
- fokozódó fájdalomérzet, amit nem lehet az adag emelésével csillapítani
- fogszuvasodás
- a has jobboldalán jelentkező fájdalom, viszketés és sárgaság, amit az epehólyag gyulladása okoz
- a menstruációs vérzés elmaradása.
Ellenintézkedések
Amennyiben Ön a fentiekben felsorolt mellékhatás bármelyikét észleli, kezelőorvosa minden bizonnyal megteszi a megfelelő intézkedéseket.
A székrekedés mellékhatás megelőzhető rostban gazdag étrenddel és fokozott folyadékbevitellel.
Ha hányingertől, hányástól szenved kezelőorvosa megfelelő gyógyszert írhat fel Önnek.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Reltebon-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson, dobozon és a tablettatartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Buborékcsomagolás: Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
HDPE tartály: Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Reltebon?
- A készítmény hatóanyaga az oxikodon-hidroklorid. 5, 10, 20, 40, 80 mg oxikodon-hidroklorid retard tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, hipromellóz, povidon, sztearinsav, magnézium-sztearát, kolloid, vízmentes szilícium-dioxid
Tablettabevonat:
5 mg tabletta: poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol, talkum, indigókármin (E132), sárga vas-oxid (E172).
10 mg tabletta: titán-dioxid (E171), hipromellóz, makrogol, poliszorbát
20 mg tabletta: poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol, talkum, vörös vas-oxid (E172).
40 mg tabletta: poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol, talkum, sárga vas-oxid (E172).
80 mg tabletta: poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol, talkum, indigókármin (E132), sárga vas-oxid (E172).
Milyen a Reltebon külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Reltebon 5 mg retard tabletta kék, kerek, mindkét oldalán domború, 7 mm átmérőjű, egyik oldalán mélynyomású "OX 5" jelzéssel ellátott retard tabletta.
A Reltebon 10 mg retard tabletta fehér, kerek, mindkét oldalán domború, 9 mm átmérőjű, egyik oldalán mélynyomású "OX 10" jelzéssel ellátott retard tabletta.
A Reltebon 20 mg retard tabletta rózsaszínű, kerek, mindkét oldalán domború, 7 mm átmérőjű, egyik oldalán mélynyomású "OX 20" jelzéssel ellátott retard tabletta.
A Reltebon 40 mg retard tabletta sárga, kerek, mindkét oldalán domború, 7 mm átmérőjű, egyik oldalán mélynyomású "OX 40" jelzéssel ellátott retard tabletta.
A Reltebon 80 mg retard tabletta zöld, kerek, mindkét oldalán domború, 9 mm átmérőjű, egyik oldalán mélynyomású "OX 80" jelzéssel ellátott retard tabletta.
A Reltebon kapható buborékcsomagolásban (PVC/Al), amely a következő mennyiségeket tartalmazza:
5 mg: 1, 20, 28, 30, 50, 56, 60 és 100 db retard tabletta.
10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg: 1, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 98 és 100 db retard tabletta.
A Reltebon kapható gyermekbiztos buborékcsomagolásban (PVC/PVdC/Al/PET/papír), amely a következő mennyiségeket tartalmazza:
5 mg: 1, 20, 28, 30, 50, 56, 60 és 100 db retard tabletta.
10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg: 1, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 98 és 100 db retard tabletta.
A Reltebon kapható még 98 és 100 db retard tablettát tartalmazó, fehér, hengeres, LDPE kupakkal lezárt HDPE tablettatartályban, továbbá
98 és 100 db retard tablettát tartalmazó, fehér, hengeres, LDPE kupakkal lezárt gyermekbiztos HDPE tablettatartályban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.