TOPAMAX 50 mg filmtabletta

Hatóanyag:

topiramate

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

60x (Al/Al buborékfóliában)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Igen

 • Gyógyszerfőkategória:

  ANTIEPILEPTICUMOK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-6268/06

 • Gyógyszeralkategória:

  Egyéb antiepilepticumok

 • Gyártó:

  Janssen-Cilag

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Topamax és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Topamax az "epilepszia elleni gyógyszerek" nevű gyógyszercsoportba tartozik. A gyógyszert használják:
- felnőttek és 6 éves kor feletti gyermekek epilepsziás görcsrohamainak kezelésére önmagában;
- felnőttek és 2 éves vagy idősebb gyermekek epilepsziás görcsrohamainak kezelésére egyéb gyógyszerekkel;
- felnőttek migrénes fejfájásának megelőzésére.


2. Tudnivalók a Topamax szedése előtt

Ne szedje a Topamax-ot
- ha allergiás a topiramátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- migrén megelőzésére: ha terhes, vagy ha Ön fogamzóképes korú nő, kivéve, ha hatásos fogamzásgátlást használ (további információért lásd a "Terhesség és szoptatás" pontot). Beszélnie kell kezelőorvosával arról, hogy melyik a legmegfelelőbb fogamzásgátló módszer, amelyet a Topamax szedése alatt alkalmaznia kell.

Ha bizonytalan abban, hogy a fentiek vonatkoznak-e Önre, a Topamax alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Topamax szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- vesebetegsége van, főképpen vesekövek, vagy művesekezelésben részesül;
- kórtörténetében vér- és testfolyadék eltérések szerepelnek (metabolikus acidózis);
- májbetegségei vannak;
- szempanaszai vannak, főképpen zöldhályog (glaukóma);
- növekedési zavara van;
- magas zsírtartalmú diétán van (ketogén diéta);
- Ön a Topamax-ot epilepszia kezelésére szedi, és Ön terhes vagy fogamzóképes korú nő (további információért lásd a "Terhesség és szoptatás" pontot).

Ha bizonytalan abban, hogy a fentiek közül valamelyik vonatkozik Önre, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a Topamax alkalmazása előtt.

Fontos, hogy ne hagyja abba gyógyszere szedését mindaddig, amíg kezelőorvosával nem beszélt.

Bármilyen topiramát-tartalmú, a Topamax helyettesítésére adott gyógyszer bevétele előtt is beszélnie kell kezelőorvosával.

Ha Topamax-ot alkalmaz, veszíthet testsúlyából, ezért ennek a gyógyszernek az alkalmazása során rendszeresen ellenőriznie kell testsúlyát. Ha Ön túl sokat veszít testsúlyából, vagy egy gyermek, aki ezt a gyógyszert alkalmazza, nem gyarapszik megfelelően, beszélnie kell kezelőorvosával.

Antiepileptikumokkal, például Topamax-szal kezelt emberek közül néhánynak önveszélyes vagy öngyilkossági gondolatai támadtak. Ha bármikor ilyen gondolatai vannak, azonnal forduljon kezelőorvosához.

A Topamax súlyos bőrreakciókat okozhat, ezért mondja el azonnal kezelőorvosának, ha Önnél bőrkiütés és/vagy hólyagok jelentkeznek (lásd még 4. pont "Lehetséges mellékhatások").

A Topamax ritkán a vér magas ammóniaszintjét okozhatja (vérvizsgálatoknál látható), ami agyműködésbeli változáshoz vezethet, különösen, ha Ön egy valproinsav vagy nátrium-valproát nevű gyógyszert is szed. Mivel ez egy súlyos állapot lehet, azonnal forduljon orvoshoz, ha a következő tünetek lépnek fel (lásd még 4. pont "Lehetséges mellékhatások"):
- gondolkodási nehézség, az információ felidézésének nehézsége vagy probléma megoldási nehézség
- csökkent éberség vagy zavart tudat
- jelentős álmosságérzés kimerültséggel

A Topamax nagyobb adagjainál ezen tünetek kialakulásának kockázata fokozottabb lehet.

Egyéb gyógyszerek és a Topamax
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Topamax és bizonyos egyéb gyógyszerek befolyásolhatják egymás hatását. Néha az Ön által szedett egyéb gyógyszerek némelyikének vagy a Topamaxnak az adagját módosítani kell.

Feltétlenül beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha az alábbiakat szedi:
- olyan egyéb gyógyszereket, melyek károsan befolyásolják vagy rontják gondolkodását, koncentrációját vagy az izomkoordinációt (például olyan központi idegrendszeri depresszív gyógyszerek, mint például izomlazítók és nyugtatók).
- fogamzásgátló tablettákat. A Topamax csökkentheti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát. Beszélnie kell kezelőorvosával arról, hogy melyik a legmegfelelőbb fogamzásgátló módszer, amelyet a Topamax szedése alatt alkalmaznia kell.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha menstruációs vérzésében változás következik be, mialatt fogamzásgátló tablettát és Topamax-ot szed.

Készítsen listát az Ön által szedett összes gyógyszerről. Új gyógyszer szedésének megkezdése előtt mutassa meg kezelőorvosának vagy gyógyszerészének ezt a listát.

Beszélnie kell kezelőorvosával vagy gyógyszerészével az egyéb gyógyszereiről, köztük az egyéb, epilepszia ellenes gyógyszerekről, riszperidonról, lítiumról, hidroklorotiazidról, metforminról, pioglitazonról, glibenklamidról, amitriptilinről, propranololról, diltiazemről, venlafaxinról, flunarizinről, közönséges orbáncfűről (Hypericum perforatum) (depresszió kezelésére használt gyógynövénykészítmény), warfarinról, amit vérrögképződés gátlására használnak.

Ha bizonytalan abban, hogy a fentiek közül valamelyik vonatkozik Önre, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a Topamax alkalmazása előtt.

A Topamax egyidejű bevétele étellel és itallal
A Topamax-ot beveheti étellel vagy anélkül. A vesekőképződés megelőzése érdekében a Topamax szedése alatt napközben igyon bőségesen folyadékot. Alkohol fogyasztását kerülnie kell, ha Topamax-ot szed.

Terhesség és szoptatás

Migrén megelőzése:
A Topamax károsíthatja a születendő gyermeket. Tilos a Topamax-ot alkalmaznia, ha Ön terhes! Tilos a Topamax-ot alkalmaznia a migrén megelőzésére, ha Ön fogamzóképes korú nő, kivéve, ha hatékony fogamzásgátlást alkalmaz. Beszéljen kezelőorvosával arról, hogy melyik a legmegfelelőbb fogamzásgátló módszer, és arról, hogy a Topamax megfelelő-e az Ön számára. A Topamax-kezelés elkezdése előtt terhességi tesztet kell végezni.

Epilepszia kezelése:
Ha Ön fogamzóképes korú nő, beszélnie kell kezelőorvosával arról, hogy milyen egyéb lehetséges kezelések állnak rendelkezésre a Topamax helyett. Ha a Topamax alkalmazása mellett döntenek, akkor hatékony fogamzásgátlást kell alkalmaznia. Beszéljen kezelőorvosával arról, hogy melyik a legmegfelelőbb fogamzásgátló módszer, amelyet a Topamax szedése alatt alkalmaznia kell. A Topamax-kezelés elkezdése előtt terhességi tesztet kell végezni.
Beszéljen kezelőorvosával, ha teherbe szeretne esni.
Ha terhessége alatt Topamax-ot szed, hasonlóan az egyéb antiepileptikum készítményekhez, fennáll a születendő gyermek károsodásának veszélye. Bizonyosodjon meg afelől, hogy tisztában van az epilepszia kezelésére adott Topamax terhesség alatti alkalmazásának kockázataival és előnyeivel.
-- Ha Ön terhesség alatt Topamax-ot szed, a gyermekénél magasabb a veleszületett rendellenességek, különösen az ajakhasadék (a felső ajak szétnyílása) és a szájpadhasadék (a szájüreg tetejének szétnyílása) kockázata. Az újszülött fiúknál a hímvessző fejlődési rendellenessége is kialakulhat (hipospadiázis - alsó húgycsőhasadék). Ezek a rendellenességek a terhesség korai szakaszában alakulhatnak ki, még mielőtt tudná, hogy terhes.
-- Ha Ön terhesség alatt Topamax-ot szed, lehet, hogy gyermeke kisebb lesz, mint az a születéskor várható. Beszéljen kezelőorvosával, ha kérdése van ezzel a kockázattal kapcsolatban a terhesség folyamán.
-- Lehetnek az Ön állapotának kezelésére olyan egyéb gyógyszerek, amelyek mellett kisebb a veleszületett rendellenességek kockázata.
-- Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha Topamax-szedése alatt Ön teherbe esik. Ön és kezelőorvosa el kell döntse, hogy a terhesség alatt Ön folytassa-e a Topamax szedését.

Szoptatás
A Topamax hatóanyaga (topiramát) bejut az emberi anyatejbe. A kezelt anyák szoptatott csecsemőinél észlelt hatások közé tartozik a hasmenés, az álmosság, az ingerlékenység és a lassú testsúlynövekedés. Ezért kezelőorvosa meg fogja beszélni Önnel, hogy a szoptatástól vagy a Topamax-kezeléstől tartózkodjon-e. Kezelőorvosa figyelembe fogja venni, mennyire fontos a gyógyszer az anya számára, és ez milyen kockázatot jelent a gyermek számára.
Azoknak az anyáknak, akik a Topamax szedése alatt szoptatnak, a lehető leghamarabb meg kell mondaniuk az orvosnak, ha a csecsemőnél bármi szokatlant tapasztalnak.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Szédülés, fáradtság és látászavarok előfordulhatnak a Topamax-kezelés során. Ne vezessen gépjárművet, ne használjon szerszámokat, és ne kezeljen gépeket mindaddig, amíg nem beszélt kezelőorvosával.

A Topamax tejcukrot (laktózt) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Egyéb összetevők
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Topamax-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

- Kezelőorvosa rendszerint a Topamax alacsony adagjával fogja kezdeni a kezelést, és az adagot lassan fogja emelni, az Ön számára leghatásosabb adagig.
- A Topamax tablettákat egészben kell lenyelni. Kerülje a tabletták szétrágását, mivel keserű íz maradhat utánuk.
- A Topamax bevehető étkezés előtt, alatt vagy után. Amíg Topamax-ot szed, a vesekőképződés megelőzése érdekében napközben igyon bőségesen folyadékot.

Ha az előírtnál több Topamax-ot vett be
- Azonnal keressen fel egy orvost. Vigye a gyógyszeres dobozt magával.
- Álmosnak, fáradtnak vagy kevésbé élénknek érezheti magát; koordinációs zavara; beszéd vagy koncentrálási nehézsége; kettőslátása vagy látászavara lehet; alacsony vérnyomás következtében szédülést érezhet; lehangoltságot vagy izgatottságot érezhet, vagy hasi fájdalma vagy görcsrohamai lehetnek.

Túladagolás előfordulhat, ha a Topamax-szal együtt egyéb gyógyszereket is szed.

Ha elfelejtette bevenni a Topamax-ot
- Ha elfelejt egy adagot bevenni, amint eszébe jut, vegye be. Azonban ha már majdnem eljött a következő adag bevételének ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és a szokásos módon folytassa a szedést. Ha két vagy több adag bevételét felejti el, keresse fel kezelőorvosát.
- Ne vegyen be kétszeres adagot (két adagot egyidejűleg) a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Topamax szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését kivéve, ha kezelőorvosa mondta, hogy így tegyen. Tünetei visszatérhetnek. Ha kezelőorvosa úgy dönt, hogy leállítja ennek a gyógyszernek az alkalmazását, az Ön adagját fokozatosan lehet csökkenteni, néhány napon át.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy kérjen orvosi ellátást, ha a következő mellékhatásai vannak:

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
- depresszió (újonnan jelentkező vagy súlyosbodó).

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- görcsrohamok;
- szorongás, ingerlékenység, hangulatváltozások, zavartság, tájékozódási zavar;
- koncentrálási problémák, lassú gondolkodás, emlékezetvesztés, emlékezetzavar (újonnan jelentkező, hirtelen változás vagy súlyosbodás);
- vesekő, gyakori vagy fájdalmas vizeletürítés.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- emelkedett savszint a vérben (okozhatja nehézlégzés, beleértve a légzésszomj, étvágytalanság, hányinger, hányás, túlzott fáradtság, gyors vagy szabálytalan szívverés);
- csökkent vagy hiányzó verejtékezés (különösen az olyan fiatal gyermekeknél, akik magas hőmérsékletnek vannak kitéve);
- súlyos önkárosító gondolatok, súlyos önkárosítás kísérlete;
- részleges látótérkiesés.

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- zöldhályog (glaukóma), a folyadékelfolyás akadályozottsága a szemben, mely a nyomás növekedését okozza; fájdalom és látáscsökkenés;
- gondolkodási nehézség, az információ felidézésének nehézsége vagy probléma megoldási nehézség, csökkent éberség vagy zavart tudat, jelentős álmosságérzés kimerültséggel - ezen tünetek a magas vérammóniaszint (hiperammonémia) jelei lehetnek, ami agyműködésbeli változáshoz vezethet (hiperammonémiás enkefalopátia)
- súlyos bőrreakciók, mint például Stevens-Johnson szindróma és a felhám toxikus elhalása (toxikus epidermális nekrózis) - melyek megjelenhetnek hólyagos vagy hólyagok nélküli kiütésként. Bőrirritáció, fekélyek vagy duzzanat a száj, orr, szemek és nemi szervek környékén. A bőrkiütések súlyos, kiterjedt bőrkárosodásokká válhatnak (a hámréteg és a felszíni nyálkahártyák hámlása) életveszélyes következményekkel.

Gyakoriság nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- a szem gyulladása (uveitisz) olyan tünetekkel, mint a szem vörössége, fájdalom, fényérzékenység, könnyezés, apró pontok látása vagy homályos látás.

Alább felsorolt egyéb mellékhatások. Ha ezek súlyossá válnak, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
- eldugult orr, orrfolyás vagy torokfájás;
- bizsergő érzés, fájdalom és/vagy zsibbadás a test különböző részein;
- álmosság, fáradtság;
- szédülés;
- hányinger, hasmenés;
- testsúlycsökkenés.

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- vérszegénység (alacsony vörösvértestszám);
- allergiás reakció (például bőrkiütés, vörösség, viszketés, arcduzzanat, csalánkiütés);
- étvágytalanság, étvágycsökkenés;
- agresszió, izgatottság, düh, szokatlan viselkedés;
- elalvási vagy átalvási nehézség;
- szóbeli közléssel kapcsolatos problémák vagy beszédzavar, elmosódott beszéd;
- ügyetlenség vagy koordináció hiánya, járáskor bizonytalanság érzése;
- a mindennapi feladatok ellátásához szükséges képességek csökkenése;
- ízérzékelés csökkenése, elvesztése vagy hiánya;
- önkéntelen remegés vagy rángatódzás; gyors, önkéntelen szemmozgások;
- látászavar, mint például kettőslátás, homályos látás, látáscsökkenés, a szem alkalmazkodó képességének nehezítettsége;
- forgó jellegű szédülés (vertigó), fülcsengés, fülfájdalom;
- légszomj;
- köhögés;
- orrvérzés;
- láz, rossz közérzet, gyengeség;
- hányás, székrekedés, hasi fájdalom vagy kellemetlen érzés, emésztési zavar, gyomor- vagy bélfertőzés;
- szájszárazság;
- hajhullás;
- viszketés;
- ízületi fájdalom vagy duzzanat, izomgörcsök vagy izomrángatódzás, izomfájdalom vagy izomgyengeség, mellkasi fájdalom;
- testsúlygyarapodás.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- a vérlemezkék számának csökkenése (a vérzés megszüntetését segítő alakos elemek), a fertőzés elleni védekezést segítő fehérvérsejtek számának csökkenése, a vér káliumszintjének csökkenése;
- májenzimek emelkedése az eozinofil sejtek (a fehérvérsejtek egy típusa) számának emelkedése a vérben;
- duzzadt nyirokcsomók a nyakon, hónaljban vagy lágyékban;
- étvágynövekedés;
- emelkedett hangulat;
- olyan dolgok hallása, látása vagy érzékelése, melyek nincsenek ott, súlyos mentális zavar (pszichózis);
- érzelemhiány kimutatása és/vagy érzése, szokatlan bizalmatlanság, pánikroham;
- olvasási problémák, beszédzavar, problémák a kézírással;
- nyugtalanság, fokozott aktivitás;
- lelassult gondolkodás, ébrenlét vagy a kezdeményező képesség károsodása;
- kevesebb vagy lassú testmozgás, önkéntelen kóros vagy ismétlődő izommozgások;
- ájulás;
- rendellenes tapintási érzékelés; károsodott tapintási érzékelés;
- megváltozott, csökkent szagérzékelés, vagy a szaglás elvesztése;
- szokatlan érzés vagy érzékelés, mely migrén vagy bizonyos típusú görcs előjele lehet;
- szemszárazság, fényérzékenység, szemhéj rángatódzása, könnyezés;
- halláscsökkenés vagy hallásvesztés, az egyik fülben hallásvesztés;
- lassú vagy szabálytalan szívverés, szívdobogás érzése a mellkasban;
- alacsony vérnyomás, felálláskor előforduló alacsony vérnyomás (következésképpen néhány Topamax-ot szedő betegnek ájulásérzése lehet, szédülhet, vagy hirtelen felálláskor vagy felüléskor elájulhat);
- hőhullám, melegségérzet;
- pankreatitisz (hasnyálmirigy-gyulladás);
- fokozott bélgázképződés, gyomorégés, hasi teltségérzet vagy felpuffadás;
- ínyvérzés, fokozott nyálelválasztás, nyáladzás, rossz szagú lehelet;
- fokozott folyadékbevitel és szomjúságérzet;
- bőrelszíneződés;
- izommerevség, az oldalakban jelentkező fájdalom;
- vér a vizeletben, vizelettartási képtelenség (inkontinencia), sürgető vizelési inger, lágyék- vagy vesefájdalom;
- nehézség az erekció elérésében vagy megtartásában, szexuális zavar;
- influenzaszerű tünetek;
- hideg kéz- és lábujjak;
- részegség érzése;
- tanulási nehézség.

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- fokozottan emelkedett hangulat;
- öntudatvesztés;
- vakság az egyik szemen, átmeneti vakság, éjszakai vakság;
- tompalátás;
- duzzanat a szemben és a szem körül;
- a hidegnek kitett kéz- és lábujjakon zsibbadás, bizsergés és színváltozás (fehér, kék, majd vörös);
- májgyulladás, májelégtelenség;
- szokatlan bőrszag;
- kellemetlen érzés a karokban és lábakban;
- vesebetegség.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Makulopátia, annak a kis pontnak (sárga folt) a megbetegedése, ahol a legélesebb a látás a szem ideghártyán. Fel kell keresnie kezelőorvosát, ha látásában változást vagy látáscsökkenést észlel.

Gyermekek
A mellékhatások gyermekeknél általában hasonlóak a felnőtteknél megfigyeltekkel, de az alábbi mellékhatások gyakoribbak lehetnek a gyermekeknél, mint a felnőtteknél:
- koncentrációs problémák;
- emelkedett savszint a vérben;
- súlyos önkárosító gondolatok;
- fáradtság;
- csökkent vagy fokozott étvágy;
- agresszió, szokatlan viselkedés;
- elalvási vagy átalvási nehézség;
- járáskor jelentkező bizonytalanságérzés;
- rossz közérzet;
- csökkent káliumszint a vérben;
- nem mutat és/vagy nem érez érzelmeket;
- könnyezés;
- lassú szívverés vagy szívritmuszavar.

Egyéb mellékhatások, amelyek gyermekeknél jelentkezhetnek:

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- forgó jellegű szédülés (vertigó);
- hányás;
- láz.

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- az eozinofil sejtek (a fehérvérsejtek egy típusa) számának emelkedése a vérben;
- fokozott aktivitás;
- melegségérzet;
- tanulási nehézség.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Topamax-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A tartályon/dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Buborékcsomagolás: A nedvességtől való védelem érdekében a tabletták az eredeti csomagolásban tárolandók.
Tartály: A nedvességtől való védelem érdekében a tabletták az eredeti csomagolásban tárolandók és a tartályt tartsa jól lezárva.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Topamax?
- A készítmény hatóanyaga a topiramát.
- A Topamax tablettánként 25, 50, 100, 200 mg topiramátot tartalmaz.
- A Topamax egyéb összetevői az alább felsoroltak:
tabletta mag: laktóz-monohidrát, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), magnézium-sztearát
filmbevonat: OPADRY White, Yellow, Pink1, karnauba viasz
1OPADRY tartalmaz: hipromellózt, makrogolt, poliszorbát 80-t és színezőanyagként titán-dioxidot (E171) {minden hatáserősség}, sárga vas-oxidot (E172) {50 mg és 100 mg} és vörös vas-oxidot (E172) {200 mg}.

Milyen a Topamax külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
25 mg: fehér, kerek, 6 mm átmérőjű, egyik oldalán "TOP", a másik oldalán "25" jelzéssel ellátott tabletta.
50 mg: világossárga, kerek, 7 mm átmérőjű, egyik oldalán "TOP", a másik oldalán "50" jelzéssel ellátott tabletta.
100 mg: sárga, kerek, 9 mm átmérőjű, egyik oldalán "TOP", a másik oldalán "100" jelzéssel ellátott tabletta.
200 mg: lazac színű, kerek, 10 mm átmérőjű, egyik oldalán "TOP", a másik oldalán "200" jelzéssel ellátott tabletta.

Garanciazáras kupakkal lezárt átlátszatlan műanyag tartályban 20, 28, 30, 50, 56, 60, 100 db vagy 200 db (2×100 db) tabletta. Minden egyes tartály nedvességkötő betétet tartalmaz, amit nem szabad lenyelni.

10, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 100 vagy 200 db (2×100 db) tablettát tartalmazó Al/Al buborékcsomagolás.
Az egyes buborékcsomagolások dobozba vannak csomagolva.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 12. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.