MODIGRAF 0,2 mg granulátum belsőleges szuszpenzióhoz

Hatóanyag:

tacrolimus

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

50x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    IMMUNSUPPRESSANSOK

  • Törzskönyvi szám:

    EU/1/09/523/001

  • Gyógyszeralkategória:

    Calcineurin-gátlók

  • Gyártó:

    Astellas Pharma Europe

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Modigraf, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Modigraf hatóanyagként takrolimuszt tartalmaz. Ez egy immunrendszert gátló (úgynevezett immunszuppresszív) gyógyszer. A szervátültetés (például máj, vese, szív) után az immunrendszere megpróbálja majd kilökni az új szervet. A Modigrafot arra használják, hogy szabályozza szervezete immunválaszát, és segítse szervezetét abban, hogy elfogadja az átültetett szervet.
A Modigraf akkor is alkalmazható, ha a beültetett máj, vese, szív vagy más szerv kilökődése megkezdődött, illetve ha az immunrendszer befolyásolására eddig alkalmazott gyógyszerek nem képesek szabályozni a szervátültetést követő immunválaszt.

A Modigraf-ot gyermekeknél és felnőtteknél alkalmazzák.


2. Tudnivalók a Modiraf szedése előtt

Ne szedje a Modigraf készítményt
- ha allergiás a takrolimuszra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás a szirolimuszra (az átültetett szerv kilökődésének megakadályozására szolgáló másik szer) vagy bármelyik makrolid antibiotikumra (például eritromicin, klaritromicin, jozamicin).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Modigraf szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:
- ha májbetegsége van vagy volt korábban.
- ha több mint egy napja hasmenése van.
- ha erős hasi fájdalmat érez, akár társulnak hozzá egyéb tünetek (például hidegrázás, láz, hányinger vagy hányás), akár nem.
- ha a szíve elektromos aktivitása rendellenes, azaz úgynevezett QT-szakasz megnyúlása van.
- ha a legkisebb vérerei károsodtak, ami trombotikus mikroangiopátia/trombotikus trombocitopéniás purpura/hemolítikus urémiás szindróma néven ismert. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha lázas, bőr alatti zúzódások (amelyek piros pontokként jelenhetnek meg), megmagyarázhatatlan fáradtság, zavartság, a bőr vagy a szemek besárgulása, csökkent vizelet mennyiség, látásvesztés és görcsrohamok jelentkeznek (lásd 4. pont). Ha a takrolimuszt szirolimusszal vagy everolimusszal együtt szedik, megnőhet ezeknek a tüneteknek a kockázata.

Kérjük, kerülje a gyógynövénykészítmények, így például az orbáncfű (Hypericum perforatum) szedését, mert befolyásolhatják a Modigraf hatását és az Ön számára szükséges dózisát. Ha kétségei vannak kérjük, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt bármilyen szájon át szedhető gyógynövénykészítményt alkalmazna.

Előfordulhat, hogy kezelőorvosának módosítania kell a Modigraf adagját.

Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát! A Modigraf megfelelő adagjának beállítása érdekében szükséges lehet, hogy kezelőorvosa időnként vér- és vizeletvizsgálatot végezzen, valamint ellenőrizze a szívműködését és a látását.

A Modigraf szedése alatt kerülni kell a napfényt és az UV- (ultraibolya) fényt. Erre azért van szükség, mert a Modigrafhoz hasonló immunszuppresszív szerek fokozhatják a bőrrák kockázatát. Napfényen való tartózkodás esetén viseljen megfelelő védelmet nyújtó ruházatot, és használjon magas faktorszámú fényvédőkrémet.

A kezelésre vonatkozó óvintézkedések:
Az gyógyszer bevételére való készülődés során kerülni kell, hogy bármilyen takrolimusz tartalmú termék (injekciós oldat, porok, granulátumok) tartalmát belélegezzük, vagy az közvetlenül érintkezzen a test bármely részével, ideértve például a bőrt vagy a szemet. Érintkezés esetén mossa le a bőrét, és mossa ki a szemét.

Egyéb gyógyszerek és a Modigraf

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Modigrafot nem javasolt ciklosporinnal (az átültetett szerv kilöködését meggátló másik gyógyszer) együtt szedni.

Ha a transzplantációban jártas szakorvoson kívül más orvost is fel kell keresnie, mondja el neki, hogy takrolimuszt szed. Amennyiben egyéb olyan gyógyszert kell szednie, amely növelheti vagy csökkentheti a takrolimusz vérszintjét, abban az esetben az orvosának konzultálnia kell a transzplantációban jártas szakorvossal.

Más gyógyszerek szedése befolyásolhatja a Modigraf szintjét a vérben, és más gyógyszerek vérszintjét is befolyásolhatja a Modigraf szedése, ami miatt a Modigraf adagolását meg kell szakítani, esetleg növelni vagy csökkenteni kell az adagját.

Egyéb gyógyszerek szedése esetén egyes betegeknél a takrolimusz vérszintjének a növekedése figyelhető meg. Ez súlyos mellékhatásokhoz, például veseproblémákhoz, idegrendszeri problémákhoz és szívritmuszavarokhoz vezethet (lásd 4. pont).
Az egyéb gyógyszerek már röviddel az alkalmazásuk megkezdése után is hatással lehetnek a Modigraf vérben mérhető szintjére, ezért az egyéb gyógyszer alkalmazásának az elkezdését követő néhány napon belül, majd a kezelés alatt rendszeresen ellenőrizni kell a Modigraf vérszintjét, amíg a más gyógyszerrel végzett kezelés tart. Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek a takrolimusz vérszintjének a csökkenését okozhatják, ezért megnövelhetik a beültetett szerv kilökődésének a kockázatát. Különösen az alábbi hatóanyag tartalmú gyógyszereket említse meg kezelőorvosának, ha azokat most szedi vagy nemrégiben szedte:
- különböző fertőzések kezelésére szolgáló gombaellenes gyógyszereket és antibiotikumokat, különösen az úgynevezett makrolid antibiotikumok, például a ketokonazol, a flukonazol, az itrakonazol, a pozakonazol, a vorikonazol, a klotrimazol,az izovukonazol, a mikonazol, a kaszpofungin, a telitromicin, az eritromicin, a klaritromicin, a jozamicin, az azitromicin, a rifampicin, a rifabutin, az izoniazid és a flukloxacillin;
- letermovir, a humán citomegalovírus (CMV) okozta betegség megelőzésére alkalmazott gyógyszer.
- HIV-fertőzés kezelésére szolgáló HIV proteáz-gátlók (például ritonavir, nelfinavir, szakvinavir), a hatásfokozó kobicisztát és kombinációs készítményei, vagy a HIV nem nukleozid reverz transzkriptáz inhibitorai (efavirenz, etravirin, nevirapin);
- a Hepatitis C-fertőzések kezelésére használt HCV proteáz-gátlók (például telaprevir, boceprevir, az ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir kombináció együtt alkalmazva daszabuvirral vagy nélküle, elbasvir/grazoprevir és glecaprevir/pibrentaszvir);
- nilotinib és imatinib, idelalisib, ceritinib, crizotinib, apalutamid, enzalutamid vagy mitotán (bizonyos daganatos betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek);
- mikofenolsav, az immunrendszer gátlására, ezáltal a szervkilökődés megakadályozására használt gyógyszer;
- a gyomorfekély és a nyelőcsőbe történő savvisszafolyás kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például omeprazol, lanzoprazol vagy cimetidin);
- hányinger és hányás kezelésére szolgáló hányáscsillapítók (például metoklopramid);
- a gyomorégés kezelésére szolgáló cizaprid vagy a savlekötő (antacid) magnézium-alumínium- hidroxid;
- fogamzásgátló tabletta, etinil-ösztradiollal vagy danazollal végzett hormonkezelés;
- magas vérnyomás vagy szívbetegségek kezelésére használatos gyógyszerek (például nifedipin, nikardipin, diltiazem és verapamil);
- szívritmuszavar kezelésére használt antiarritmiás gyógyszereket (amiodaron);
- az emelkedett koleszterin- és trigliceridszint kezelésére szolgáló gyógyszerek, az úgynevezett "sztatinok";
- az epilepszia kezelésére használatos karbamazepin, fenitoin és fenobarbitál;
- a fájdalom- és lázcsillapításra használt metamizole;
- a kortikoszteroid prednizolon és metilprednizolon, melyek a kortikoszteroidok azon csoportjába tartoznak, melyeket gyulladások kezelésére vagy az immunrendszer működésének elnyomására (például az átültetett szerv kilökődése esetén) alkalmaznak;
- a depresszió kezelésére szolgáló nefazodon;
- gyógynövény készítmények, melyek közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) vagy Schisandra sphenanthera kivonatot tartalmaznak
- Kannabidiol (többek között görcsrohamok kezelésére használják).

Mondja el az orvosának, ha hepatitis C-fertőzés elleni kezelést kap. A hepatitis C-fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer módosíthatja a májfunkciót, ami a takrolimusz vérszintjére is hatással lehet. A hepatitis C-fertőzés kezelésére felírt gyógyszertől függően a takrolimusz vérszintje emelkedhet vagy csökkenhet. A hepatitis C-fertőzés elleni kezelés megkezdését követően az orvosának szorosan monitoroznia kell a takrolimusz vérszintjét, és ennek megfelelően kell módosítania a Modigraf dózisát.

Mondja el kezelőorvosának, ha ibuprofent (láz-, gyulladás- és fájdalomcsillapításra alkalmazzák), antibiotikumokat (cotrimoxazolt, vankomicint vagy aminoglikozid antibiotikumot, például gentamicint), amfotericin B-t (gombafertőzések ellen alkalmazzák) vagy vírusellenes szereket (vírusfertőzések ellen alkalmazott szerek például aciklovir, ganciklovir, cidofovir, foszkarnet) szed, vagy kell szednie. Ezek a Modigraffal együtt szedve ronthatják a veseműködést vagy súlyosbíthatják az idegrendszeri problémákat.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha szirolimuszt vagy everolimuszt szed. Ha a takrolimuszt szirolimusszal vagy everolimusszal együtt adják, megnőhet a trombotikus mikroangiopátia, a trombotikus trombocitopéniás purpura és a hemolítikus urémiás szindróma kialakulásának kockázata (lásd 4. pont).

Kezelőorvosának arról is tudnia kell, ha a Modigraffal egyidejűleg káliumpótlókat, a szívelégtelenség, magas vérnyomás és vesebetegség kezelésére alkalmazott bizonyos vízhajtókat (például amiloridot, triamterent vagy spironolaktont), vagy trimetoprim vagy kotrimoxazol antibiotikumokat (amelyek növelhetik a vér káliumszintjét), lázcsillapításra, gyulladáscsökkentésre és fájdalomcsillapításra szolgáló nem szteroid gyulladáscsökkentő szereket, (NSAID-okat, például ibuprofent), egyenetlen szívritmus kezelésére használt antiarritmiás szereket (amiodaron), antikoagulánsokat (véralvadásgátlókat) vagy a cukorbetegség kezelésére szájon át bevehető gyógyszereket szed.

Ha bármilyen védőoltást kell kapnia, kérjük, előtte tájékoztassa kezelőorvosát.

A Modigraf egyidejű alkalmazása étellel és itallal
A Modigrafot éhgyomorra vagy étkezés után 2-3 órával vegye be. A következő étkezéssel várjon legalább 1 órát. A Modigraf-kezelés ideje alatt kerülje a grépfrút (és a grépfrútlé) fogyasztását, mivel ez befolyásolhatja a gyógyszer vérszintjét!

Terhesség és szoptatás
Ha Ön Modigrafot szed a terhessége ideje alatt, az a méhlepényen keresztül bekerülhet gyermeke szervezetébe. Ez befolyásolhatja gyermeke egészségét, illetve kedvezőtlenül hathat a terhesség lefolyására.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
A Modigraf kiválasztódik az anyatejbe. Ezért a Modigraf szedése alatt nem szabad szoptatnia.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ne vezessen gépjárművet, és ne használjon semmilyen veszélyes szerszámot vagy gépet, ha a Modigraf bevétele után szédül, elálmosodik, vagy nem tiszta látása. Ezek a hatások gyakoribbak, ha Ön alkoholt is fogyaszt.

A Modigraf laktózt és nátriumot tartalmaz
A Modigraf tejcukorot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt szedni kezdené ezt a gyógyszert. A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tasakonként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Modigraf-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A Modigrafot transzplantáción átesett betegek kezelésére kiképzett, illetve a szervezet immunrendszerét szabályozó gyógyszerek (immunszuppresszánsok) használata terén gyakorlattal rendelkező orvosnak kell felírnia.

Győződjön meg róla, hogy receptjére Ön azt a takrolimusz készítményt kapta meg, mint amit szokott, hacsak az Ön transzplantációban jártas szakorvosa hozzá nem járult ahhoz, hogy gyógyszerét egy másik takrolimusz tartalmú gyógyszerre cseréljék.

Ezt a készítményt naponta kétszer kell bevenni. Ha a gyógyszer külleme nem olyan, amilyen lenni szokott, vagy az adagra vonatkozó utasítások megváltoztak, beszélje meg minél hamarabb kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, hogy Ön biztosan a megfelelő gyógyszert kapta-e.

Az átültetett szerv kilökődésének megakadályozásához szükséges kezdő adagot a kezelőorvos az Ön testtömege alapján fogja kiszámítani. Közvetlenül a transzplantáció után alkalmazott kezdő adagok az átültetett szervtől függően általában a napi 0,075-0,30 mg/testtömeg-kilogramm tartományban vannak. Szervkilökődés kezelésére is hasonló adagokat alkalmazhatnak.

Az Ön adagja az Ön általános egészségi állapotától és attól függ, hogy milyen más immunrendszert gátló gyógyszert szed.

Gyermekek és serdülők
A gyermekek és serdülők Modigraf adagját a felnőttekével azonos módon kell kiszámítani. Általánosságban a gyermekek esetén magasabb testtömeg-kilogrammra jutó adagok szükségesek azonos hatásosságú vérszintek eléréséhez, mint a felnőtteknél.

A Modigraf-kezelésének megkezdése után kezelőorvosa gyakran fog Önnél vérvizsgálatot végezni, hogy meghatározza a helyes adagot, és hogy időről időre módosítsa azt. Kezelőorvosa általában csökkenti az Ön Modigraf adagját, ha állapota stabilizálódik. Kezelőrvosa pontosan meg fogja mondani, hány tasak granulátumot kell bevennie.

Önnek minden nap Modigrafot kell szednie, mindaddig, amíg az immunrendszerét - a beültetett szerv kilökődésének megelőzése érdekében - gátolni kell. Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát!

A Modigrafot naponta kétszer, általában reggel és este kell szájon át bevenni. A Modigraf-ot éhgyomorra vagy étkezés után 2-3 órával vegye be! A következő étkezéssel várjon legalább 1 órát.

Hogyan készítsük elő a Modigrafot tartalmazó tasakokat?
Orvosa közölni fogja Önnel, hogy hány tasakot kell felnyitnia, és a szuszpenzió készítéséhez mennyi vízre van szüksége. A víz mennyiségének pontos kiméréséhez használhat fecskendőt vagy beosztással ellátott mérőhengert.

Az előírt mennyiségű (szobahőmérsékletű) vizet, de maximum 50 ml-t, töltse egy pohárba vagy egy csészébe. Helyezze a vizet tartalmazó csészét stabil felületre. A Modigraf bevételéhez ne használjon PVC-ből (polivinilkloridból) készült csészét vagy kanalat, mert a PVC megkötheti a Modigraf hatóanyagát.
Óvatosan nyissa fel az előírt számú tasakot a nyíllal jelölt helyen, például ollóval. Hüvelyk és mutatóujja között megfogva tartsa a felnyitott tasakot a csésze fölé oly módon, hogy a tasak felnyitott vége lefelé nézzen. Óvatosan ütögesse meg a tasak zárt felét, és mindegyik tasak tartalmát öntse a vizet tartalmazó pohárba vagy csészébe. A tasak kiürítéséhez ne használjon semmilyen eszközt vagy folyadékot. Ha betartja ezeket az útmutatásokat, akkor a megfelelő mennyiségű granulátumot fogja kiönteni a tasakból. Előfordulhat, hogy néhány granulátum a tasakban marad, a tasakot így tervezték. Keverje meg vagy körkörösen mozgassa meg az edényt, amíg a granulátum teljesen el nem keveredik. A szuszpenziót fel lehet szívni fecskendővel, vagy közvetlenül is lenyelheti a beteg. A folyadék édes ízű. A poharat vagy a csészét egyszer öblítse ki azonos mennyiségű vízzel, és azt is igya meg. A folyadékot az elkészítést követően azonnal meg kell inni.

Ha az előírtnál több Modigrafot vett be
Ha véletlenül túl sok Modigrafot vett be, azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Ha elfelejtette bevenni a Modigrafot
Ne vegyen be kétszeres adagot egy-egy kihagyott adag pótlására.
Ha elfelejtette bevenni a Modigrafot, várjon a következő adag bevételének időpontjáig, és folytassa a kezelést a szokásos módon.

Ha idő előtt abbahagyja a Modigraf szedését
Ha abbahagyja a Modigraf-kezelést, akkor fokozódhat az átültetett szerv kilökődésének kockázata. Ne hagyja abba a kezelést, hacsak kezelőorvosa erre nem utasítja.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Modigraf gyengíti a szervezet védekezőképességét (immunrendszerét), így az nem lesz képes a szokásos hatékonysággal harcolni a fertőzések ellen. Ezért a Modigraf szedése során hajlamosabb lehet fertőzésekre. Egyes fertőzések - beleértve a baktériumok, vírusok, gombák, paraziták vagy más kórokozók által okozott fertőzéseket - súlyosak lehetnek vagy halálhoz vezethetnek.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha fertőzésre utaló jeleket észlel, beleértve az alábbi tüneteket:
- Láz, köhögés, torokfájás, gyengeség vagy általános rossz közérzet.
- Memóriazavar, gondolkodási nehézségek, járási nehezítettség vagy látásromlás - ezek egy nagyon ritka, súlyos agyi fertőzés következményei lehetnek, ami halálos is lehet (progresszív, multifokális leukoenkefalopátia vagy PML).

Súlyos mellékhatások léphetnek fel, köztük allergiás és anafilaxiás reakciók (nagyon súlyos, ájulással és légzési nehézséggel járó, azonnali orvosi ellátást igénylő allergiás reakciók). Jó- és rosszindulatú daganatok keletkezéséről számoltak be a Modigraf-kezelést követően.

Ha bármely alábbi, súlyos mellékhatást észleli, vagy felmerül annak gyanúja, akkor azonnal forduljon orvosához.

Súlyos gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Gyomor- vagy bélperforáció: erős hasi fájdalom, akár kíséri más tünet, például hidegrázás, láz, hányinger vagy hányás, akár nem.
- A beültetett szerv elégtelen működése.
- Homályos látás.

Súlyos, nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Trombotikus mikroangiopátia (legkisebb vérerek károsodása) beleértve a hemolítikus urémiás szindróma, amely betegség a következő tünetekkel jár: a vizeletképződés csökkenése vagy teljes megszűnése (akut veseelégtelenség), rendkívüli fáradtság, a bőr és a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság) és kóros véraláfutások vagy vérzések, valamint fertőzés jelei.

Súlyos ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- A trombotikus trombocitopéniás purpura egy olyan a legkisebb vérerek károsodásával járó betegség, amely lázzal és bőr alatti bevérzésekkel jár, amelyek tűszúrásnyi piros pontok formájában jelennek meg, és azt megmagyarázhatatlan, erős fáradtságérzés, zavartság, a bőr és a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság) kísérheti, valamint akut veseelégtelenség (kevés vizelet vagy teljes vizelethiány) tünetei jelentkeznek, látásvesztés és görcsrohamok.
- Toxikus epidermális nekrolízis: hámhiány és hólyagképződés a bőrön és a nyálkahártyákon, vörös, duzzadt bőr, amely nagy testfelületeken leválhat.
- Vakság.

Súlyos nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Stevens-Johnson-szindróma: a bőr tisztázatlan nagy területre kiterjedő fájdalmával, nagy területen, az arc duzzanatával, a bőr, száj, szem és nemi szervek hólyagos elváltozásaival, csalánkiütéssel, a nyelv duzzanatával, terjedő piros vagy livid bőrkiütéssel, a bőr leválásával járó súlyos betegség.
- Torsades de pointes: a szívritmus megváltozása, amelyet a következő tünetek kísérhetnek: mellkasi fájdalom (angina), ájulás, forgó szédülés vagy hányinger, szívdobogásérzés (palpitáció) és nehézlégzés.

Súlyos mellékhatások - a gyakoriság nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Opportunista fertőzések (baktérium, gomba, vírus és protozoon által okozott): elhúzódó hasmenés, láz és torokfájás.
- A kezelést követően az immunszuppresszió következtében kialakult jóindulatú és rosszindulatú daganatokat írtak le.
- A vörösvértestszám nagyon súlyos csökkenése (ttiszta vörösvérsejt aplázia), hemolitikus anémia (csökkent vörösvértestszám kóros lebomlás következtében, fáradtsággal kísérve) és lázas neutropénia (a fertőzések leküzdésére szolgáló fehérvérsejttípus számbeli csökkkenése, amelyet láz kísér) eseteit jelentették. A fenti mellékhatások jelentkezésének gyakorisága pontosan nem ismert. Előfordulhat, hogy Ön tünetmentes, vagy a betegség súlyosságától függően az alábbiakat tapasztalhatja: fáradtság, apátia, a bőr kóros sápadtsága (pallor), légszomj, szédülés, fejfájás, mellkasi fájdalom, valamint hideg kezek és lábak.
- Agranulocitózis esetei (nagyon alacsony fehérvérsejtszám, amelyet a szájban afták, láz és fertőzések kísérhetnek). Előfordulhat, hogy Ön tünetmentes, vagy hirtelen kialakuló lázat, hidegrázást és torokfájást tapasztalhat.
- Allergiás és anafilaxiás reakciók az alábbi tünetekkel: hirtelen fellépő, viszkető kiütés (csalánkiütés), a kezek, lábak, bokák, arc, ajkak, száj, torok duzzanata (ami nyelési nehézséget vagy nehézlégzést okozhat), és ájulásérzése lehet.
- Poszterior reverzibilis enkefalopátia szindróma (PRES): fejfájás, zavartság, hangulatváltozások, görcsrohamok és látászavarok. Ezek a poszterior reverzibilis enkefalopátia szindróma tünetei is lehetnek, amelyet néhány, takrolimusszal kezelt beteg esetén jelentettek.
- Látóideg-rendellenesség (úgynevezett optikus neuropátia): látásproblémák, például homályos látás, a színlátás megváltozása, éleslátási zavarok vagy beszűkült látótér.

A Modigraf alkalmazása után az alább felsorolt mellékhatások is előfordulhatnak, amelyek akár súlyosak is lehetnek:

Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet):
- A vércukorszint emelkedése, cukorbetegség, a vér káliumszintjének emelkedése
- Alvászavar
- Reszketés, fejfájás
- Vérnyomásemelkedés
- Kóros májfunkciós vizsgálati eredmények
- Hasmenés, hányinger
- Vesebetegség

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- A vér alakos elemeinek csökkent száma (vérlemezkék, vörösvértestek illetve fehérvérsejtek), a fehérvérsejtszám emelkedése, a vörösvértestszám megváltozása (vérvizsgálattal kimutatható)
- A vér magnézium-, foszfát-, kálium-, kalcium- vagy nátriumszintjének csökkenése, folyadéktúlterhelés, a vér húgysav- vagy lipidszintjének emelkedése, étvágycsökkenés, a vér savasságának fokozódása, a vérben lévő sók egyéb változásai (vérvizsgálattal kimutatható)
- Szorongásos tünetek, zavartság és tájékozódási zavar, depresszió, hangulatváltozások, rémálmok, hallucinációk, mentális zavarok
- Görcsök, tudatzavarok, a kéz és a láb (időnként fájdalmas) bizsergése és zsibbadása, szédülés, az íráskészség romlása, idegrendszeri betegségek
- Fokozott fényérzékenység, szembetegségek
- Fülcsengés
- Csökkent véráramlás a szív ereiben, gyorsult szívverés
- Vérzés, részleges vagy teljes érelzáródás, vérnyomáscsökkenés
- Nehézlégzés, a tüdőszövet elváltozásai, folyadékgyülem a tüdő körül, torokgyulladás, köhögés, influenzaszerű tünetek
- Hasi fájdalmat vagy hasmenést okozó gyulladások vagy fekélyek, gyomorvérzések, gyulladás vagy kifekélyesedés a szájüregben, folyadékgyülem a hasüregben, hányás, hasi fájdalom, emésztési zavar, székrekedés, bélgázosság, puffadás, laza széklet, gyomorpanaszok
- Az epevezeték rendellenességei, a bőr sárgás elszíneződése májbetegség miatt, a májszövet károsodása, májgyulladás
- Viszketés, bőrkiütés, hajhullás, a faggyúmirigyek és szőrtüszők gyulladása (akné), fokozott verítékezés
- Ízületi-, végtagfájdalom, hát- és lábfájás, izomgörcsök
- Elégtelen veseműködés, csökkent vizelettermelés, gátolt vagy fájdalmas vizeletürítés
- Általános gyengeség, láz, folyadék felszaporodása a szervezetben, fájdalom és rossz közérzet, az alkalikus-foszfatáz nevű enzim szintjének megemelkedése a vérben, testtömeg-gyarapodás, a testhőmérséklet érzékelésének zavara

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Véralvadási zavarok, az összes vérsejttípus számának csökkenése (vérvizsgálattal kimutatható)
- Kiszáradás
- Csökkent fehérje- vagy cukorszint a vérben, emelkedett foszfátszint a vérben
- Kóma, agyvérzés, agyi érkatasztrófa (sztrók), bénulás, agyi rendellenesség, beszéd- és nyelvi- kommunikációs zavar, memóriazavarok
- A szemlencse elhomályosodása
- Halláscsökkenés
- Szabálytalan szívverés, szívleállás, csökkent szívműködés, a szívizom betegsége, a szívizomzat megnagyobbodása, erősebb szívverés, EKG-eltérések, kóros szívfrekvencia és pulzusszám
- Vérrög kialakulása végtagi vénában, sokk
- Légzési nehézség, légúti betegségek, asztma
- Bélelzáródás, az amiláz nevű enzim szintjének megemelkedése a vérben, a gyomortartalom torokba történő visszafolyása, lassult gyomorürülés
- Bőrgyulladás, égő érzés napfényben
- Ízületi betegségek
- Vizelési képtelenség, fájdalmas menstruáció és rendellenes menstruációs vérzés
- Több szerv elégtelen működése, influenzaszerű betegség, fokozott érzékenység a meleggel vagy hideggel szemben, mellkasi nyomásérzés, idegesség vagy nyugtalanság, a laktát-dehidrogenáz enzim szintjének emelkedése a vérben, fogyás

Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Apró bőrbevérzések vérrögök következtében
- Fokozott izommerevség
- Süketség
- Folyadékgyülem kialakulása a szív körül
- Hirtelen kialakuló nehézlégzés
- Tömlő (ciszta) képződése a hasnyálmirigyben
- A máj vérkeringési zavarai
- Fokozott szőrnövekedés
- Szomjúság, elesés, mellkasi szorítás, csökkent mozgékonyság, fekély

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Izomgyengeség
- Kóros lelet a szívről készült képalkotó vizsgálatokról
- Májelégtelenség
- Vérvizeléssel járó fájdalmas vizelés
- A zsírszövet mennyiségének megnövekedése

Gyermekek és serdülők
A gyermekek és serdülök a felnőttekével azonos mellékhatásokat tapasztalhatnak.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Modigraf-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a tasakon a feltüntetett lejárati idő "Felh.:" után ne szedje a gyógyszert.. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.

A szuszpenzió az elkészítést követően azonnal felhasználandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Modigraf?
- A készítmény hatóanyaga a takrolimusz.
A Modigraf 0,2 mg granulátum tasakonként 0,2 mg takrolimuszt tartalmaz (monohidrát formájában).
A Modigraf 1 mg granulátum tasakonként 1 mg takrolimuszt tartalmaz (monohidrát formájában).
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, hipromellóz (E464) és kroszkarmellóz-nátrium (E468).

Milyen a Modigraf külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A belsőleges szuszpenzió készítéséhez való Modigraf granulátum fehér színű és tasakokban kapható.
50 tasakot tartalmazó csomagolásban kerül forgalomba.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2023. 10. 18.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.