Hirdetés

Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

Hirdetés

TACFORIUS 5 mg retard kemény kapszula

Hatóanyag:
tacrolimus

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
50x1 adagonként perforált buborékcsomagolásban


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: IMMUNSUPPRESSANSOK Törzskönyvi szám: EU/1/17/1244/024
Gyógyszeralkategória: Calcineurin-gátlók Gyártó: Teva B.V.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tacforius és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tacforius hatóanyagként takrolimuszt tartalmaz. Ez egy, az immunrendszert gátló (úgynevezett immunszuppresszív) gyógyszer. A szervátültetés (máj, vese) után az immunrendszere megpróbálja majd kilökni az új szervet. A Tacforiust arra használják, hogy szabályozza szervezete immunválaszát, és segítse szervezetét abban, hogy elfogadja az átültetett szervet.
A Tacforius akkor is alkalmazható, ha a beültetett máj, vese, szív vagy más szerv kilökődése megkezdődött, abban az esetben, ha az immunrendszer befolyásolására eddig alkalmazott gyógyszerek nem képesek szabályozni a szervátültetést követő immunválaszt.
A Tacforiust felnőtteknél alkalmazzák.
2. Tudnivalók a Tacforius szedése előtt
Ne szedje a Tacforiust
- Ha allergiás (túlérzékeny) a takrolimuszra vagy a Tacforius egyéb összetevőjére (lásd 6. pont).
- Ha allergiás a szirolimuszra vagy más makrolid antibiotikumra (pl. eritromicin, klaritromicin, jozamicin).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A takrolimusz azonnali hatóanyag-leadású kapszula (pl. Tacni) és a Tacforius retard kapszula is takrolimusz hatóanyagot tartalmaznak. Azonban a Tacforius retard kapszulát napi egyszer, míg a takrolimusz azonnali hatóanyag-leadású kapszulát naponta kétszer kell bevenni. Ennek az az oka, hogy a Tacforius kapszulából elnyújtottan (hosszabb idő alatt, lassabban) oldódik ki a takrolimusz. A Tacforius retard kapszula és a takrolimusz azonnali hatóanyag-leadású kapszula nem helyettesíthetők egymással.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre:
- ha olyan gyógyszert szed, amely alább, az "Egyéb gyógyszerek és a Tacforius" című fejezetben említésre kerül.
- ha májproblémái vannak vagy voltak
- ha több mint egy napja van hasmenése
- ha erős hasi fájdalmat érez, akár társulnak hozzá egyéb tünetek (pl. hidegrázás, láz, hányinger vagy hányás), akár nem.
- ha a szíve elektromos aktivitása rendellenes, azaz ún. QT-szakasz-megnyúlása van. Előfordulhat, hogy kezelőorvosának módosítania kell a Tacforius adagját.
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát! A Tacforius helyes adagjának meghatározása érdekében előfordulhat, hogy kezelőorvosának időnként vér- és vizeletvizsgálatot, a szív működését ellenőrző vizsgálatot és látásvizsgálatot kell végeztetnie.
A Tacforius szedése alatt kerülje a közvetlen nap- és UV- (ultraibolya) sugárzást. Erre azért van szükség, mert az immunrendszert gátló gyógyszerek fokozhatják a bőrrák kialakulásának kockázatát. Viseljen megfelelő védőöltözéket, és használjon magas faktorszámú naptejet.
Gyermekek és serdülők
Gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek a Tacforius alkalmazása nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Tacforius
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható és a gyógynövény-készítményeket is.
A Tacforiust nem ajánlatos ciklosporinnal (az átültetett szerv kilökődését meggátló másik gyógyszer) együtt szedni!
Más gyógyszerek szedése befolyásolhatja a Tacforius vérszintjét, és más gyógyszerek vérszintjét is befolyásolhatja a Tacforius szedése, ami miatt a Tacforius adagolását meg kell szakítani, esetleg növelni vagy csökkenteni kell az adagját. Különösen az alábbi hatóanyag-tartalmú gyógyszereket említse meg kezelőorvosának, ha azokat most szedi vagy nemrégiben szedte:
- különböző fertőzések kezelésére használt gombaellenes gyógyszerek, ilyen például a ketokonazol, a flukonazol, az itrakonazol, a vorikonazol, a klotrimazol, és antibiotikumok, különösen az úgynevezett makrolid antibiotikumok mint az eritromicin, a klaritromicin, a jozamicin és a rifampicin;
- a HIV-fertőzés kezelésére használt HIV-proteáz-gátlók (pl. ritonavir, nelfinavir, szakvinavir);
- a hepatitisz C fertőzés kezelésére használt HCV-proteáz-gátlók (pl. telaprevir, boceprevir);
- a gyomorfekély és a savas reflux betegség gyógyszerei (pl. omeprazol, lanzoprazol vagy cimetidin);
- a hányinger és hányás kezelésére szolgáló hányáscsillapítók (pl. metoklopramid);
- a gyomorégés kezelésére szolgáló cizaprid vagy a savlekötő (antacid) magnézium-alumínium-hidroxid;
- fogamzásgátló tabletta vagy egyéb hormonkezelés etinilösztradiollal vagy danazollal végzett hormonkezelés;
- a magas vérnyomás vagy szívbetegségek kezelésére használatos gyógyszerek (pl. nifedipin, nikardipin, diltiazem és verapamil);
- szívritmuszavar (aritmia) kezelésére használt antiaritmiás szerek (amiodaron);
- a "sztatinok"-ként ismert gyógyszerek, melyeket az emelkedett koleszterin- és trigliceridszint kezelésére használnak;
- az epilepszia kezelésére használt fenitoin és fenobarbitál;
- a kortikoszteroidok közé tartozó prednizolon és metilprednizolon, melyek a kortikoszteroidok azon csoportjába tartoznak, melyeket gyulladások kezelésére vagy az immunrendszer gátlására alkalmaznak (pl. az átültetett szerv kilökődése esetén);
- a depresszió kezelésére szolgáló nefazodon;
- gyógynövénykészítmények, melyek lyukaslevelű orbáncfüvet (Hypericum perforatum) vagy Schisandra sphenanthera kivonatot tartalmaznak.
Mondja el kezelőorvosának, ha ibuprofént (láz-, gyulladás- és fájdalomcsillapításra alkalmazzák), amfotericin B-t (gombafertőzések ellen alkalmazzák) vagy vírusellenes szereket (vírusfertőzések ellen alkalmazott szerek, pl. aciklovir) szed vagy azokat kell szedjen. Ezek a Tacforiusszal együtt szedve ronthatják a veseműködési vagy az idegrendszeri problémákat.
Kezelőorvosának azt is tudnia kell, ha a Tacforiusszal egyidőben káliumpótlót vagy - szívelégtelenség, magas vérnyomás és vesebetegség kezelésére alkalmazott - bizonyos vízhajtókat (például amiloridot, triamterent vagy spironolaktont), láz csillapítására, gyulladáscsökkentésre és fájdalomcsillapításra nem szteroid gyulladáscsökkentő szereket (NSAID-okat, például ibuprofént), véralvadásgátlókat (antikoagulánsokat) vagy a cukorbetegség kezelésére szájon át bevehető gyógyszert szed.
Ha bármilyen védőoltást kell kapnia, kérjük, előtte tájékoztassa kezelőorvosát.
A Tacforius egyidejű bevétele étellel és itallal
Kerülje a grépfrút (és a grépfrútlé) fogyasztását, amíg Tacforius-kezelés alatt áll, mivel az befolyásolhatja a gyógyszer vérszintjét!
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a Tacforius alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A Tacforius átjut az anyatejbe. Ezért amíg a Tacforiust kapja, nem szabad szoptatnia.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ne vezessen gépjárművet és ne használjon semmilyen szerszámot vagy gépet, ha a Tacforius bevétele után szédül vagy álmosnak érzi magát, illetve nem tiszta a látása. Ezek a hatások gyakoribbak, ha Ön alkoholt is fogyaszt.
A Tacforius laktózt tartalmaz
A Tacforius laktózt (tejcukorot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A Tacforius 5 mg kapszula Ponceau 4R-t tartalmaz
A Tacforius 5 mg kapszula Ponceau 4R-t tartalmaz. Ez allergiás reakciókat okozhat.
3. Hogyan kell szedni a Tacforiust?
A Tacforiust mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ezt a gyógyszert kizárólag szervátültetett betegek kezelésében jártas kezelőorvos írhatta fel Önnek.
Győzödjön meg róla, hogy receptjére Ön azt a takrolimusz-készítményt kapta meg, amit szokott, hacsak az Ön transzplantációban jártas szakorvosa hozzá nem járult ahhoz, hogy gyógyszerét egy másik takrolimusz-tartalmú gyógyszerre cseréljék. Ezt a gyógyszert naponta egyszer kell bevenni. Ha a gyógyszer külleme nem olyan, mint amilyen lenni szokott, vagy az adagolási utasítások megváltoztak, beszélje meg minél hamarabb kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, hogy Ön biztosan a megfelelő gyógyszert kapta-e.
Az átültetett szerv kilökődésének megakadályozásához szükséges kezdő adagot kezelőorvosa az Ön testtömege alapján fogja kiszámítani. Közvetlenül a transzplantáció után alkalmazott kezdő adagok általában a napi 0,10 - 0,30 mg/testtömegkilogramm tartományban vannak, az átültetett szervtől függően. Szervkilökődés kezelésére is hasonló adagokat alkalmazhatnak.
Az Ön adagja az Ön általános egészségi állapotától és attól függ, hogy milyen m��s immunrendszert gátló gyógyszert szed.
Az Ön Tacforius-kezelésének megkezdése után kezelőorvosa gyakran fog vérvizsgálatot végezni, hogy meghatározza a megfelelő adagot. Kezelőorvosa később is rendszeresen vérvételre fogja Önt küldeni, hogy meghatározza a helyes dózist, és hogy időről időre beállítsa azt. Kezelőorvosa általában csökkenti az Ön Tacforius-adagját, ha állapota stabilizálódik. Kezelőorvosa pontosan meg fogja mondani, hány kapszulát kell bevennie.
Önnek mindaddig naponta kell szednie a Tacforiust, amíg immunrendszerének működését - a beültetett szerv kilökődésének megelőzése érdekében - gátolni kell. Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát!
A Tacforiust naponta egyszer, reggel kell szájon át bevenni. A Tacforiust éhgyomorra vagy étkezés után 2-3 órával vegye be! A következő étkezéssel várjon legalább 1 órát. A buborékcsomagolásból kivett gyógyszert rögtön vegye be. A kapszulákat egészben, egy pohár vízzel kell lenyelni. Ne nyelje le a fóliatasakban lévő nedvességmegkötő anyagot.
Ha az előírtnál több Tacforiust vett be
Ha véletlenül túl sok Tacforiust vett be, azonnal forduljon orvoshoz, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
Ha elfelejtette bevenni a Tacforiust
Ha elfelejtette reggel bevenni a Tacforius kapszulákat, még ugyanaznap a lehető leghamarabb vegye be. Másnap reggel ne vegyen be kétszeres adagot.
Ha idő előtt abbahagyja a Tacforius szedését
Ha abbahagyja a Tacforius-kezelést, akkor ez fokozhatja az átültetett szerv kilökődésének veszélyét. Ne hagyja abba a kezelést, hacsak nem kezelőorvosa javasolja.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Tacforius gyengíti a szervezet védekezőrendszerét (immunrendszerét), ami ezek után nem lesz képes a szokásos hatékonysággal harcolni a fertőzések ellen. Ezért amíg Tacforiust szed, hajlamosabb lehet fertőzésekre.
Súlyos hatások alakulhatnak ki, köztük allergiás és anafilaxiás reakciók. Jó- és rosszindulatú daganatok keletkezéséről számoltak be a Tacforius-kezelést követően.
A vörösvértestszám nagyon súlyos csökkenésének (tiszta vörösvértest-aplázia), a fehérvérsejtszám vészes csökkenésének (agranulocitózis) és rendellenes szétesés miatt csökkent vörösvértestszám (hemolitikus anémia) eseteit jelentették.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- A vércukorszint emelkedése, cukorbetegség, a vér káliumszintjének emelkedése.
- Alvászavar.
- Reszketés, fejfájás.
- Vérnyomás-emelkedés.
- Kóros májfunkciós vizsgálati eredmények.
- Hasmenés, hányinger.
- Veseproblémák.
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- A vér sejtes elemei számának csökkenése (vérlemezkék, vörösvértestek vagy fehérvérsejtek), a fehérvérsejtszám emelkedése, a vörösvértestszám megváltozása (vérvizsgálattal kimutatható).
- A vér magnézium-, foszfát-, kálium-, kalcium- vagy nátriumszintjének csökkenése, folyadéktúlterhelés, a vér húgysav- vagy lipidszintjének emelkedése, étvágycsökkenés, a vér savasságának fokozódása, a vérben lévő sók egyéb változásai (vérvizsgálattal kimutatható).
- Szorongásos tünetek, zavartság és tájékozódási zavar, depresszió, hangulatváltozások, rémálom, hallucinációk, mentális zavarok.
- Görcsök, tudatzavarok, a kezek és a lábak (időnként fájdalmas) bizsergése és zsibbadása, szédülés, romló íráskészség, idegrendszeri betegségek.
- Homályos látás, fokozott fényérzékenység, szembetegségek.
- Fülcsengés.
- Csökkent véráramlás a szív ereiben, gyorsult szívverés.
- Vérzés, részleges vagy teljes érelzáródás, vérnyomáscsökkenés.
- Nehézlégzés, elváltozások a tüdő gázcseréért felelős szöveteiben, folyadékgyülem a tüdő körül, garatgyulladás, köhögés, influenzaszerű tünetek.
- Gyomorpanaszok, úgymint hasi fájdalmat vagy hasmenést okozó gyulladás vagy fekély, gyomorvérzés, gyulladás vagy kifekélyesedés a szájüregben, folyadékgyülem a hasban, hányás, hasi fájdalom, emésztési zavar, székrekedés, szélgörcs, puffadás, laza széklet.
- Epevezeték rendellenességei, a bőr sárgás elszíneződése májproblémák miatt, a máj szöveteinek károsodása és májgyulladás.
- Viszketés, bőrkiütés, hajhullás, faggyúmirigy-gyulladás, fokozott verítékezés.
- Ízületi fájdalmak, végtag- vagy hátfájás, izomgörcsök.
- Elégtelen veseműködés, csökkent vizelettermelés, gátolt vagy fájdalmas vizeletürítés.
- Általános gyengeség, láz, folyadék felszaporodása a szervezetben, fájdalom és rossz közérzet, a vér alkalikus foszfatáz nevű enzime szintjének megemelkedése, testtömeg-növekedés, a hőmérsékletérzés zavara.
- Az átültetett szerv elégtelen működése.
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Véralvadási zavarok, az összes vérsejttípus számának csökkenése (vérvizsgálattal kimutatható).
- Kiszáradás, vizelési képtelenség.
- Kóros vérvizsgálati eredmények: csökkent fehérje- vagy cukorszint, emelkedett foszfátszint, fokozott laktát-dehidrogenáz enzimaktivitás.
- Kóma, agyvérzés, gutaütés, bénulás, agyi kórállapotok, beszéd és nyelvértési zavarok, memóriazavarok.
- A szemlencse elhomályosodása, halláscsökkenés.
- Szabálytalan szívverés, szívleállás, szívelégtelenség, a szívizomzat megbetegedése, a szívizomzat megnövekedése, erősebb szívverés, EKG-eltérés, szívfrekvencia- és pulzusszám-változás.
- Vérrög kialakulása a végtagi vénában, sokk.
- Légzési nehézség, légúti betegségek, asztma.
- Bélelzáródás, az amiláz nevű enzim vérszintjének megemelkedése, refluxbetegség, lassult gyomorürülés.
- Bőrgyulladás, égő érzés a napfényen.
- Ízületi betegségek.
- Fájdalmas menstruáció és rendellenes menstruációs vérzés.
- Több szerv elégtelen működése, influenzaszerű betegség, fokozott érzékenység a meleggel vagy hideggel szemben, mellkasi nyomásérzés, idegesség vagy nyugtalanság, fogyás.
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Kicsiny bőrbevérzések véralvadás következtében.
- Fokozott izommerevség.
- Vakság, süketség.
- Folyadékgyülem kialakulása a szív körül.
- Hirtelen nehézlégzés.
- Tömlő (ciszta) képződése a hasnyálmirigyben.
- A máj vérkeringési zavarai.
- A bőr, a száj, a szemek és a nemi szervek felhólyagosodásával járó súlyos betegség, fokozott szőrnövekedés.
- Szomjúság, elesés, mellkasi szorítás, csökkent mozgáskészség, fekély.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Izomgyengeség.
- Kóros szívultrahang-lelet.
- Májelégtelenség.
- Vérvizeléssel járó fájdalmas vizelés.
- A zsírszövet mennyiségének megnövekedése.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tacforiust tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Az összes retard kemény kapszulát az alumíniumcsomagolás felbontását követő 1 éven belül használja fel.
A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tacforius?
- A készítmény hatóanyaga a takrolimusz.
Tacforius 0,5 mg kapszula: 0,5 mg takrolimuszt tartalmaz (monohidrát formában) kapszulánként.
Tacforius 1 mg kapszula: 1 mg takrolimuszt tartalmaz (monohidrát formában) kapszulánként.
Tacforius 3 mg kapszula: 3 mg takrolimuszt tartalmaz (monohidrát formában) kapszulánként.
Tacforius 5 mg kapszula: 5 mg takrolimuszt tartalmaz (monohidrát formában) kapszulánként.
Egyéb összetevők:
Kapszulatartalom: hipromellóz 2910, etilcellulóz, laktóz, magnézium-sztearát.
Tacforius 0,5 mg, 1 mg és 3 mg retard kemény kapszula
Kapszulahéj: vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172), titán-dioxid (E 171), zselatin.
Tacforius 5 mg retard kemény kapszula
Kapszulahéj: vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172), titán-dioxid (E 171), fekete vas-oxid (E 172), Ponceau 4R (E 124), zselatin.
Jelölőfesték: sellak, propilén-glikol, fekete vas-oxid (E 172), kálium-hidroxid.
Milyen a Tacforius külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Tacforius 0,5 mg retard kemény kapszula kemény zselatinkapszula, "TR" felirattal a felső, világossárga és "0,5 mg" felirattal az alsó, világos narancsszínű kapszulafélen.
A Tacforius 0,5 mg 10 kapszulát tartalmazó buborékcsomagolást vagy adagonként perforált buborékcsomagolást és nedvességmegkötőt tartalmazó védő fóliatasakban kerül forgalomba. 30, 50 és 100 retard kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban vagy 30 × 1, 50 × 1 és 100 × 1 retard kapszulát tartalmazó adagonként perforált buborékcsomagolásban kapható.
A Tacforius 1 mg retard kemény kapszula kemény zselatinkapszula, "TR" felirattal a felső, fehér és "1 mg" felirattal az alsó, világos narancsszínű kapszulafélen.
A Tacforius 1 mg 10 kapszulát tartalmazó buborékcsomagolást vagy adagonként perforált buborékcsomagolást és nedvességmegkötőt tartalmazó védő fóliatasakban kerül forgalomba. 30, 50, 60 és 100 retard kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban vagy 30 × 1, 50 × 1, 60 × 1 és 100 × 1 retard kapszulát tartalmazó adagonként perforált buborékcsomagolásban kapható.
A Tacforius 3 mg retard kemény kapszula kemény zselatinkapszula, "TR" felirattal a felső, világos narancsszínű és "3 mg" felirattal az alsó, világos narancsszínű kapszulafélen.
A Tacforius 3 mg 10 kapszulát tartalmazó buborékcsomagolást vagy adagonként perforált buborékcsomagolást és nedvességmegkötőt tartalmazó védő fóliatasakban kerül forgalomba. 30, 50 és 100 retard kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban vagy 30 × 1, 50 × 1 és 100 × 1 retard kapszulát tartalmazó adagonként perforált buborékcsomagolásban kapható.
A Tacforius 5 mg retard kemény kapszula kemény zselatinkapszula, "TR" felirattal a felső, szürkésvörös és "5 mg" felirattal az alsó, világos narancsszínű kapszulafélen.
A Tacforius 5 mg 10 kapszulát tartalmazó buborékcsomagolást vagy adagonként perforált buborékcsomagolást és nedvességmegkötőt tartalmazó védő fóliatasakban kerül forgalomba. 30, 50 és 100 retard kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban vagy 30 × 1, 50 × 1 és 100 × 1 retard kapszulát tartalmazó, adagonként perforált buborékcsomagolásban kapható.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2019.