Gyógyszerkereső

PRAGIOLA 300 mg kemény kapszula

Hatóanyag:

pregabalin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

56x PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Igen

 • Gyógyszerfőkategória:

  ANTIEPILEPTICUMOK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-22823/60

 • Gyógyszeralkategória:

  Egyéb antiepilepticumok

 • Gyártó:

  KRKA d.d.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Pragiola és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Pragiola felnőtteknél az epilepszia, a neuropátiás fájdalom és az általános szorongás kezelésére alkalmazott gyógyszerek közé tartozik.
Perifériás és centrális neuropátiás fájdalom: A Pragiola az idegek károsodása következtében kialakult hosszan fennálló fájdalom kezelésére szolgál. Számos betegség okozhat perifériás neuropátiás fájdalmat, például a cukorbetegség vagy az övsömör.
A fájdalom lehet forró, égető, lüktető, nyílalló, szúró, éles, görcsös, sajgó, bizsergő, zsibbadó és szurkáló jellegű. A perifériás és centrális neuropátiás fájdalom továbbá járhat hangulatváltozással, alvászavarral, kimerültséggel (fáradtsággal), és hatással lehet a fizikai és szociális funkciókra, valamint az életminőség egészére.
Epilepszia: A Pragiola az epilepszia egy bizonyos típusának (másodlagos generalizációval vagy anélkül fellépő parciális rohamok) kezelésére szolgál felnőttek esetében. A kezelőorvosa Pragiola-t ír fel Önnek epilepszia betegségének kezelésére, ha a jelenlegi kezelése nem kielégítő hatású. A Pragiola-t jelenlegi kezelése mellett kell szednie. A Pragiola önmagában nem adható, mindig más epilepsziaelleni kezeléssel együtt kell alkalmazni.
Általános szorongás: A Pragiola az általános szorongás (angolul Generalised Anxiety Disorder - GAD) kezelésére alkalmazható. A GAD tünetei a tartós túlzott szorongás és aggodalmaskodás, melyeken nehéz uralkodni. A GAD emellett okozhat nyugtalanságot, idegességet vagy feszültségérzést, fáradékonyságot, koncentrálási nehézségeket vagy gondolkodási nehézségeket, ingerlékenységet, izomfeszülést vagy alvászavart. Ez más, mint a mindennapi élettel járó stressz és feszültség.
2. Tudnivalók a Pragiola szedése előtt
Ne szedje a Pragiola-t:
- ha allergiás a pregabalinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Pragiola szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Néhány, pregabalint szedő beteg beszámolt allergiás reakcióra utaló tünetekről. Ezek közé atünetek közé tartozott az arc, az ajkak, a nyelv és a torok duzzanata, valamint a testszerte jelentkező bőrkiütés. Ha ezen reakciók bármelyikét észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- A pregabalin szedése szédüléssel és aluszékonysággal járhat, amely idősek esetében növelheti a baleseti sérülések (elesés) kockázatát. Ezért, legyen óvatos mindaddig, amíg meg nem szokja a gyógyszer esetleges hatásait.
- A Pragiola látásvesztést vagy homályos látást, illetve a látás egyéb megváltozását okozhatja, melyek a legtöbb esetben átmenetiek. Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha a látásában bármilyen változást tapasztal.
- Néhány olyan cukorbeteg esetében, akiknél a Pragiola-kezelés során súlygyarapodás jelentkezik, szükség lehet a cukorbetegség-elleni gyógyszer adagolásának módosítására.
- Bizonyos mellékhatások, mint például az álmosság, gyakrabban fordulhatnak elő gerincvelősérült betegeknél, mivel ők a fájdalom vagy görcsös izomzat (spaszticitás) kezelésére a pregabalinhoz hasonló mellékhatásokkal rendelkező egyéb gyógyszereket is szedhetnek, így ezek egyidejű alkalmazása esetén e hatások súlyossága fokozódhat.
- Szívelégtelenséget jelentettek néhány betegnél a pregabalin szedésekor. Ezek a betegek többnyire idősek voltak, és valamilyen szív- és érrendszeri elváltozásuk volt. Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, mondja el a kezelőorvosának, ha kórelőzményében szívbetegség szerepel.
- Veseelégtelenség eseteit jelentették néhány betegnél pregabalin kezelés alatt. Ha a Pragiola szedése során az ürített vizelet mennyiségének csökkenését észleli, mondja el a kezelőorvosának, mivel a gyógyszer szedésének abbahagyása javulást eredményezhet.
- Epilepszia-elleni gyógyszerekkel, mint a pregabalinnal kezelt néhány betegnek önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai voltak. Ha Önnek bármikor ilyen gondolatai lennének, azonnal keresse fel a kezelőorvosát.
- Amikor a Pragiola-t együtt szedi egyéb gyógyszerekkel, melyek székrekedést okozhatnak (mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek néhány típusa), emésztőrendszeri problémák (például székrekedés, bélelzáródás vagy bélhűdés) jelentkezhetnek. Mondja el a kezelőorvosának, ha székrekedést észlel, különösen akkor, ha hajlamos erre a problémára.
- Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, el kell mondania a kezelőorvosának, ha kórelőzményében alkoholizmus vagy valamilyen gyógyszerrel való visszaélés vagy gyógyszerfüggőség szerepel. Ne vegyen be több gyógyszert, mint amennyit a kezelőorvosa rendelt.
- Pregabalin szedése alatt vagy röviddel a Pragiola abbahagyását követően görcsrohamok eseteit jelentették. Ha görcsrohamok jelentkeznek Önnél, azonnal tájékoztassa a kezelőorvosát.
- Néhány, pregabalint szedő betegnél csökkent agyi működés (enkefalopátia) eseteit jelentették, egyéb alapbetegség fennállásakor. Mondja el a kezelőorvosának, ha a kórelőzményében bármilyen súlyos betegség szerepel, beleértve a máj- vagy vesebetegséget.
Gyermekek és serdülők
A Pragiola biztonságosságát és hatásosságát gyermekek és serdülők esetén (betöltött18 éves kor) nem állapították meg, ezért ebben a korcsoportban nem szabad alkalmazni.
Egyéb gyógyszerek és a Pragiola
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Pragiola és bizonyos egyéb gyógyszerek hatással lehetnek egymásra (kölcsönhatás). Bizonyos gyógyszerekkel történő együttes szedése esetén, amelyek nyugtató hatásúak (ideértve az opioidokat is) a Pragiola felerősítheti ezt a hatást, és légzési elégtelenséghez, kómához és halálhoz vezethet. Fokozódhat a szédülés, álmosság és a koncentrálási zavar, ha a Pragiola-t
- oxikodon- (fájdalomcsillapító),
- lorazepám- (szorongásoldó),
- alkoholtartalmú gyógyszerekkel együtt szedi.
A Pragiola-t lehet szájon át adott fogamzásgátló tablettával együtt szedni.
A Pragiola egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
A Pragiola kapszulákat beveheti étkezés közben, de étkezéstől függetlenül is.
A Pragiola-kezelés során nem ajánlatos alkoholt fogyasztani.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Pragiola-t nem szabad terhesség vagy szoptatás alatt szedni, kivéve, ha a kezelőorvosa másképpen rendeli. Fogamzóképes nőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Pragiola szédülést, álmosságot és koncentrálási zavart okozhat. Ne vezessen, ne kezeljen bonyolult gépeket, illetve ne vegyen részt más potenciálisan veszélyes tevékenységekben addig, amíg nem tudja biztosan, hogy a gyógyszer befolyásolja-e ezen tevékenységekhez szükséges képességeit.
3. Hogyan kell szedni a Pragiola-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Kezelőorvosa határozza meg az Ön számára megfelelő adagot.
A Pragiola kizárólag szájon át alkalmazható.
Perifériás és centrális neuropátiás fájdalom , epilepszia vagy általános szorongás:
- Annyi kapszulát vegyen be, amennyit a kezelőorvosa előírt.
- Az Ön számára beállított adag általában napi 150-600 mg között van.
- A kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy a Pragiola-t naponta kétszer vagy háromszor vegye be. Naponta kétszer: reggel és este, minden nap körülbelül azonos időben vegye be a Pragiola-t. Naponta háromszor: reggel, délben és este, minden nap körülbelül azonos időben vegye be a Pragiola-t.
Ha a Pragiola alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek vagy csekélynek érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Amennyiben Ön idős (65 éves kor fölött), a szokásos módon szedheti a Pragiola-t, kivéve ha veseproblémái vannak. A kezelőorvosa eltérő adagolási rendet és/vagy adagokat írhat fel amennyiben Önnek veseproblémái vannak.
A kapszulát egészben, vízzel nyelje le.
A Pragiola-t folyamatosan kell szednie, amíg a kezelőorvosa nem mondja, hogy hagyja abba.
Ha az előírtnál több Pragiola-t vett be
Azonnal hívja a kezelőorvosát vagy menjen a legközelebbi kórház ambulanciájára. Vigye magával a Pragiola kemény kapszulákat a dobozzal együtt. Ha az előírtnál több Pragiola-t vett be, álmosnak, zavartnak, izgatottnak vagy nyugtalannak érezheti magát. Görcsrohamokról is beszámoltak.
Ha elfelejtette bevenni a Pragiola-t
Fontos, hogy a Pragiola kemény kapszulákat rendszeresen, minden nap azonos időben vegye be. Ha elfelejt bevenni egy adagot, vegye be azonnal, amikor eszébe jut, kivéve, ha már eljött a következő adag ideje. Ebben az esetben csak vegye be a következő adagot a megszokott módon. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Pragiola szedését
A Pragiola szedését ne hagyja abba csak a kezelőorvosa utasítására. A kezelés felfüggesztésekor fokozatosan, legalább egy hét leforgása alatt kell elhagyni a gyógyszert.
Tudnia kell, hogy a hosszú, illetve rövid távú Pragiola-kezelés abbahagyásakor bizonyos mellékhatásokat tapasztalhat. Ilyen az alvászavar, fejfájás, hányinger, hasmenés, influenza-szerű tünetek, görcsrohamok, idegesség, depresszió, fájdalom, izzadás és szédülés. Ezek a tünetek gyakrabban vagy súlyosabb formában jelentkezhetnek, ha Ön hosszabb ideig szedett Pragiola-t.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Kérjen azonnali orvosi segítséget, amennyiben arc- vagy nyelvduzzanatot észlel, vagy ha bőre kipirosodik és hólyagosodni vagy hámlani kezd.
Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
- Szédülés, álmosság, fejfájás.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Fokozott étvágy;
- Emelkedett hangulat, zavartság, a tájékozódó képesség zavara (dezorientáció), a szexuális vágy csökkenése, ingerlékenység;
- Figyelemzavar, ügyetlenség, memóriakárosodás, emlékezetkiesés, remegés, beszédzavar, fonákérzések, zsibbadás, álmosság, levertség, álmatlanság, kimerültség, szokatlan érzés;
- Homályos látás, kettős látás;
- Forgó jellegű szédülés, egyensúlyzavar, elesés;
- Szájszárazság, székrekedés, hányás, szélgörcs, hasmenés, hányinger, hasi puffadás;
- Merevedési zavar;
- Testszerte vizenyős duzzanat, beleértve a végtagokat is;
- Részegség érzése, furcsa járás;
- Testtömeg gyarapodása;
- Izomgörcs, ízületi fájdalom, hátfájdalom, végtagok fájdalma;
- Torokfájás.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Étvágytalanság, testtömeg csökkenése, alacsony vércukorszint, magas vércukorszint;
- Az önmagunk érzékelésének megváltozása, nyughatatlanság, depresszió, nyugtalanság, hangulati ingadozások, szótalálási nehézség, hallucinációk, kóros álmok, pánikrohamok, közöny, agresszió, emelkedett hangulat, mentális károsodás, gondolkodás zavara, a szexuális vágy növekedése, szexuális funkciók zavara, beleértve a kielégülésre való képtelenséget, késői magömlés;
- Látászavar, szokatlan szemmozgások, látászavar, beleértve a csőlátást, fényfelvillanásokat, rángások, csökkent reflexek, hiperaktivitás, felálláskor szédülés, érzékeny bőr, ízérzésvesztés, égő érzés, mozgáskor remegés, tudatzavar, eszméletvesztés, ájulás, fokozott zajérzékenység, rossz közérzet;
- Száraz szem, szemduzzanat, szemfájdalom, szemgyengeség, könnyező szem, szemirritáció.
- Szívritmuszavarok, szapora szívverés, alacsony vérnyomás, magas vérnyomás, szívelégtelenség
- Kipirulás, hőhullám;
- Nehézlégzés, orrszárazság, orrdugulás;
- Fokozott nyálelválasztás, gyomorégés, szájkörüli zsibbadás;
- Izzadás, bőrkiütés, hidegrázás, láz;
- Izomrángás, ízületek duzzanata, izommerevség, fájdalom, beleértve az izomfájdalmat, nyakfájdalom;
- Emlőfájdalom;
- Nehéz- vagy fájdalmas vizelés, vizelettartási nehézség;
- Gyengeség, szomjúságérzet, mellkasi szorító érzés;
- Kóros vérkép és májfunkció (a kreatinin-foszfokináz, az alanin-aminotranszferáz és az aszpartát-aminotranszferáz szintjének megemelkedése, csökkent vérlemezkeszám a vérben, a neutrofil fehérvérsejteknek kórosan alacsony száma (neutropénia), emelkedett kreatininszint a vérben, csökkent káliumszint a vérben);
- Túlérzékenység, arcduzzanat, viszketés, csalánkiütés, orrfolyás, orrvérzés, köhögés, horkolás;
- Fájdalmas havi vérzés;
- Hideg végtagok.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Megváltozott szaglás, vibráló látás, a mélység érzékelésének megváltozása, szemkáprázás, látásvesztés;
- Tágult pupillák, kancsalság;
- Hideg verítékezés, szorító érzés a torokban, nyelvduzzanat;
- Hasnyálmirigy-gyulladás;
- Nyelési nehézség;
- Lomha vagy renyhe testmozgások;
- Írászavar;
- Hasüregben felhalmozódó folyadék;
- Folyadékgyülem a tüdőben;
- Görcsrohamok;
- Szívritmuszavaroknak megfelelő elváltozások a szív elektromos változásait regisztráló vizsgálatban (EKG);
- Vázizom-károsodás;
- Emlőváladékozás, az emlő kóros megnagyobbodása, férfiaknál az emlő megnagyobbodása;
- Elmaradt havi vérzés;
- Veseelégtelenség, csökkent vizeletmennyiség, hólyag teljes kiürülésének zavara (vizeletretenció);
- A fehérvérsejtek számának csökkenése;
- Magatartászavar;
- Allergiás reakciók (melyek közé légzési nehézség, viszketés, szemgyulladás (szaruhártyagyulladás) és súlyos, kiütéssel, hólyagképződéssel, hámlással és fájdalommal járó bőrreakció tartozhat);
- Sárgaság (a bőr és a szem sárgás elszíneződése).
Bizonyos mellékhatások, mint például az álmosság, gyakrabban fordulhatnak elő gerincvelő-sérült betegeknél, mivel ők a fájdalom vagy görcsös izomzat (spaszticitás) kezelésére a pregabalinhoz hasonló mellékhatásokkal rendelkező egyéb gyógyszereket is szedhetnek, így ezek egyidejű alkalmazása esetén ezek a hatások súlyossága fokozódhat.
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Májelégtelenség;
- Hepatitisz (májgyulladás).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: www.ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Pragiola-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Pragiola?
A készítmény hatóanyaga a pregabalin. Egy kemény kapszula 25 mg, 50 mg, 75 mg, 100 mg, 150 mg, 200 mg, 225 mg vagy 300 mg pregabalint tartalmaz.
Egyéb összetevők: hidegen duzzadó kukoricakeményítő, talkum (E553b) a kapszula töltetben.
A 25 mg-os kemény kapszula egyéb összetevői
Titán dioxid (E171), zselatin és fekete jelölőfesték (sellak (E904), fekete vas-oxid (E172), propilénglikol (E1520)) a kapszulahéjban.
Az 50 mg-os és a 75 mg-os kemény kapszula egyéb összetevői
Titán dioxid (E171), zselatin, sárga vas-oxid (E172) és fekete jelölőfesték (sellak (E904), fekete vas-oxid (E172), propilénglikol (E1520)) a kapszulahéjban.
A 100 mg-os kemény kapszula egyéb összetevői
Titán dioxid (E171), zselatin, vörös vas-oxid (E172), fehér jelölőfesték (sellak (E904), propilénglikol (E1520), kálium-hidroxid (E525), titán-dioxid (E171)) a kapszulahéjban.
A 150 mg-os kemény kapszula egyéb összetevői
Titán dioxid (E171), zselatin, vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), fekete jelölőfesték (sellak (E904), fekete vas-oxid (E172), propilénglikol (E1520)) a kapszulahéjban.
A 200 mg-os és a 225 mg-os kemény kapszula egyéb összetevői
Titán dioxid (E171), zselatin, vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172), fekete jelölőfesték (sellak (E904), fekete vas-oxid (E172), propilénglikol (E1520)) a kapszulahéjban.
A 300 mg-os kemény kapszula egyéb összetevői
Titán dioxid (E171), zselatin, vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172), fehér jelölőfesték (sellak (E904), propilénglikol (E1520), kálium-hidroxid (E525), titán-dioxid (E171)) a kapszulahéjban.
Milyen a Pragiola külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Kemény kapszula
25 mg-os kemény kapszula
Fehér felsőrészű és fehér alsórészű kapszula: A kapszula felső részén "P25" fekete tintával jelölt felirat található. Fehér vagy csaknem fehér porral töltött kapszula. A kapszula 13,8-14,8 mm hosszú.
50 mg-os kemény kapszula
Élénk sárga felsőrészű és fehér alsórészű kapszula. A kapszula felső részén "P50" fekete tintával jelölt felirat található. Fehér vagy csaknem fehér porral töltött kapszula. A kapszula 15,3-16,2 mm hosszú.
75 mg-os kemény kapszula
Barnássárga felsőrészű és barnássárga alsórészű kapszula. A kapszula felső részén "P75" fekete tintával jelölt felirat található. Fehér vagy csaknem fehér porral töltött kapszula. A kapszula 13,8-14,8 mm hosszú.
100 mg-os kemény kapszula
Vörösesbarna felsőrészű és vörösesbarna alsórészű kapszula. A kapszula felső részén "P100" fehér tintával jelölt felirat található. A kapszula fehér vagy csaknem fehér porral töltött. A kapszula 15,3-16,2 mm hosszú.
150 mg-os kemény kapszula
Sárgásbarna felsőrészű és fehér alsórészű kapszula. A kapszula felső részén "P150" fekete tintával jelölt felirat található. A kapszula fehér vagy csaknem fehér porral töltött. A kapszula 17,2-18,3 mm hosszú.
200 mg-os kemény kapszula
Barna felsőrészű és barna alsórészű kapszula. A kapszula felső részén "P200" fekete tintával jelölt felirat található. Fehér vagy csaknem fehér porral töltött kapszula. A kapszula 18,7-19,8 mm hosszú.
225 mg-os kemény kapszula
Barna felsőrészű és fehér alsórészű kapszula. A kapszula felső részén "P225" fekete tintával jelölt felirat található. Fehér vagy csaknem fehér porral töltött kapszula. A kapszula 18,7-19,8 mm hosszú.
300 mg-os kemény kapszula
Sötétbarna felsőrészű és fehér alsórészű kapszula. A kapszula felső részén "P300" fehér tintával jelölt felirat található. Fehér vagy csaknem fehér porral töltött kapszula. A kapszula 20,0-22,1 mm hosszú.
14 db, 28 db, 30 db, 56 db, 60 db, 84 db, 90 db és 100 db kemény kapszula buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.