CELEBREX 100 mg kemény kapszula

Hatóanyag:

celecoxib

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

10x (PVC/Aclar//Alu, cleare)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

celecoxib

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

10x (PVC7.5//Alu, clear)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

celecoxib

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

10x (PVC10//Alu, cleare)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

celecoxib

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

20x (PVC10//Alu, cleare)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    NEM STEROID GYULLADÁSGÁTLÓK ÉS RHEUMA-ELLENES KÉSZÍTMÉNYEK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-7288/23

  • Gyógyszeralkategória:

    Coxibok

  • Gyártó:

    Upjohn

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Celebrex és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A készítmény reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz), ízületi gyulladások (oszteoartrózis) és ízületi merevséget okozó csigolyagyulladás (spondilitisz ankilopoetika) jeleinek és tüneteinek enyhítésére alkalmas.
A Celebrex az úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID-ok) csoportjába, annak is egy specifikus alcsoportjába, a szelektív ciklooxigenáz-2 (COX-2) gátlók közé tartozik. Szervezetünk úgynevezett prosztaglandinokat termel, amely vegyületek fájdalmat és gyulladást okozhatnak. Bizonyos betegségekben, mint a reumás ízületi gyulladás és ízületi gyulladások esetén, a szervezetében fokozódik bizonyos prosztaglandinok termelődése. A Celebrex úgy hat, hogy csökkenti ezen prosztaglandinok termelődését, és ezáltal enyhíti a fájdalmat és a gyulladás mértékét.
2. Tudnivalók a Celebrex szedése előtt
A kezelőorvosa Celebrexet írt fel Önnek. A következő információk segítenek abban, hogy a Celebrex-et a lehető legjobb eredménnyel alkalmazhassa. További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ne szedje a Celebrex-et, ha a következők közül bármelyik igaz az Ön esetében. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak közül bármelyik fennáll, mivel ezekben a betegségekben szenvedő betegek nem szedhetik a Celebrex-et:
- ha allergiás a celekoxibra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha korábban már volt allergiás reakciója a "szulfonamid" gyógyszercsoportba tartozó szerek bármelyikére (pl. fertőzések kezelésére alkalmazott egyes antibakteriális szerek),
- ha jelenleg gyomor- vagy bélrendszeri fekélye vagy vérzése van,
- ha Önnek acetilszalicilsav vagy egyéb nem-szteroid gyulladásgátló (NSAID) gyógyszer alkalmazásának következtében korábban asztmája, orrpolipja, súlyos orrdugulása, vagy allergiás reakciója, mint viszkető bőrkiütés, az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata, nehéz, sípoló légzés alakult ki,
- ha terhes vagy terhességet tervez (egyeztessen kezelőorvosával az alkalmazható fogamzásgátló módszerekről),
- ha szoptat,
- ha súlyos májbetegsége van,
- ha súlyos vesebetegsége van,
- ha kolitisz ulceróza vagy Crohn-betegség okozta gyulladásos bélbetegségben szenved,
- ha szívelégtelenségben, igazolt szívbetegségben vagy agyi érbetegségben szenved, azaz Önnél szívrohamot, szélütést vagy átmeneti agyi keringési zavart (TIA-t, vagy "mini-sztrókot"), mellkasi fájdalmat (anginát), illetve a szív vagy az agy ereinek elzáródását állapították meg,
- ha vérkeringési zavara (perifériás, azaz végtagi verőérbetegsége) van vagy volt korábban, illetve ha lábának verőerein műtétet hajtottak végre.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Celebrex szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbiak igazak az Ön esetében:
- korábban Önnek gyomor- vagy bélrendszeri fekélye illetve vérzése volt (ne szedje a Celebrex-et, ha jelenleg gyomor- vagy bélrendszeri fekélye illetve vérzése van),
- ún. kardioprotektív (szívbetegség-megelőzés) célból alacsony dózisú acetilszalicilsavat szed,
- ha vérlemezke (trombocita) -gátló kezelésben részesül,
- véralvadásgátló gyógyszert (pl. warfarint /warfarin tipusú véralvadásgátlót vagy újabb oralis vérrögképződést gátló gyógyszert, mint pl. apixaban) szed,
- ha kortikoszteroid típusú gyógyszert szed (pl. prednizon),
- a Celebrex-et egyéb nem acetilszalicilsav típusú nem-szteroid-gyulladásgátlóval (NSAID-dal), mint ibuprofénnel vagy diklofenákkal szedi egyidejűleg. Ezen gyógyszerek egy időben történő alkalmazását kerülni kell.
- dohányzik, cukorbeteg, magas a vérnyomása vagy emelkedett koleszterinszintje van,
- a szíve, mája vagy veséje nem működik megfelelően, emiatt kezelőorvosa rendszeresen ellenőrzi az Ön állapotát,
- folyadék visszatartási zavara van (mint duzzadt bokák és lábak),
- ha folyadékhiánya van, betegség, hasmenés vagy vízhajtók alkalmazása (a szervezetben megnövekedett folyadékmennyiség kezelésére szedett gyógyszerek) következtében,
- ha korábban bármely gyógyszerrel szemben súlyos allergiás reakciója (különösen súlyos bőrreakciója) volt,
- úgy érzi, fertőzéses betegségben szenved, vagy fertőzés miatt beteg, mivel a Celebrex elfedheti a lázat vagy a fertőzések és a gyulladás egyéb tüneteit,
- Ön 65 évnél idősebb, és ezért kezelőorvosa rendszeresen ellenőrzi az Ön állapotát.
- Az alkohol fogyasztása és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAIDs) fokozhatják a gyomor-bélrendszeri problémákat.
Néhány esetben beszámoltak celekoxib-kezeléssel társuló súlyos májreakciókról, köztük súlyos májgyulladásról, májkárosodásról, májelégtelenségről (néhány esetben halálos kimenetelű, vagy májtranszplantációt /májátültetést/ igénylő májelégtelenségről). A megjelenésig eltelt időt is ismertető esetek közül a legsúlyosabb májreakciók a kezelés megkezdésétől számított 1 hónapon belül jelentkeztek.
Nagyon ritkán súlyos, potenciálisan életveszélyes hólyagos bőrkiütéseket, (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) az arc/nyelv/torok duzzanatával járó túlérzékenységi reakciót (angioödema) jelentettek celekoxibot szedő betegeknél. A celekoxib-kezelést meg kell szakítani bőrkiütés, nyálkahártya-elváltozások vagy a túlérzékenység bármely más jelének első megjelenésekor.
Mint egyéb NSAID-ok (pl. ibuprofén, diklofenák), ez a gyógyszer is vérnyomás-emelkedést eredményezhet, így kezelőorvosa megkérheti Önt, hogy rendszeresen ellenőrizze vérnyomását.
A Celebrex megnehezítheti a teherbeesést. Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha terhességet tervez, vagy ha problémái vannak a teherbeeséssel (lásd Terhesség és szoptatás című fejezetet).
Gyermekek és serdülők
Celebrex alkalmazása gyermekek számára nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Celebrex
Egyes gyógyszerek befolyásolhatják más gyógyszerek hatását. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről:
- dextrometorfán (köhögés kezelésére alkalmazott gyógyszer),
- angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlók vagy angiotenzin-II antagonisták, béta-blokkolók és vízhajtók (magas vérnyomás és szívelégtelenség kezelésére),
- flukonazol és rifampicin (gombás vagy bakteriális fertőzés kezelésénél használt szerek),
- warfarin vagy egyéb warfarin típusú antikoagulánsok (vérrögképződés gátlók, ún. "vérhígítók") közöttük újabb gyógyszerek, mint amilyen az apixaban,
- lítium (a depresszió bizonyos típusainak kezelésére szolgáló gyógyszer),
- depresszió, alvászavarok, magas vérnyomás vagy szabálytalan szívverés kezelésénél alkalmazott egyéb gyógyszerek,
- neuroleptikumok (mentális betegségek kezelésére),
- metotrexát (reumás ízületi gyulladás, pikkelysömör és leukémia kezelésére alkalmazott gyógyszerek),
- karbamazepin (epilepszia/görcsrohamok, valamint fájdalom vagy depresszió bizonyos formáinak kezelésére szolgáló szerek),
- barbiturátok (epilepszia/görcsrohamok, valamint egyes alvászavarok kezelésére),
- ciklosporin és takrolimusz (az immunrendszer gátlására szolgáló gyógyszer, pl. transzplantációt követően).
A Celebrex szedhető alacsony dózisú acetilszalicilsavval együtt (napi 75 mg-mal vagy kevesebbel).
Kérdezze meg orvosát, mielőtt elkezdené a két gyógyszert együtt alkalmazni.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
A Celebrex-et nem alkalmazhatják terhes nők, vagy fogamzóképes nők, akik teherbe eshetnek (azaz nem alkalmaznak megfelelő fogamzásgátló módszert a kezelés időtartama alatt). Ha teherbe esik a Celebrex-kezelés során, a kezelést abba kell hagynia, és fel kell keresnie kezelőorvosát alternatív terápia beállítása céljából.
Szoptatás
A Celebrex szoptatás ideje alatt nem alkalmazható.
Termékenység
A nem-szteroid gyulladásgátlók, beleértve a Celebrex-et is, megnehezíthetik a teherbe esést. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha terhességet tervez, vagy ha problémái vannak a teherbe eséssel.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne, figyelembe kell vennie, hogyan reagál a Celebrex-re. Amennyiben Ön szédülést vagy álmosságot tapasztal a Celebrex bevételét követően, tartózkodjon az autóvezetéstől, illetve gépek kezelésétől, míg ezek a hatások meg nem szűnnek.
A Celebrex laktózt (tejcukor) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Celebrex-et?
A gyógyszert mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ha úgy érzi, a Celebrex hatása túl erős vagy túl gyenge, beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.
Kezelőorvosa el fogja mondani milyen adagban szedje a gyógyszert. Mivel a szívproblémákkal kapcsolatos mellékhatások kockázata fokozódhat a kezelés adagjától és időtartamától függően, ezért fontos, hogy a fájdalmat már uraló lehető legkisebb adagot alkalmazza, valamint hogy ne szedje a Celebrex-et a tünetek kezelésére a szükségesnél tovább. A kockázat relatív növekedése hasonlónak tűnik az ismert szív-és érrendszeri betegséggel vagy azokra hajlamosító tényezőkkel rendelkező és nem rendelkező betegek esetében. Az ismert szív-és érrendszeri betegséggel, vagy azokra hajlamosító tényezőkkel rendelkező betegeknek azonban, a már a gyógyszerszedés megkezdésekor nagyobb esély miatt, magasabb kockázatnak lehetnek kitéve.
A Celebrex szájon át történő alkalmazású gyógyszer. A kapszulákat a nap bármely szakában beveheti étellel vagy anélkül. Azonban próbálja meg a Celebrexet mindennap ugyanabban az időben bevenni.
Ha a kapszula lenyelése nehézséget okoz: A kapszula teljes tartalmát rászórhatja egy kanálnyi félszilárd ételre (mint például a hideg vagy szobahőmérsékletű almaszósz, rizskása, joghurt vagy banánpép) majd nyelje le azonnal körülbelül 240 ml vízzel.
A kapszula felnyitásához tartsa a kapszulát függőleges helyzetben, úgy, hogy annak tartalma az alsó részből ne tudjon kiszóródni, amikor enyhén összenyomva és megcsavarva a kapszula felső részét eltávolítja.
Keresse fel kezelőorvosát, ha a kezelés megkezdését követő két héten belül nem észleli annak bármely előnyét.
Ízületi gyulladásban (oszteoartrózisz)
A készítmény ajánlott adagja 200 mg naponta, mely, ha szükséges, a kezelőorvos által maximum 400 mg-ra emelhető.
A kezdő dózis általában:
- egy darab 200 mg-os kemény kapszula naponta egyszer,
- vagy egy darab 100 mg-os kemény kapszula naponta kétszer.
Reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz)
A készítmény ajánlott adagja 200 mg naponta, mely, ha szükséges, a kezelőorvos által maximum 400 mg-ra emelhető.
A kezdő dózis általában:
- egy darab 100 mg-os kemény kapszula naponta kétszer.
Ízületi merevséget okozó csigolyagyulladásban (spondilitisz ankilopoetika)
A készítmény ajánlott adagja 200 mg naponta, mely, ha szükséges, a kezelőorvos által maximum 400 mg-ra emelhető.
A kezdő dózis általában:
- egy darab 200 mg-os kemény kapszula naponta egyszer,
- vagy egy darab 100 mg-os kemény kapszula naponta kétszer.
Vese- vagy májproblémák:
Bizonyosodjon meg arról, hogy kezelőorvosa tud az Ön vese-vagy májproblémájáról, mivel alacsonyabb adagra lehet szüksége.
Idősek, különösen 50 kg-nál kisebb testtömegű betegek:
Ha Ön elmúlt 65 éves, különösen, ha testtömege kisebb, mint 50 kg, kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön állapotát.
Ne vegyen be többet napi 400 mg-nál.
Alkalmazása gyermekeknél
Celebrex csak felnőtteknél alkalmazható, alkalmazása gyermekek számára nem javallt.
Ha az előírtnál több Celebrex-et vett be:
Ne vegyen be több kapszulát, mint amit az orvosa mondott Önnek. Ha túl sok kapszulát vett be, azonnal értesítse orvosát, gyógyszerészét vagy a kórházat, és vigye magával a gyógyszerét.
Ha elfelejtette bevenni a Celebrex-et:
Ha elfelejti bevenni kapszuláját, vegye be, amint eszébe jut. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Celebrex szedését:
A Celebrex-kezelés hirtelen abbahagyása tüneteinek rosszabbodásához vezethet. Ne hagyja abba a Celebrex szedését, hacsak orvosa nem javasolja azt. Kezelőorvosa javasolhatja, hogy csökkentse a dózist néhány napig, mielőtt abbahagyja a gyógyszer szedését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alább felsorolt mellékhatásokat Celebrex-et szedő ízületi gyulladásos betegeknél figyelték meg. A csillaggal (*) jelölt mellékhatások nagyobb gyakorisággal fordultak elő a vastagbél polip (jóindulatú daganat) megelőzése miatt Celebrex-et szedő betegeknél. Ezekben a vizsgálatokban a betegek nagyobb adagokban és hosszabb ideig szedték a Celebrex-et.
Ha a következőkből bármely előfordul, hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal értesítse kezelőorvosát.
Ha Önnek:
- allergiás reakciója van, mint bőrkiütés, arcduzzanat, sípoló, nehézlégzés,
- szívproblémái vannak, mint mellkasi fájdalom,
- erős hasi fájdalma, vagy bármilyen gyomor vagy bélrendszeri vérzésre utaló tünete van, mint fekete vagy véres székletürítés vagy vérhányás,
- bőrreakciója van, mint kiütés, hólyagképződés, hámlás,
- májelégtelenség (hányingert, hasmenést, sárgaságot (a bőre színe illetve a szeme fehérje sárgának látszik) okozó tünetek).
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érinthet)
- magas vérnyomás (beleértve a meglévő magasvérnyomás-betegség rosszabbodása)*
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szívroham*
- folyadék visszatartás, ami boka, lábszár és /vagy kezek duzzanatában nyilvánul meg,
- húgyúti fertőzések,
- nehézlégzés*, orrmelléküreg-gyulladás, (orrmelléküreg-gyulladás, fertőzés, telt vagy fájdalmas melléküregek), orrdugulás vagy orrfolyás, torokgyulladás, köhögés, megfázás, influenza-szerű tünetek, felső légúti fertőzések,
- szédülés,
- álmatlanság,
- hányás*, hasi fájdalom, hasmenés, emésztési zavar, bélgázosság,
- bőrkiütés, viszketés,
- izommerevség,
- nyelési nehézség*,
- fejfájás,
- hányinger (rosszullét),
- fájdalmas ízületek,
- meglévő allergia súlyosbodása,
- véletlen sérülés.
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szélütés*,
- szívelégtelenség, szívdobogásérzés, szapora szívverés,
- a májműködéssel kapcsolatos vérvizsgálati eredmények rendellenességei,
- a veseműködéssel kapcsolatos vérvizsgálati eredmények rendellenességei,
- vérszegénység (alacsony vörösvérsejtszám, ami fáradtságot és légszomjat okozhat),
- szorongás, depresszió, fáradtság, aluszékonyság, zsibbadásérzés (bizsergés, tűszúrás),
- a vérvizsgálati eredményekben magas káliumszint (hányingert, fáradtságot, izomgyengeséget, vagy szívdobogásérzést okozhat),
- homályos látás, fülcsengés, halláscsökkenés*,
- székrekedés, böfögés, gyomorgyulladás (emésztési zavar, gyomorfájdalom vagy hányás), a gyomor vagy a bélrendszer gyulladásának súlyosbodása, szájfájdalom és gyulladás,
- lábikragörcs,
- csalánkiütés
- bőrelszíneződés (véraláfutás),
- szemgyulladás, kötőhártya-gyulladás,
- légzési nehézség (hörgőgörcs),
- mellkasi fájdalom (általános fájdalom, nem szívvel kapcsolatos),
- az arc duzzanata.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- gyomor, nyelőcső- vagy bélrendszeri fekélyek (vérzés) vagy bélátfúródás (ami hasi fájdalmat, lázat, hányingert, hányást, bélelzáródást okozhat), sötét vagy fekete (szurok) széklet, hasnyálmirigy-gyulladás (hasi fájdalomhoz vezethet), nyelőcsőgyulladás,
- alacsony nátriumszint a vérben (hiponatrémiaként ismert állapot),
- alacsony fehérvérsejtszám (a fehérvérsejtek a szervezet védekezését segítik a fertőzésekkel szemben), csökkent vérlemezkeszám (vérzés, véraláfutás fokozott kockázata),
- izommozgások összehangolásának nehézsége (koordinációs zavar),
- zavartság, hallucinációk,
- az ízérzékelés megváltozása,
- májenzimszintek emelkedése,
- fényérzékenység,
- foltos hajhullás,
- bevérzések a szemben,
- akut reakció, amely tüdőgyulladáshoz vezethet,
- szabálytalan szívverés,
- kipirulás,
- vérrögképződés a tüdő ereiben. A tünetek között szerepelhet hirtelen jelentkező légszomj, éles fájdalom levegővételkor vagy ájulás.
- gyomor- és bélrendszeri vérzés (mely véres széklethez vagy vérhányáshoz vezethet), a vékonybél vagy a vastagbél gyulladása, vagy a gyulladás súlyosbodása
- májgyulladás (hepatitis). A tünetek közé tartozhat a hányinger (rossz közérzet), hasmenés, sárgaság (a bőr vagy a szem sárga elszíneződése), sötét vizelet, világos széklet; vérzékenység, viszketés vagy hidegrázás,
- akut veseelégtelenség,
- menstruációs zavarok,
- allergiás vizenyő (angioneurotikus ödéma) az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzanata, vagy nyelési nehézség.
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- súlyos allergiás reakció (beleértve a potenciálisan halálos kimenetelű anafilaxiás sokkot)
- súlyos bőrreakciók, például mint Stevens-Johnson szindróma, hámlásos bőrgyulladás, toxikus bőrelhalás (mely bőrkiütést, a bőr felhólyagosodását vagy hámlását okozhatja), és a heveny, az egész testre kiterjedő, kiütéses gennyes bőrelváltozás (a tünetek a következők: a bőr kipirosodása, helyenként duzzanattal, melyet számos apró gennyes hólyag borít),
- késői allergiás reakció olyan lehetséges tünetekkel, mint amilyen a kiütés, felpuffadt arc, láz, duzzadt mandulák és rendellenes laboreredmények (pl. máj, vérkép (a megemelkedett fehérvérsejtszám egy típusa (eozinofília),
- agyvérzés, mely halált okozhat,
- agyhártyagyulladás (az agyat és a gerincvevőt körülvevő hártya gyulladása),
- májelégtelenség, májkárosodás és súlyos májgyulladás (fulmináns hepatitis) (néhány esetben halálos kimenetelű, vagy májtranszplantációt /májátültetést/ igénylő állapotot eredményez). A tünetek közé tartozhat a hányinger, hasmenés, sárgaság (a bőr vagy a szem sárga elszíneződése), sötét vizelet, világos széklet; vérzékenység, viszketés vagy hidegrázás,
- májproblémák (például epepangás és epepangással járó májgyulladás, amely a következő tünetekkel jelentkezhet: szokatlan színű széklet, hányinger és a bőr illetve a szemek sárgasága),
- vesék gyulladása és egyéb veseproblémák (például veseeredetű tünetegyüttes vagy szöveti sérüléstől mentes veseeredetű tünetegyüttes, amely a következő tünetekkel jelentkezhet: vizesedés (ödéma), habos vizelet, fáradtság és étvágytalanság),
- az epilepszia súlyosbodása (esetleg gyakoribb és/vagy súlyosabb görcsrohamok),
- artériás vagy vénás érelzáródás a szemben, mely a látás részleges vagy teljes elvesztéséhez vezethet,
- érgyulladás (lázat, fájdalmat, a bőrön lilás foltokat okozhat),
- alacsony vörösvértest-, fehérvérsejt- és vérlemezkeszám (fáradékonyságot, véraláfutások kialakulását, az orr gyakori vérzését és fertőzések iránti megnövekedett fogékonyságot okozhat).
- izomgyulladás (miozitisz), izomfájdalmat és izomgyengeséget okozhat,
- szaglászavar,
- az ízérzés elvesztése.
Nem ismert (a rendelkezésekre álló adatokból nem állapítható meg)
- Csökkent női terménység, mely általában visszafordítható a gyógyszerszedés felfüggesztésével.
Nem ízületi gyulladás vagy egyéb ízületi betegséggel kapcsolatos klinikai vizsgálatokban, ahol napi 400 mg Celebrex-et szedtek 3 évig, a következő mellékhatásokat észlelték:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- szívproblémák: mellkasi fájdalom (angina),
- hasi problémák: irritábilis bél szindróma (hasi fájdalmat, hasmenést, emésztési zavart, bélgázosságot válthat ki),
- vesekő (mely hasi vagy hátfájdalmat, véres vizeletet okozhat), vizelési nehézség,
- súlygyarapodás.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- mélyvénás trombózis (a láb mély vénáiban keletkező vérrög, mely a vádli vagy a comb fájdalmát, duzzanatát vagy pirosságát, vagy légzési problémákat okozhat),
- hasi problémák: gyomorfertőzés (a gyomor és a vékonybelek irritációját és kifekélyesedését okozhatja),
- alsóvégtagi törés,
- övsömör, bőrfertőzés, ekcéma (száraz, viszkető kiütés), tüdőgyulladás (a tüdők fertőzése, lehetséges tünetei: láz, köhögés, nehézlégzés),
- úszó részecskék a szemben, melyek homályos látást vagy látáskárosodást okoznak, forgó jellegű szédülés belső fülgyulladás következtében, fájdalmas, gyulladt vagy vérző íny, szájfájdalom (kisebesedés),
- gyakori éjszakai vizelés, aranyeres vérzés, hüvelyi vérzés, gyakori székelés,
- zsírcsomó a bőrben vagy bárhol másutt (lipóma), ganglion (ártalmatlan duzzanat a kéz vagy a láb ízületein és inain vagy azok körül, beszédzavar, rendellenes vagy igen erős hüvelyi vérzés, mellfájdalom,
- a vérvizsgálati eredményekben magas nátriumszint.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Celebrex-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Celebrex?
- A készítmény hatóanyaga: a celekoxib.
100 mg vagy 200 mg celekoxibot tartalmaz kemény kapszulánként.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, nátrium-lauril-szulfát, povidon, kroszkarmellóz-nátrium és magnézium-sztearát. A kapszulahéj zselatint, titán-dioxidot (E171); a jelölőfesték indigókármint (E132) (100 mg-os kemény kapszula) vagy sárga vas-oxidot (E172) (200 mg-os kemény kapszula), továbbá sellakot és propilénglikolt is tartalmaz.
Milyen a Celebrex külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Celebrex 100 mg kemény kapszula:
Átlátszatlan, fehér vagy csaknem fehér kemény kapszulák kék sávval és a sávban fehér "7767" jelöléssel a felső részükön, kék sávval és a sávban fehér "100" jelöléssel az alsó részükön, melyek kb. 270 mg töltettömegű fehér port tartalmaznak.
Celebrex 200 mg kemény kapszula:
Átlátszatlan, fehér vagy csaknem fehér kemény kapszulák aranyszínű sávval és a sávban fehér "7767" jelöléssel a felső részükön, aranyszínű sávval és a sávban fehér "200" jelöléssel az alsó részükön, melyek kb. 270 mg töltettömegű fehér port tartalmaznak.
10 db, 20 db, illetve 30 db kemény kapszula átlátszó/átlátszatlan PVC/Aclar//Alu vagy átlátszó/átlátszatlan PVC//Alu buborékcsomagolásban, dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020. 08. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.